17. 7. 2017 | Miroslav Kejmar

Jan Fišera o spolupráci s ČSLH a dalším vývoji litoměřického hokeje

Před nadcházející sezónou byl vyzpovídán generální manažer litoměřického klubu Jan Fišera. Otázky padaly zejména na nový projekt Stadionu a ČSLH a jeho výhody pro litoměřický hokej jako takový. Další velmi důležité téma byl vývoj litoměřické mládeže, v nichž se během letní přestávky udály podstatné změny.

Projekt je představen. Co bude znamenat pro klub?
Pro klub to znamená z jednoho úhlu pohledu to, že budeme dále působit ve WSM Lize. Když jsme před koncem minulé sezóny přemýšleli, co bude dál, tak se soustředily myšlenky i na to, zda budeme schopni ve WSM Lize zůstat a nepokusíme se získat licenci pro 2. ligu, případně jaká bude v Litoměřicích budoucnost mužského hokeje. Na základě dlouhých jednání a určitých možností jsme nakonec došli k závěru, že projekt ve spolupráci s ČSLH je pro celý litoměřický klub velmi důležitý a rozhodně je přínosem. Tento krok jsme učinili také s ohledem na naše fanoušky, kteří si určitě zaslouží, aby se v Litoměřicích i nadále hrála WSM Liga. Věřím, že právě oni tento postup ocení a budou Stadion podporovat nejméně ve stejném rozsahu jako v uplynulém ročníku. Fanoušci, kteří se účastní pravidelných setkání, vědí, že my jsme od začátku působení v 1. lize nikdy nepopírali to, že musíme pokaždé s někým spolupracovat. Není v našich silách vytvořit si dvacetimilionový rozpočet tak, abychom byli samostatně konkurenceschopní.

Mluví se o mimořádné péči pro hráče. Co to konkrétně bude znamenat?
V rámci projektu by zde měl být poměrně široký realizační tým. Hráčům bude zajištěn prvotřídní servis, co se týče stravování, regenerace a podobných záležitostí. Hráči budou mít vícefázové tréninky hodně zaměřené na jejich individuální rozvoj. Další fází je samozřejmě týmový trénink, nácviky herních situací apod. Celý proces bude probíhat v úzké spolupráci s trenéry juniorské reprezentace. Na druhou stranu na hráče budou kladeny velmi přísné nároky nejen po sportovní stránce a v případě porušení pravidel může daný hráč svou účast v projektu nedobrovolně ukončit. Pravidla pro hráče rozhodně nebudou nikterak mírná, hráčům bude pevně stanoven jejich denní program.

Kolik hráčů bude v rámci projektu v Litoměřicích působit?
Máme poměrně široký seznam hráčů, kteří byli osloveni, či kteří budou osloveni prostřednictvím jejich mateřských klubů. Všechna jména jsou konzultována s trenéry reprezentační juniorky a ti hráči mají šanci se představit na prosincovém mistrovství světa. Mělo by zde působit okolo deseti hráčů, včetně brankářů. Většina hráčů dostává příležitost ve svých mateřských extraligových klubech a nyní budou navíc probíhat reprezentační kempy U20 a U19, na kterých se většina hráčů představí a na základě jejich výkonů může dojít ještě ke změnám. Každopádně chceme mít všechny hráče „pod střechou“ nejpozději do poloviny srpna, abychom mohli pracovat s kompletním týmem v dostatečně konkurenčním prostředí.

Jaký vliv může mít projekt na litoměřické odchovance?
Vždy rozhoduje hráčská kvalita. Pokud hráč bude na takové úrovni, aby tu soutěž mohl hrát, tak určitě budeme rádi, pokud to budou kluci z Litoměřic. Na druhou stranu je strašně důležité říct, že tam musí být kvalita. Ti, co určitou kvalitu mají, jsou zapojeni v tréninkovém procesu a je jen na nich, jak se předvedou v přípravě a jak si řeknou o to, aby v týmu byli zapojeni i nadále. V tuto chvíli máme ještě některé hráče v extraligových juniorských klubech. Uvidíme, jak bude jejich další vývoj a kariéra probíhat. Budeme rádi, když budeme moci přivítat další kluky z Litoměřic. Na druhou stranu je nutné říct, že poslední dva roky se zde hrála Liga juniorů na úrovni posledního a předposledního místa. Ani hráči, kteří uspějí v Extralize juniorů, nemají zaručeno, že budou hrát první nebo druhou ligu. Natož, když to jsou hráči, kteří bojovali v Lize juniorů o sestup. Pokaždé tam musí být nějaká kvalita a my děláme vše pro to, počínaje náborem, vedením a organizací mládeže, abychom dokázali ty hráče v budoucnu do A týmu zařadit. Není to však otázka dvou, tří, čtyř let, abychom dokázali ty správné hráče vychovat, je to dlouhodobý proces.

