8. 1. 2018 | Vít Trubička

Milan Buďa: Budu držet svůj tým v permamenci a ostražitosti

Utkání B týmu proti Klášterci nad Ohří zhodnotil jeho hrající trenér Milan Buďa. Ten se zmínil také o celé sezóně, přístupu hráčů a potenciálu týmu do budoucna, mimo jiné o přípravách na sezónu následující. Sám naskočil do tohoto duelu zcela bez přípravy, přesto se na konečné výhře 7:5 podílel jedním gólem a jednou asistencí.

Po dvou těsných prohrách v samostatných nájezdech nastala vyšší výhra. Co to znamená pro sebevědomí týmu?
Myslím si, že celou sezónu hrajeme poměrně slušně. To, že jsme prohráli se silnějšími soupeři, jako byl Most, jako byly jednou Louny a teď poslední zápas s Roudnicí, to se stane. Tenhle tým je poměrně mladý, převážně složený z kluků, kteří v loňské sezóně hráli juniorskou soutěž. Sbírají zkušenosti, které jim samozřejmě chybí. Nicméně nasazení od kluků v těchto zápasech je a bojovností, fyzickou kondicí a chtěním po výhře jsme ty soupeře přehrávali. V dnešním utkání jsme sice sedm branek dali, ale pět dostali, samozřejmě nás v tuto chvíli zužují některá zranění či nemoci. Někteří hráči nechodí, nevím proč, měli by si sáhnout do svědomí. Nicméně pořád je tu nějaká kostra kluků, kteří hrají. Zatím panuje spokojenost.

Co stálo za tím, že Klášterec několikrát dokázal zdramatizovat utkání, které jste i přesto gólově uhájili?
Zatím určitě naše laxnost. Nabádám hráče před každou dvacetiminutovkou, abychom samozřejmě pokračovali v nasazeném tempu, které diktujeme. Ale bohužel, v hlavách kluků se dějí podivuhodné věci a já do nich nevidím. Je jasné, že mě to mrzí, protože si řekneme taktické záležitosti a neplníme je. Z tohoto důvodu si myslím, že to je špatně. Vše je ale pořád o tom, aby kluci posbírali zkušenosti a soustředili se na další zápasy, které budou mnohem těžší. Takovéto určitě přijdou, soupeři mohou otočit během pěti minut a my budeme muset dohánět. Je potřeba se na tyto duely připravit, ale myslím si, že Klášterec dnes odehrál poměrně slušné utkání, na to s jakým torzem sem přijel. Celé utkání bylo slušné, až na zranění Tomáše Krátkého, který skončil v nemocnici s otřesem mozku, ale věřím, že bude v pořádku.

Po dnešním duelu by vám v případě prohry Loun chyběl jediný bod na jistotu druhého místa, přičemž již máte jisté play-off. Jaké si před ním dáváte cíle?
Abych řekl pravdu, o další nadstavbu téhle soutěže se nestarám. My se řídíme, nebo alespoň já se řídím, zápas od zápasu. Jestli nám chybí bod, tak je to jedině dobře. Myslím si, že ten ještě uděláme a nejenom jeden. Nicméně je potřeba se připravit na další fázi. Myslím si, že jsme předsezónní cíl splnili. Kádr je nějakým způsobem pohromadě a sbíráme body i proti silným soupeřům. Kluci sbírají zkušenosti a nějaké další cíle tady asi nejsou. Je dobré stabilizovat tým a připravit pozici pro další kluky, kteří přijdou příští sezónu ze staršího dorostu.

Vidíte u svých svěřenců potenciál, co se týče jejich postupu do druhé ligy či vyšších soutěží?
Co se týče potenciálu hráčů, tak šestice kluků v letošní sezóně jezdila do druhé ligy, do dnes už zaniklého klubu z Mostu. Byla to pro ně taková zpruha a pro mě zhodnocení nějaké práce, kdy jsem byl strašně rád, že ti kluci tam jezdili a byl bych samozřejmě rád, kdyby jezdili i nadále. Ovšem co se týče postupu našeho týmu, či věcí kolem druhé ligy, to není otázka pro mě, ale pro vedení. Jakmile se vedení rozhodne, že bude postup chtít, tak se zcela jistě budou podnikat i další věci. V tuto chvíli však tato myšlenka není na pořadu dne.

Jak byste ohodnotil svůj výkon v dnešním utkání? Do střelecké listiny jste se zapsal jedním gólem a jednou asistencí.
Popravdě nejsem zrovna šťastný, že hraju. Nicméně rozhodl jsem se z důvodu toho, že jsem dneska čekal ještě zda nastoupí jeden hráč. Nemohl, tak jsem chtěl týmu trochu pomoct. Bez tréninku, bez jakékoliv přípravy jsem naskočil. Samozřejmě, nějaké zkušenosti mám a věřím, že jsem je v určitých fázích prodal. Teď už ale radši budu na střídačce a budu držet tým v nějaké permanenci a ostražitosti, protože jsme schopni zápas ze stavu 5:0 prohrát 5:6. To je špatně a tam je potřeba ještě pracovat.