1. 2. 2018 | Michaela Luňáčková, Jan Luňáček

Ukázali jsme, že je tu síla a že o play-off pořád můžeme hrát, říká Jan Veselý

Po odchodu Vítězslava Bílka se stal Jan Veselý nejproduktivnějším hráčem a tahounem týmu. Ve středečním zápase proti Horácké Slavii Třebíč si připsal další gól a přispěl tak k velmi cennému vítězství a zisku tří bodů, které stále drží Litoměřice ve hře o vysněné play-off.

Honzo, jaké bylo to dnešní utkání z tvého pohledu?

Pro nás to bylo především velmi důležité utkání. Od pondělní prohry ve Vsetíně pro nás teď bude každý zápas nesmírně důležitý. Na dnešek jsme se hodně připravovali, protože jsme věděli, že nutně potřebujeme tři body. První dvě třetiny byly od nás takové až vlažné, si myslím, ale jsem rád, že třetí třetinu jsme zvládli, že jsme to otočili a ukázali jsme, že tu ta síla je a že se o play-off pořád můžeme prát.

Zmiňovaný zápas ve Vsetíně jste neodehráli špatně, nicméně body jste domů neodvezli. Teď Vás čeká zápas v Ústí. Věříte tomu, že se s tím ještě dá něco dělat?

Já tomu určitě věřím. Zápas ve Vsetíně byl dobrý, jen nám zkrátka nepřálo štěstí gólově a jim tam padly dvě brambory. Bohužel, to je hokej. My měli za sebou dlouhou cestu, oni byli v domácím prostředí, ale na to se nedá vymlouvat. Dneska jsme udělali první krok s Třebíčí a potřebujeme udělat i ty další. Ten nejbližší krok je teď Ústí a já věřím, že si tři body odvezeme. Doufám, že nás přijedou podpořit i fanoušci, aby nám pomohli a udělali nám třeba skoro až domácí atmosféru a hnali nás za play-off, protože my ho všichni chceme hrát.

Vraťme se k dnešnímu zápasu. Docela dobře jste do zápasu vstoupili a zdálo se, že to nebude až tak těžký zápas, než jaký nakonec byl. Přišly dvě chyby, z nich dva góly…

Je to tak. Jednou se asi nešťastně odrazil puk od plexiskla, neviděl jsem to přesně, ale viděl jsem Jakuba (Škarka) v rohu a najednou puk v bráně. Byl to gól do prázdné brány. A ten druhý… už dlouho se potýkáme s tím, že se projevuje taková naše laxnost u brány, kdy jsme nevyhodili puk a oni opět přehráli Škáru a stříleli do prázdné brány. Jakub jinak chytá úžasně, je bezchybný a hodně nám pomáhá k těm potřebným krokům do play-off. Jsem rád, že jsme nakonec třetí třetinu zvládli.

Tobě se střelecky poměrně daří (16 + 11), dneska jsi vsítil další branku. V Litoměřicích jsi zůstal, abys tady tvořil osu zkušenějších hráčů, a pomalu asi přebereš vedení, protože těch starších a zkušenějších hráčů vinou zranění či odchodů ubylo.

To, že se mi daří, je ale vizitka celého týmu. Bez spoluhráčů bych to nezvládl, každopádně jsem za to strašně rád. Taky mě moc těší, že dostávám důvěru. Sice mi ještě není tolik, ale jsme hodně mladý tým a já jsem rád, že i takhle se to dá hrát, že dokážeme lidem i soupeřům ukázat, že na to máme. Bez kluků v lajně, jako je Denis Kusý, byl to Víťa Bílek a teď je to Ondra Machala nebo Dan Voženílek, bych ty body neměl. Sedli jsme si a jde nám to. Snažíme se i ostatní kluky motivovat, v kabině děláme žertíky, kdo má kolik gólů. Chceme povzbudit ostatní a hnát to všechno dopředu.

Ty máš rád hru v prostoru před brankou. Je to na ledě tvůj úkol?

Jasně, jsem vysoký, takže jsem to dostal úkolem. Už se mi z toho podařilo dát pár branek. Jsou to sice bolestivé góly, ale počítají se.

Jak bys ze svého pohledu zhodnotil prozatímní průběh sezóny?

Do Vánoc to byla paráda, vždyť jsme se pohybovali kolem pátého místa. Bohužel se pak stalo pár chyb a přišlo devět proher v řadě, což nás stálo hodně bodů a dostalo nás to do téhle nelehké situace. Když nepostoupíme do play-off, tak si myslím, že můžu říct, že jsme se o něj připravili v téhle fázi sezóny. Těžko se to teď dohání, ale pořád věřím, že to zvládneme a že už se snad nic takového nestane.

Ty jsi zažil v Litoměřicích i loňskou sezónu. Hodně fanoušků říká, že letos hrajete hezký hokej oproti třeba těm sezónám předcházejícím. Vidíš ty osobně nějakou změnu oproti loňsku?

Já vidím velkou změnu. Vidím dravost těch kluků, vidím v kabině, že jsme všichni parta a táhneme spolu. Když si to na ledě všechno sedne, jak má, tak dokážeme přehrát Budějovice, Vary. Může za to dravost kluků z reprezentací a extraligových týmů. Jsme mladí a lítáme a to se asi lidem líbí. Vidí snahu, boj o puky, je to akční.

Děkujeme za rozhovor a hodně štěstí při cestě za play-off.