25. 11. 2017 | Barbora Koťová

Miloš Říha hodnotí uplynulou část sezóny

Pomalu se přiblížila polovina základní části sezóny, a proto jsme se na několik otázek zeptali hlavního trenéra A-týmu Miloše Říhy, který nám zhodnotil nejen výkony litoměřického mužstva, ale i například jeho působení v hokejové reprezentaci do devatenácti let.

Pomalu se blíží polovina základní části soutěže, jak zatím hodnotíte výkony mužstva?

Myslím si, že výkony mužstva jsou jednoznačně nad očekávání, celé mužstvo pracuje výborně. Může nás akorát mrzet pár ztracených zápasů, ve kterých jsme ztratili body některými zvláštními rozhodnutími rozhodčích, špatnou efektivitou zakončení nebo zbytečnými individuálními chybami. Tím jsme přišli minimálně o devět bodů. Na výkonech je vidět, že máme mladé mužstvo. V různých pasážích v několika zápasech bylo vidět, že si kluci ještě nevědí rady a že jim chybí zkušenosti.

Který zápas byl podle Vás nejpovedenější a který naopak nejhorší?

To je pro mě těžké vybrat, z mého pohledu jsme v žádném zápasu herně nepropadli. Myslím, že se nám nepovedl zápas v Karlových Varech, který byl asi výkonnostně nejhorší. Nejlepší zápas bych vybíral těžko, protože jsme odehráli mnoho dobrých zápasů.

V letošní sezóně Litoměřice spolupracují se svazem ledního hokeje, jaký je váš názor na tuto spolupráci?

Je to první sezóna, takže je logické, že se budou nacházet problémy, jako vždy když se vytváří něco nového. Aktuálně si myslím, že vše funguje na velmi dobré úrovni. Je ale škoda, že zde nejsou více hráči, kteří dostávají v Extralize méně času na ledě jako například Radovan Pavlík z Hradce Králové. Kdyby tu byl, tak by pravděpodobně hrál v našich prvních formacích a dostával by více času na ledě, což by bylo určitě efektivnější pro reprezentaci do dvaceti let. Na klucích, kteří tu byli například z Plzně Kodýtek, Chalupa, Kvasnička bylo vidět velké zlepšení, samozřejmě je vidět i na všech ostatních. Kluci zde mají extrémně náročný program a pracují denně, když se pak přesunou do Extraligy, tak je na nich vidět, že se individuálně zlepšují. Takže si myslím, že to je funkční projekt, ale do budoucna se muže určitě zlepšit. Letos hráči v rámci projektu začali přicházet až koncem srpna a začátkem září, což nebylo úplně nejlepší, jelikož neměli moc času se před začátkem soutěže pořádně sehrát. Pokud by tento projekt pokračoval i nadále a hráči by do Litoměřic přišli už třeba v květnu, tak by celková výkonnost mužstva mohla být ještě daleko lepší.

Jak jste spokojen s poměrně mladým kolektivem v kabině a s přístupem hráčů, jak z projektu Dukla, tak ostatních?

Myslím, že s přístupem hráčů nebyl žádný problém. Na klucích je vidět, že na sobě chtějí pracovat. Řekl bych, že teď překonali takovou krizi, kterou jsem na nich pozoroval v říjnu, kde bylo vidět, že nejsou zvyklí na tolik práce a vytížení. Myslím, že se už adaptovali do tohoto procesu. Co se týče kolektivu, tak tam není vůbec žádný problém. Starší hráči to v kabině, při trénincích i při zápasech výborně korigují. Proto mi přijde, že kolektiv zde funguje daleko lépe než v předchozích letech, přestože tady s kolektivem nikdy žádný zásadní problém nebyl.

Letos jste se stal asistentem trenéra reprezentace do devatenácti let. Minulý týden jste byl s devatenáctkou v Ostravě, kde jste sehráli tři utkání proti Finům. Můžete nám tuto akci trochu přiblížit?

S devatenáctkou jsme v Ostravě sehráli tři utkání ve třech dnech, takže to bylo extrémně náročné. Musím uznat, že jsme byli velmi spokojení s přístupem mužstva. Byli tam kluci, kteří patří spíše do širších výběrů, protože máme spoustu hráčů v zámoří a další hráči byli s dvacítkou na turnaji v Rusku. Někteří hráči, kteří tam byli hrají třeba jen Extraligu juniorů, takže to pro ně byla velká výzva a šance. Myslím si, že se s tím poprali výborně. V těchto utkáních byla vidět velká kvalita Finů, kteří v týmu měli osm hráčů, kteří se představili na mistrovství světa do osmnácti let. Všechny zápasy se odehrály ve velmi rychlém tempu, protože Finové výborně bruslí. Z našeho pohledu byli výsledky extrémně pozitivní a celkově jsme byli s výkony mužstva spokojeni. Spousta hráčů nás překvapilo. Ukázalo se tam několik hráčů ročníku 99, o kterých si myslím, že by se v budoucnu mohli připojit do projektu v Litoměřicích.

Jak se Vám v reprezentaci spolupracuje s hlavním trenérem Václavem Varaďou?

Myslím, že jsme si sedli a naše spolupráce je na výborné úrovni, ovšem k této otázce by se musel vyjádřit i Venca, jak to vidí on. Já naši spolupráci vnímám víc než pozitivně a jsem rád, když máme reprezentační sraz a můžeme se bavit o něčem mírně odlišném než v mé každodenní práci. Vždy si řekneme svůj názor a jak to vidíme ze své vlastní zkušenosti, což je pro každého trenéra přínosné.

V utkání proti Přerovu se představil Kryštof Hrabík, mají do Litoměřic přijít i nějací další hráči?

V nejbližší době by mělo přijít několik hráčů, samozřejmě uvidíme, jak se vše vyvine. Kryštof Hrabík přišel s ohledem na mistrovství světa do dvaceti let a ostatní hráči by měli přijít se stejným cílem. Takže je otázka, jak dlouho by v Litoměřicích hráli, ale minimálně do další reprezentační pauzy by zde měli být. Aktuálně však nejsem schopen říci kolik hráčů přijde nebo kdo to bude. Všichni by ale měli přijít za účelem přípravy na mistrovství světa.

Jaké jsou cíle mužstva do konce sezóny?

Přestože výkonnost mužstva je nad očekávání, tak stále platí to, co jsme řekl před sezónou. Projekt, který v Litoměřicích běží se dělá za účelem výchovy hráčů. To znamená, že přijdou další hráči, což je vždy zásah do mužstva. Nicméně vše se dělá za účelem přípravy hráčů pro reprezentaci. Otázkou vždy zůstává, jak si kolektiv sedne. Doba pro hráče, aby se začlenili do mužstva je krátká a to je samozřejmě problém. Do této doby se nám to ale podle mého názoru daří velmi dobře. Uvidíme, jak budeme reagovat na změny související s příchodem nových hráčů a na změny, které nastanou až nám někteří hráči odletí s devatenáctkou do Kanady. Někteří hráči tam také mohou zůstat na mistrovství světa dvacítek, což znamená, že mohou být v zámoří třeba měsíc. To může značně ovlivnit výkony celého mužstva, samozřejmě budeme dělat vše proto, aby výkony nebyly ovlivněny negativně. Cíle proto stanovené úplně přesně nemáme, jednoduše chceme tvrdě pracovat a vyhrát každý zápas ať už hrajeme s Karlovými Vary, Kladnem nebo kýmkoli jiným.