Jaké jsou Vaše představy o sezóně?
Velmi se na novou sezónu těším. Do projektu budou zapojeni hráči, reprezentanti, kteří mají vyhlídky do Extraligy, do NHL či KHL. Svoji kvalitu mají a neznamená to, že když tu bude osm nebo deset mladých hráčů, že vše bude naprosto špatně. Naopak, já osobně se na práci s mladými hráči velmi těším a myslím si, že trenéři mají předpoklady pro to, aby s nimi pracovali kvalitně. Mají důvěru vedení i našich partnerů. Další věc je, že my se tímto krokem nezříkáme žádných ambic. Rozhodně nechceme být na posledním místě, i když je WSM Liga nesestupová. To je důvod, proč jsme se dohodli na prodloužení smlouvy s Alešem Pavlasem, Jaroslavem Kallou, přivedli jsme zpět Vítězslava Bílka, dohodli jsme se také s Filipem Hantákem, který tak naváže na své loňské působení v Litoměřicích a tak dále. Určitě je potřeba, aby zde byli zkušenější hráči okolo mladých. Neznamená to, že zde postavíme tým jen z mladých hráčích, abychom ligu nějak odehráli, což je také možnost. Cíle, respektive ambice, jsou neustále. Nikdo nechce být poslední, o tom přece sport není. Chceme být co nejvýše. Je těžké teď říct, jak si to všechno sedne, ale rozhodně nemáme v plánu hrát o poslední místo.

V posledních měsících se událo několik změn v mládežnických kategoriích, odešel Martin Tvrzník z pozice šéftrenéra mládeže. Zároveň byl šéftrenérem mládeže jmenován Vladimír Domin. Řeknete k tomu pár slov?
Martin Tvrzník se ke konci března rozhodl, že přijme nabídku od jiného klubu. Společně jsme došli k závěru, že jeho ambice nejsme schopni naplnit. I když jsme hodně stáli o jeho další působení, posunul se do Litvínova k extraligovému mladšímu dorostu. Bohužel nám se loni s mladším dorostem postoupit nepodařilo. Martinovi určitě patří dík za roky práce, které pro klub odvedl, každopádně to bereme jako uzavřenou záležitost a na jeho místo byl jmenován Vladimír Domin, který se ujal své nové funkce s nadšením a určitě má co naším trenérům předat. Pro letošní sezónu určitě chceme, aby mladší dorost byl opět co nejvýše. Chceme, aby vybojoval postup do Extraligy mladšího dorostu, což je jedna z věcí, na které nám hodně záleží. Jestli se chceme dostat s mládeží výše, musíme mít tyto cíle. Musíme našim hráčům nabídnout kvalitní soutěž mladšího dorostu, aby mohli dokončit základní školu v Litoměřicích. Základním bodem mládeže je ale náborová činnost. Máme opět připravené nějaké akce tak, abychom zopakovali loňský, velmi úspěšný nábor a přivedli co možná nejvíce malých dětí do našeho klubu. Nejde totiž jen o kvalitu tréninkového procesu, ale musí být i určitá konkurence, o což se v každé kategorii snažíme. Došlo také ke zrušení Ligy juniorů a my jsme se rozhodli, že vytvoříme "B" tým mužů, který bude primárně určen právě pro hráče juniorské kategorie a pro kluky, kteří v posledních letech juniorkou prošli. "B" tým bude nastupovat v Krajské lize mužů Ústeckého kraje, která bude mít velice silné obsazení. Některé kluby v okolí nakonec od přihlášení týmu do Krajské ligy bohužel ustoupily, ale my chceme klukům, kteří mají hokej rádi, nabídnout možnost pokračovat u nás dále.