23. 4. 2018 | Vít Trubička

Kdo jsou noví účastníci WSM Ligy?

Do druhé nejvyšší české soutěže se vracejí dva týmy. První z nich po ročním účinkování v Tipsport Extralize, ten druhý po dvouleté přestávce a sedmi letech působení v 2. lize. Z Extraligy se vrací HC Dukla Jihlava, zatímco druholigovou kvalifikaci o fous ovládl HC RT Torax Poruba 2011.

Jihlavští v extraligové sezóně statečně bojovali, přes velmi vyrovnané síto baráže však neprošli

Ježci se v minulé sezóně objevili v Tipsport Extralize po dlouhých třinácti letech. Vstup do sezóny ale Dukla moc dobrý neměla. Na první bodový zisk čekala až do 5. kola, v němž ve třetí třetině otočila třemi góly vývoj utkání proti zlínským Beranům ve svůj prospěch. Málokdy se navíc Jihlavským povedlo zvítězit ve dvou zápasech v řadě. Základní část proto zakončili na třináctém místě a čekala na ně skupina o umístění. V té dokázala Dukla vysoko přehrát Mladou Boleslav a ovládnout oba zápasy s Chomutovem, byť jeden až na samostatné nájezdy. Přesto se nevyhnula neúprosnému sítu baráže.

Samotná baráž byla velice vyrovnaná. Skoro až do poslední chvíle nebylo jasné, kdo vlastně postoupí. Častokrát v ní docházelo k velkým pohybům tabulkou. Před posledním zápasem však měly jistotu postupu Karlovy Vary a naopak jistotu nepostupu mělo Kladno. Do posledního zápasu šla Jihlava s tím, že musí získat o bod více než Litvínov v souběžně hraném zápase s Kladnem. Nutno říct, že Dukla pro to obětovala mnoho a již v první třetině vedla nad Energií 3:0 po gólech Hubáčka, Zemana a Rabbita. Energetici pouze dvěma góly ve třetí třetině zdramatizovali vývoj utkání. Ovšem tato výhra Jihlavě na postup nestačila, neboť Litvínov dokázal na svém stadionu porazit Kladno 5:2, čímž bude zahajovat již svou šedesátou sezónu v řadě mezi českou, potažmo československou elitou.

Autorka fotografie: Markéta Křížová (hcdukla.cz)

Jihlavské mužstvo již tradičně bodově táhl její kapitán Tomáš Čachotský. V základní části zasáhl do všech 52 zápasů. V nich desetkrát skóroval a osmnáctkrát asistoval. Dostalo se mu také enormně velkého času na ledě. Strávil na něm hned 1036 minut, zatímco druhý Jakub Suchánek o půlhodinu méně. Ostatní hráči se pohybují kolem sedmiset odehraných minut. Ze svého času odseděl Suchánek ještě padesát minut na trestné lavici, nejvíce ze všech hráčů Jihlavy. Také získal nejvíce bodů v Radegast Indexu, a to 108, čímž uzavírá první dvacítku hráčů. V tabulce nejčastěji hitujicích hráčů vedl v základní části Tomáš Jiránek. Svým soupeřům jich nasázel 64. Brankoviště Dukly v základní části nenašlo svou stabilní jedničku. Po 21 zápasech odchytali Lars Volden a litoměřickým fanouškům zcela jistě známý Jakub Škarek. Norský reprezentant s gólovým průměrem 2,78 a úspěšností 90,43%. Zatímco český mládežnický reprezentant s průměrem 2,41 a úspěšností 91,25%. Převážně v závěru sezóny nastupoval za Jihlavu Škarkův kolega z juniorského mistrovství světa Josef Kořenář. V devíti odchytaných duelech měl gólový průměr 2,19 a úspěšnost 91,96%. Na hostování z brněnské Komety se ve čtyřech zápasech objevil v jihlavské brance Karel Vejmelka s průměrem 2,50 a úspěšností 90,10%.

Autor fotografie: David Suchý (hcdukla.cz)

V šesti zápasech skupiny o udržení Jihlavu táhli Josef Skořepa a Richard Diviš. Oba se čtyřmi získanými body. Skořepa s bilancí třech gólů a jedné asistence, zatímco Diviš se zrcadlově opačnou. Nejtrestanějším hráčem v této fázi soutěže byl David Kajínek s 29 trestnými minutami. Brankáři opět zasáhli všichni tři. Čtyři duely odchytal Josef Kořenář s bilancí 1,46 gólů na zápas a úspěšností 95,28%. Stoprocentní úspěšnost měl ve svých dvou zápasech Lars Volden. Jakub Škarek také odchytal dva zápasy, a to s průměrem 3,60 a úspěšností 85,71%. Díky Davidu Váňovi a jeho 24 bodům navíc Jihlava ovládla individuální Radegast Index.

