22. 5. 2018 | Vít Trubička

Kališníci ve světě: Sparťanští dorostenci

Již tradičně nastupovali někteří odchovanci Stadionu v dorosteneckých týmech pražské Sparty. Minulou sezónu byla litoměřická delegace tvořena čtyřmi členy. V mladším dorostu nastupoval gólman Josef Sluka, rudé barvy ve starším dorostu hájili Jan Smola a Václav Rubeš a za juniorský tým odehrál několik utkání Tomáš Vízner.

Tomáš Vízner odehrál většinu sezóny za litoměřický starší dorost a litoměřický B tým. Z počátku sezóny nastoupil k pěti zápasům v DHL Extralize juniorů. Svou čtvrtou sezónu ve sparťanském dresu a premiérovou v juniorském týmu však neokořenil žádným gólem ani asistencí. Trenér Pavel Geffert nasadil Víznera do úvodních pěti zápasů se Zlínem, Olomoucí, Jihlavou, Brnem a Hradcem Králové. Jeden zápas navíc odehrál za již neexistující celek HC Most. Celý tým Sparty zakončil sezónu ve čtvrtfinále, v třízápasové sérii podlehl brněnské Kometě.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Jak bylo již výše zmíněno, ve sparťanském starším dorostu lze najít dvojnásobné obsazení ze strany litoměřických odchovanců. Po úspěšné sezóně 2016/17 v kádru litoměřického mladšího dorostu do Sparty odešel Jan Smola, již třetí sezónu ve Spartě působí Václav Rubeš. Smola nastoupil v Extralize staršího dorostu k 27 zápasům. V nich se jednou gólově prosadil. Rubeš zasáhl do osmi zápasů v základní části a do stejné porce utkání v play-off. Sezónu sparťanský tým zakončil na čtvrtém místě. Nejprve v pětizápasové osmifinálové sérii vyřídil hradecký Mountfield, následně ve dvou zápasech Liberec. Ve vyrovnané semifinálové bitvě však podlehl v prodloužení Salzburgu a v zápase o třetí místo Plzni. Oba dva také zasáhli do Memoriálu Jana Marka. Ten Sparťané zakončili na druhém místě poté, co v jediném zápase, a to ve finálovém, podlehli lotyšské Rize. Nutno říci, že v něm si oba hráči počínali velice úspěšně. Smola dvakrát skóroval a hned osmkrát asistoval. Rubeš si připsal čtyři gólové trefy a pět nahrávek.

Autorka fotografie: Juliana Zash (hcsparta.cz)

Nedávno v Kalich Cupu se představil v Litoměřicích gólman Josef Sluka. Ten do Sparty přestoupil podobně jako Smola po povedené sezóně 16/17 v Litoměřicích. V mladším dorostu holešovického celku zasáhl do dvaceti zápasů základní části s gólovým průměrem 2,93 a úspěšností 87,40%. Taktéž zasáhl do obou zápasů čtvrtfinále play-off proti Chomutovu. Tentokrát s gólovým průměrem 8,00 a úspěšností 60%. Ihned po skončení extraligové sezóny se sparťanští mladší dorostenci vydali do Litoměřic na turnaj Kalich Cup. Sparťanský tým prošel celým turnajem, kterého se účastnil jako náhradník, se ztrátou jediného zápasu proti německému Kaufbeurenu. Což ale svému soupeři vrátili v nejideálnější možné době, ve finále celého turnaje. Výhrou 8:4 tak celý turnaj Sparta ovládla.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová