27. 7. 2017 | Jiří Novák

Krásné město a skvělá parta, pochvaluje si příchod do Litoměřic Havelka

Hned šest hráčů z Litvínova bude v nové sezóně pomáhat Kališníkům k dobrým výsledkům ve WSM Lize. Patří mezi ně i Martin Havelka, jenž od šestnácti nastupuje za reprezentační výběry. A nechyběl ani na prvním srazu litoměřického klubu na ledě v pondělí dopoledne.

„Jsem rád, že mohu v Litoměřicích být. Je tu kvalitní zázemí, krásné město, a hlavně skvělá parta,“ libuje si Martin Havelka své nové působiště. Jeho hokejová kariéra byla dosud spjata s Litvínovem, kde hrál za mládežnické týmy a v posledních dvou sezonách nastupoval i za dospělé v dresu prvoligového Mostu.

„V Mostě se celou sezónu hrálo o setrvání v lize a všechno bylo hrozně nervózní, nebyla tam ani moc dobrá parta. Tady to bude o něco jiného,“ věří 19letý útočník. „Je tu hodně mladý tým, a i když nás přišlo hodně z Litvínova a z Mostu, tak jsme si sedli i s kluky odsud a zatím to výborně klape.“

Proto ani nijak zvlášť nevnímá jako výhodu, že se v Litoměřicích potkal i s kamarády z Litvínova. „Výhoda to byla asi jen první dva dny. Pak už jsme se všichni seznámili a jsme tady jako jedna velká rodina. Chodíme všichni i společně na večeře a vídáme se i mimo led,“ tvrdí Havelka, kterého jeho mateřský klub ani v příští sezóně nespustí z očí.

„Říkali nám v Litvínově, že nás budou všechny pravidelně sledovat. A když se nám bude dařit, tak nás občas vytáhnou do prvního týmu v extralize,“ prozradil hráč, jenž by mohl v Litoměřicích vytvořit útok s dalšími litvínovskými parťáky. Vždyť v juniorské lize patřil útok Havelka-Šimeček-Stříbrný k velmi produktivním.

Čím vyšší cíle si nastavím, tím víc si za tím půjdu

O sestavě ale rozhodnou trenéři a Havelka je připraven přijmout v týmu jakoukoliv roli. „Každý v týmu má nějakou pozici a do té by se měl zakousnout a dělat svoji práci co nejlíp. Hokej je týmový sport a oceňuje se týmový úspěch. Já jsem spíš obětavý hráč, který nevypustí žádný puk a budu dělat všechno pro to, aby se týmu dařilo co nejlíp,“ slibuje.

Ve své kariéře postupuje krůček po krůčku, jeho největším hokejovým zážitkem je účast na loňském mistrovství světa osmnáctiletých. „Obrovská zkušenost. Bylo vidět, jak jsou Kanada a Amerika oproti nám hodně vpředu. V mládežnických kategoriích nám neskutečně odskočili.“

V budoucnu je jeho snem kanadskoamerická NHL. „Líbí se mi, jak tvrdě se tam hraje. I když se od toho v poslední době trochu ustupuje. Ale od malička mám nastavené, že čím vyšší cíle si nastavím, tak tím víc si za tím půjdu. A budu makat, aby se to povedlo. Nevypustím na ledě ani centimetr!“ Už brzy to ocení i fanoušci Stadionu.