13. 3. 2017 | Vít Trubička

Shrnutí uplynulého ročníku 2016/17

Sezóna je za námi, tak je čas na tradiční bilancování. Z pohledu Litoměřic bohužel nebyla taková jakou bychom si všichni představovali. Usilovný boj po většinu sezóny vystřídala v samém závěru výsledková krize, která zapříčinila, že se Stadion musel spokojit s jedenáctým místem tabulky WSM Ligy.

Základní část

Porovnání

Play-out
16-6-8-22
celková bilance
18-8-8-24
11.
postavení v tabulce
11.
68
získané body
78
131
počet vstřelených branek
149
133
počet obdržených branek
149
Jaroslav Kalla (11+24) – 35 bodů
nejproduktivnější hráč
Marek Loskot (5+3) – 8 bodů
Filip Hanták (4+4) – 8 bodů
Lukáš Nedvídek – 12 tref
nejlepší střelec
Marek Loskot – 5 tref
Jaroslav Kalla – 24 nahrávek
nejvíce asistencí
Filip Hanták – 4 asistence
Ondřej Kopta – 65 TM
nejtrestanější hráč
Filip Stoklasa – 8 TM
Jaroslav Pavelka – 92,80%
Patrik Rybár – 94,17%
Filip Šindelář – 90,91%
Ondřej Kacetl – 90,37%
úspěšnost brankářů
Martin Michajlov – 92,54%
Filip Šindelář – 93,44%
Jaroslav Pavelka – 92,42%
84,32%
ubráněná oslabení
84,98%
14,15%
využití přesilovek
14,29%

Herní bilance

Kališníci nezažili zrovna povedený vstup do tohoto ročníku. Úvodní tři zápasy proti Havířovu, Frýdku-Místku a Kladnu znamenaly bodový zisk vždy pro soupeře. Z toho důvodu se Stadion před prvním derby s Ústí nad Labem ocitl na posledním místě. V domácím zápase se Slovan sice kališníci vyválčili tři body, na další plný bodový zisk však museli čekat tři kola, během nichž dvakrát brali bod po prohře v samostatných nájezdech. Tím se stal první duel s Prostějovem, který kališníci sestřelili pěti góly. Od té doby do konce první čtvrtiny čekaly na Litoměřice pouze dvě bodové ztráty, po výhře v prodloužení nad Třebíčí a prohře v Českých Budějovicích. Po těchto dvou zápasech následovala čtyřzápasová vítězná šňůra, jejíchž tři části se odehrály ještě v první čtvrtině soutěže. Po odehraných třinácti kolech obývaly Litoměřice deváté místo.

Vstup do druhé čtvrtiny byl úspěšný. Kališníci v něm doma přelstili havířovský AZet 3:1. Další zápasy už tak radostné nebyly. Na další tříbodový zisk musel Stadion čekat až do dalšího střetnutí s prostějovskými Jestřáby, tentokrát však sedm kol namísto tří. V sérii bez výher urvaly Litoměřice dva body po výhře v prodloužení v Ústí nad Labem a jeden bod po prohře v prodloužení se Slavií. Zbylé čtyři zápasy kališníci prohráli. O to více si však kališníci druhý duel s Prostějovem vychutnali a znovu jej porazili vysokým výsledkem, tentokrát 4:1. Bohužel následovaly dvě shodné prohry 2:3 s Třebíčí a Českými Budějovicemi. Do konce druhé čtvrtiny zbývaly tři zápasy, v nichž Stadion ztratil pouze dva body po prohře v prodloužení v Benátkách nad Jizerou. I po odehrané polovině sezóny patřilo litoměřickým hokejistům deváté místo.

23.11. v 18:00 se pro kališníky přehoupl ročník 2016/17 do druhé poloviny. V tuto dobu byl vhozen úvodní puk třetího dějství soubojů mezi Litoměřicemi a Havířovem. Stadion po usilovném boji získal pouze bod po prohře 1:2 v prodloužení. Bohužel body kališníci nepobrali ani v dalším duelu s Frýdkem-Místkem, jemuž podlehli 0:1. Poté však na litoměřické čekal první bodový zisk. Rytířům kalicha se povedlo využít momentální herní krize Rytířů kladenských a vydrancovat ČEZ Stadion výhrou 4:2. V dalším duelu brali kališníci dva body po výhře 4:3 v prodloužení v domácím derby proti ústeckému Slovanu. Další zápasy pokračovaly ve střídání výher a proher. Nelze opomenout další vysokou výhru nad Jestřáby, tentokráte 8:3. Tuto sérii Stadionu narušil až Motor České Budějovice, který Kalich Arenu vyplenil se skóre 3:0 a zapříčinil druhou prohru Litoměřic v řadě. Přes malé nadechnutí v Mostě upadli kališníci do třízápasové šňůry porážek. Třetí čtvrtinu základní části zakončil Stadion na desátém místě.

