15. 1. 2018 | Jan Luňáček

Bylo příjemné poslouchat na ledové ploše naši krásnou hymnu, říká Zdeněk Purma

Litoměřický rezervní tým měl v pondělí 15. ledna možnost utkat se v atraktivním zápase se soupeřem z daleké Austrálie. Tým dvacetiletých hokejistů z tohoto kontinentu je již po několikáté v Litoměřicích na svém soustředění před svým mistrovstvím světa. Jako kapitán vedl do boje domácí kališníky Zdeněk Purma, který v Litoměřicích s hokejem také začínal. Přes Ústí nad Labem, Lovosice a Roudnici nad Labem se Zdeněk vrátil zpět do Litoměřic, kde v letošní sezoně pomáhá mladým hokejistům v B týmu, který hraje prvním rokem krajský přebor.

Zdeňku, můžete nám říci pár vět k utkání s tímto zajímavým soupeřem?

Dnešní zápas byl z naší strany poměrně dobrý. Kluci makali, ale u mladých hráčů byla zpočátku znát nervozita. Dnes s námi hrála jedna celá lajna z dorostu a zbytek týmu byl z našeho rezervního béčka. Někteří kluci dostali na dnes volno a jiní nám oznámili zranění ze včerejšího utkání. Z pohledu diváka musel být zápas také dobrý. Padlo hodně branek. Austrálie se snažila hrát dobrý hokej, ale asi nemají v této kategorii moc širokou hráčskou základnu.

První třetina byla asi z vaší strany dnes nejlepší.

To je pravda. První třetina byla super. Snažili jsme se na soupeře vlítnout hned od začátku, protože jsme nevěděli, co od nich můžeme čekat. Podařilo se nám vstřelit hodně branek, a to byl dnes základ úspěchu. Ve druhé třetině jsme trochu polevili. Kluci poznali, že se s nimi dá hrát i ne moc aktivní hokej a šetřily se síly. Ale určitě jsme nechtěli hrát až tak pasivně. Třetina se, bohužel, odehrála bez branek. Ve třetí třetině se projevila určitá naše hokejová kvalita a zápas jsme dotáhli do vítězného konce.

Hráli jste proti mladým hokejistům. Nedostali jste pokyn hrát trochu opatrněji? Aby třeba nedošlo ke zbytečnému zranění na obou stranách.

Ne, to vůbec ne. Chtěli jsme hrát do těla, ale bez tvrdých a zákeřných zákroků. Já i trenér jsme na kluky apelovali, aby právě ke zranění někoho z hráčů nedošlo. Samozřejmě, že k pár tvrdým zákrokům došlo, ale hokej je tvrdá hra a nemůže se to hrát jenom jako třeba šachy. To znamená bez kontaktu.

V neděli jste odehráli vítězné utkání proti Lovosicím, které vás možná stálo více sil než jste čekali. Bylo to dnes na ledě znát?

Myslím si, že ne. Máme hodně natrénováno a všichni dobrou fyzičku, takže se to dnes neprojevilo. Ale nemohu mluvit za všechny. Někteří spoluhráči se dnes šetří a dostali volno. Ale hodně nás ostatních hrálo nějakou soutěž, kde šly zápasy rychle za sebou a není to pro nás problém. Včerejší zápas proti týmu z Lovosic byl hodně těžký. Z mého pohledu to byl snad i trochu podceněný zápas, ale Lovosice dost posílily a hrály v dostatečném počtu hráčů, aby se nám fyzicky vyrovnaly. Byli jsme nakonec rádi, že jsem toto utkání dotáhli do vítězného konce.

Vám se dnešní utkání také dost povedlo. Vstřelil jste tři branky.

To je pravda. A ještě jednu asistenci. Ale párkrát se to ke mně šťastně odrazilo a jednou se mi podařilo projít sólo skrz obranu. Bylo tam i štěstí, ale já se hlavně koukám na výsledek celého týmu a nikdo z nás se nesoustředí jen na své individuální výsledky.

Vám se dnes dařila spolupráce s Radkem Rusým. Neuvažujete o tom, že byste spolu nastupovali do útoku i v krajské soutěži?

Radek se mnou jinak nehraje, ale složení útoků nechám na trenérovi. Do toho mu nechci zasahovat. Ale s Radkem jsme spolu již dříve hráli, takže se dobře známe. Já jsem v týmu jeden z nejstarších, tak mám u sebe dva mladší kluky. Snažíme se mít tým vyvážený, ale to má na starost hlavně trenér. Jako kapitán poradit můžu, ale finální slovo má stejně on.

Takže bychom dnešní utkání ohodnotili jako dobrý trénink po nedělním zápase?

Já bych řekl takový velmi dobrý trénink. Mladí kluci si zahráli proti atraktivnímu soupeři a někteří naši spoluhráči již po několikáté. Myslím si, že toto byl již třetí zápas tady v Litoměřicích. Mě to dnes bavilo a myslím si, že i ostatní kluky. Mladí kluci nastoupili na led a hra začínala národní hymnou. Který hokejista by toto nechtěl zažít? Že jsme si mohli zahrát takové utkání bylo pro nás jedině dobře. Máme na co vzpomínat a mladí na co navázat. Snad se to promítne třeba i maličko do jejich budoucí kariéry.

Děkujeme za rozhovor a ať se i vám daří.