18. 11. 2017 | Jan Luňáček

Vrátil jsem se z reprezentační akce v dobrém rozpoložení, konstatuje Filip Helt

V utkání proti Zubrům z Přerova byl na litoměřickém ledě hodně vidět hráč s číslem 86 na dresu kališníků. Útočník Filip Helt zaznamenal tři kanadské body a významnou měrou přispěl k porážce soupeře, který byl v tabulce nad celkem Stadionu. Filip se také zúčastnil akce reprezentačního týmu U20, kterým byl Turnaj čtyř zemí v Rusku.

Filipe, mohl byste nám krátce zhodnotit utkání proti Zubrům z Přerova?

Vstup do utkání byl hodně rychlý, protože se nám podařilo brzy vsítit branku a to nás uklidnilo. Ale protože Přerov je hodně kvalitní mužstvo, tak jsme věděli, že nás bude čekat bitva až do konce. Věděli jsme, že budou hrát tvrdě a rychlý hokej s nahazováním puku do třetiny dlouhými loby a dojíždět si to. My jsme se snažili zůstávat s obránci spíše vzadu a pozorně bránit.

Ze začátku utkání to vypadalo, že zápas bude o jedné brance navrch. Nakonec ale skóre narostlo. Vy jste byl na ledě také hodně vidět.

Snažil jsem se. Ale také mi hodně pomohli spoluhráči a jsem v dobrém rozpoložení po reprezentační přestávce. Od toho všeho se můj výkon dnes odvíjel.

Takže dnes dvě branky, jedna asistence a také dvě vyloučení. Viditelná stopa v utkání. Je to tak?

Dnes to bylo trochu tvrdší a já si nenechal nic líbit a trochu jsem oplácel. Bohužel, rozhodčí to viděli. Má škoda.

Vy jste byl s několika spoluhráči v Rusku na reprezentační akci. Jak se vám dařilo?

V Rusku se mnou byl z dnešního týmu ještě Matyáš Kantner, Radek Jeřábek a Kryštof Hrabík, který dnes také nastoupil poprvé za Litoměřice. Na tomto turnaji jsme skončili celkově třetí, ale zápasy končily hodně vyrovnanými stavy. Jednou jsme prohráli v prodloužení pět vteřin do konce, takže také i trochu smůla. Já jsem si ale z této akce přivezl dobrý pocit.

Prospělo vám dnes, že spolu v útoku jste měl za spoluhráče právě Kryštofa Hrabíka?

Myslím si, že právě že jsme spolu už hráli i v reprezentaci a je podobný typ hráče jako já, tak to bylo dnes i vidět. Dnes se nám dařilo a já doufám, že to takto půjde i nadále.

Dnes jste v utkání vedli už čtyři ku jedné, ale v posledních minutách se zápas trochu zdramatizoval. Neobávali jste se o výsledek?

Konec utkání hodně ovlivnila vyloučení, kdy jsme šli dokonce i do tří a soupeři se podařilo skórovat. Ale, že bychom se obávali o výsledek, tak to ne. Naopak jsme se hecovali v tom, že musíme nechat na ledě všechno. Když bylo pět minut do konce, tak jsme věděli, že to dnes uhrajeme.

Nespoléhali jste i trochu na to, že soupeře v závěru přehrajete i díky tomu, že den před dnešním zápasem sehrál utkání v Benátkách nad Jizerou?

Možná, že někdy někdo takto zapřemýšlel, ale že bychom na to spoléhali, tak to určitě ne. Takto to někdy vyjde, že musíte sehrát dvě utkání za sebou. To se dá vydržet.

Ke konci utkání to ale vypadalo, že soupeře přehráváte. Pak ale přišla ta vyloučení. Utkání ale pro vás dopadlo dobře.

Toho si ceníme. Když porazíte tým, který je v tabulce nad vámi, tak to povzbudí. Porazili jsme Vary a teď podruhé Přerov. Toto nás posouvá nahoru, když bereme silným týmům body.

Teď budete mít na domácím ledě chvíli pauzu. Netěšíte se také už na nějaký odpočinek <>Máme v sobotu volno, ale pak opět tréninky. My mladší jich máme trochu více. Myslím si, že nám to jenom prospěje. Fyzicky i herně teprve dospíváme a trénovat potřebujeme.

Myslíte si, že projekt Dukla, do kterého jste zapojen je pro vás přínosem?

Já budu mluvit za sebe a já říkám že určitě ano. Už jsme se zde pár hokejových věcí naučil a vyhovuje mi tento dril. Určitě mě to už posunulo trochu dále. Tato možnost v Litoměřicích je pro nás mladé výborná příprava a ceníme si toho.

Fanoušci v Litoměřicích jsou zase rádi, že se tu hraje výborný hokej i díky vám mladým.

Já jsem rád, že se náš hokej fanouškům líbí a chodí stále v hojném počtu na zápasy. Jen ať je to i nadále.

Odkud vedla vaše cesta do litoměřického Stadionu?

Já jsem z Mostu, kde jsem hrál hokej asi do sedmé třídy. Pak jsem přešel do Litvínova, kde jsem byl až do juniorky. Poté jsem strávil jeden rok v Kanadě. Teď před začátkem sezony jsem byl ještě v Kanadě na kempu a pak přešel do Litoměřic.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří.