25. 7. 2017 | Miroslav Kejmar

Vážím si svých kolegů a jejich přístupu k této profesi, prozradil šéftrenér Domin

Vladimír Domin byl před pár měsíci jmenován do funkce šéftrenéra mládeže, kterou převzal po Martinovi Tvrzníkovi, který odešel do Litvínova. Nově také povede mladší dorost, který bude usilovat o postup do extraligy. "Vzhledem k jeho pracovnímu nasazení, trenérské filozofii a výborné dosavadní práci pro klub jsme měli jasno", řekl generální manažer Jan Fišera.

Před letošní sezónou jste se stal šéftrenérem mládeže. S jakými cíli jste do této funkce vstoupil?
Za prvé bych chtěl touto cestou poděkovat vedení klubu za důvěru, se kterou mi svěřili tuto funkci. Pro mě, to znamená závazek a pokračování v práci, kterou v klubu začali před několika lety. To znamená každodenní péči o naše hráče, ve všech kategoriích s veškerým servisem a možnostmi, který nabízí toto skvělé prostředí v Litoměřicích.

Vidíte rozdíl v letní přípravě pod tvým vedením a pod taktovkou Martina Tvrzníka?
Ne, žádný zásadní rozdíl bych neviděl. Měli jsme na přípravu hráčů hodně podobný názor. Jediné co jsme museli trochu lépe zorganizovat, tak to byly přesuny trenérů, protože nám jeden trenér po odchodu Martina v kolektivu chyběl. Ale od září budeme kompletní, protože přijde Pavel Zuziak.

Kde vidíte hlavní nedostatky mládeže v Litoměřicích a zároveň její přednosti?
Snažíme se vytvořit dobré podmínky pro hráče, tím myslím hlavně vzdělané trénéry s citem pro zdravý vývoj dítěte, aby v tréninku byla vidět hra, emoce a systematika. Myslím si, že cesta ke vzdělávání trenérů je zárukou kvality výchovy mládeže. Programy k tomu určené - semináře, které nabízí ČSLH jsou na velmi dobré úrovni a vedení klubu je podporuje. Pro rodiče by to měla být zásadní informace. O jejich děti se starají profesiánolové, kteří mají o děti zájem a ví co s nimi na tréninku budou rozvíjet. Zpětná vazba od rodičů je pro nás taktéž důležitá. Komunikace s rodiči je v dnešní době samozřejmostí každého trenéra.

Nově jste se také stal hlavním trenérem mladšího dorostu, který pomýšlí na extraligu. Jaké cítíte šance?
Jak jsem řekl na začátku, pokračuji v cestě, která byla již nastavená. Výchova mláděže je dlouhodobý proces. V letošní sezoně budeme mít velmi silný ročník 2002 a v další sezoně nám přijde další silný ročník 2004. Budeme se snažit pro ně udělat maximální servis v podobě té nejkvalitnější soutěže. Postup do extraligy by to zaručoval.

V loňském roce se vám nadmíru povedl nábor, čím to bylo a jak byste nalákal malé děti na hokej?
Nábor je jedno velké téma, a pro mě zásadní, v pokračování v kvalitní práci s mládeží. Toto téma si uvědomují všichni v ČR a proto svaz zorganizoval, dnes můžeme říct povedenou akci „Pojď hrát hokej“. Tuto akci předcházela poctivá prezentace v našem městě, ve všech školkách a výsledek se myslím dostavil. Teď bude na nás trenérech, jak toho využijeme. Zásadní věcí je dobrá komunikace s rodiči, vysvětlit, že hokej není drahý sport. Když spočítáte strávený čas touto aktivitou, tak to není jen pobyt na ledě, ale i kvalitní servis spojený s rozvojem a výchovným programem, s prožitky, s pobytem v kolektivu, setkání s konkurenčním prostředím, takový „život na nečisto“. Je to zkouška, která se v reálném životě určitě bude hodit.

V letošní sezóně budou také dvě náborové akce. Co připravujete?
Hlavně zábavu, protože první dojem je pro ty nejmenší nejdůležitější. Druhá šance u dětí nefunguje. Pochvala, malá odměna – suvenýr, to je to, co děti ocení.

Osobně budete začínat třetí sezónu v Litoměřicích. S čím jste sem přicházel a naplnilo se to?
Přišel jsem pracovat s mládeží a to mě zatím dostatečně naplňuje

Je něco, na co jste opravdu hrdý, že se povedlo?
Vážím si svých kolegů a jejich přístupu k této profesi. Vážím si své práce, kterou se snažím dělat na 100%.