Autorka fotografie: Markéta Křížová (hcdukla.cz)

V baráži našla Jihlava svého bodového lídra v Petru Strakovi, který na Horácký zimní stadion zamířil v průběhu sezóny z Plzně. Český reprezentant pětkrát skóroval a čtyřikrát asistoval. Z duelu proti Kladnu má navíc na svém kontě hattrick, což se mu předtím dle jeho slov naposledy povedlo v kanadské juniorce. O bod méně mají Tomáš Čachotský a Richard Diviš. První s bilancí jednoho gólu a sedmi nahrávek, čímž se stal nejlepším nahrávačem svého týmu. Druhý s bilancí 2+6. Nejtrestanějším hráčem byl s osmnácti minutami Filip Seman. Brankáři se vystřídali již jen dva. Devět zápasů odchytal Josef Kořenář s bilancí 1,76 gólů na zápas a úspěšností 92,27%. Dvakrát za něj alternoval Jakub Škarek. Jeho průměr činí 2,59 a úspěšnost 89,47%. V Radegast Indexu táhl bodově Duklu David Kajínek, který jich získal 25.

Autorka fotografie: Markéta Křížová (hcdukla.cz)

Ostravané směle kráčeli za postupovým cílem

V základní části 2. ligy, skupiny východ nenašla Poruba často přemožitele. Ze 42 zápasů prohrála pouze jedenáctkrát. Se čtyřbodovým náskokem uhájila první místo v této druholigové skupině a postoupila do semifinále play-off. V něm Ostravští narazili na Bobry z Valašského Meziříčí. Tato velmi vyrovnaná série dospěla až do závěrečného pátého zápasu, který Poruba vyhrála 6:3. Ve finále se Poruba střetla se šumperskými Draky. Svému soupeři zde nedovolila ani náznak naděje a celou sérii suverénně ovládla bez ztráty jediného zápasu 3:0. Ve skupině o postup bojovali Ostravští zejména s Havlíčkovým Brodem. Oba dva měli stejný počet bodů, stejné rozložení výher a proher, stejný stav vzájemných zápasů, dokonce i stejný rozdíl skóre. Poruba postoupila jen díky většímu množství vstřelených gólů v rámci celé kvalifikace.

Autor fotografie: Lukáš Bajgar (hcporuba.cz)

Tým Poruby střelecký velmi táhl Vladimír Luka. Pamětník loňského postupu Vsetína, byť ho sledoval jen z lavičky, a předloňského Frýdku-Místku nasázel do branek soupeřů 29 gólů, k čemuž přidal stejný počet gólových nahrávek. Nejvíce zápasů za Porubu odchytal Hynek Kůdela. V základní části se objevil v 35 zápasech s průměrem 2,63 a úspěšností 91,95%. Patnáctkrát za něj zaskočil Andreas Kubáň. Jeho průměr činil 3,08 a úspěšnost 91,86%. Jedinkrát se v brance Poruby objevil Jan Zavadil, který zůstal stoprocentní.

Autor fotografie: Lukáš Bajgar (hcporuba.cz)

V play-off střelecky znovu vládl Vladimír Luka. Už ne ale tak jednoznačně oproti základní části. V této fázi vstřelil osm gólů a devětkrát asistoval. O jednu trefu méně má bývalý hráč Columbusu Blue Jackets Tomáš Káňa. Trojici hráčů s devíti asistencemi uzavírá veterán Jiří Zdeněk, který k tomu přidal pět gólových tref. Všech osm zápasů v play-off odchytal Hynek Kůdela s gólovým průměrem 2,53 a úspěšností 91,76%.

Autor fotografie: Lukáš Bajgar (hcporuba.cz)

Samotná kvalifikace o WSM Ligu přinesla změnu na pozici nejproduktivnějšího porubského hráče. Tím se stal exhavířovský Marek Haas. Ve čtyřech odehraných zápasech se dokázal třikrát gólově prosadit a pětkrát asistovat. Do této fáze soutěže zasáhli dva gólmani. Tři zápasy odchytal Hynek Kůdela a to s průměrem 3,87 a úspěšností 87,01%. Jeho parťák Andreas Kubáň si ve svých dvou zápasech vedl o něco lépe. Jeho průměr se zastavil na 2,12 a úspěšnost 94,44%.

Autor fotografie: Lukáš Bajgar (hcporuba.cz)

WSM Liga dozná rozšíření

WSM Ligu v pro nadcházející sezónu opouštějí pouze Karlovy Vary, které se po roční pauze opět vrací zpět mezi elitu, jakožto vítěz WSM Ligy a druhý v pořadí v tabulce baráže, hned za Litvínovem. Proto dochází k rozšíření celé soutěže na patnáct členů, což přinese i větší počet zápasů. V rozšiřování pak bude druhá nejvyšší soutěž nadále pokračovat.