Poslední zápas základní části s Havířovem zakončil již zmíněnou šnůru proher a tedy určil, že ze zahajovacích soubojů jednotlivých částí WSM Ligy získali kališníci čtyři body z dvanácti možných. Hned poté ale útok Litoměřic prolomil neprůstřelnost Juraje Šimbocha ve vzájemných zápasech a odvezl si z Haly Polárka tři body po výhře 5:2. Krátké intermezzo v podobě prohry 1:4 s Kladnem nasměrovalo kališníky do série výher, alespoň dvoubodových. Asi nejvýraznější bylo rozdrcení ústeckého Slovanu na jejich ledě. Nejen díky hattricku Ondřeje Kopty nasázeli kališníci do svatyně Ústečanů pět gólů. Bohužel v následujících třech velmi důležitých duelech proti Jihlavě, Přerovu a Prostějovu Stadion selhal a nevybojoval ani bod. Naděje na play-off ale stále žila. Kališníci ji navíc podpořili výhrou za dva body 5:4 v jihočeské Budvar Areně. Bohužel pak nezvládli další zápasy proti Mostu a Benátkám nad Jizerou, čímž byla cesta do předkola play-off uzavřena. Zcela uvolněně pak kališníci hráli v posledním duelu doma pro Kadani, kterou porazili 6:4 a před boji o udržení si již záchranu zajistili. Sezónu zakončili na jedenáctém místě.

V bojích play-out alespoň zpočátku dostávali příležitost mladší hráči z Mountfieldu i z Litoměřic (či spíše z Děčína). Z dvojzápasu se sestupivším Mostem nezískaly Litoměřice ani bod. Doma mu podlehly 3:5 a venku 2:5. Dvojzápas s Kadaní přinesl pro kališníky dvě dvoubodové výhry. Venku Stadion vybojoval výhru 3:2 v prodloužení a doma v závěrečném zápase letošního ročníku po samostatných nájezdech 4:3. Jen duel s Havířovem znamenal pro Litoměřice plné bodové zisky. Doma Stadion vyhrál 2:1 a venku 4:0.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Hráčská bilance

Litoměřický tým začal sezónu ve složení: Rybár, Michajlov, Šindelář – Smetana, Frühauf, Jebavý, Pavlas, Bažant, Málek, Šulc, Piegl, Bača – Kopta, Švagrovský, Miškář, Paločko, Kalla, Racek, Pilař, Krátoška, Rubeš, Hanták, Pletka, Beránek, Veselý, Valášek. Soupisku záhy doplnili Chmel, Procházka a Zajan. Poté přišli na krátkou zkoušku Safin se Zeleňákem a na hostování Martin Ondráček, branku začal hájit i Jaroslav Pavelka. Již v říjnu odešli Martin Bača s Petrem Beránkem do pražské Slavie a Aleš Pavlas nadále zůstával v Hradci Králové. Do Benátek nad Jizerou se přesunul Vojtěch Zeleňák a do Tábora Aleš Krátoška. Dres Litoměřic ale začali oblékat Jindřich Barák, Karel Plášil a na několik zápasů i Tomáš Bulík. Na konci října opustil Litoměřice Peter Frühauf a zamířil k plzeňským indiánům. Zkraje prosince opustil Kalich Arenu Matúš Paločko, který se vrátil do Popradu. V témže měsíci vyměnil dres Stadionu za dres Bordeaux Tomáš Rubeš. Namísto nich přišel Marek Loskot. Ani v lednu se Litoměřicím nevyhnuly hráčské změny. Přišel Filip Stoklasa. Tým naopak opustili Václav Pletka (Slavia Praha), René Piegl (Frýdek-Místek) a Dominik Málek (Ústí nad Labem, hostování).

V základní části hájil branku Litoměřic zkraje Patrik Rybár. Jeho sedm startů mu vyneslo úspěšnost 94,17%. Gólmanskou jedničkou po většinu sezóny však byl Jaroslav Pavelka. Odchytal 34 zápasů s úspěšností 92,80%. Pavelkovi poté zdatně sekundovala dvojice Ondřej Kacetl (čtyři zápasy, úspěšnost: 90,37%) a Filip Šindelář (devět zápasů, úspěšnost: 90,91%).

V bojích o udržení odchytali všichni brankáři po dvou zápasech. Martin Michajlov s úspěšností 92,54%, Filip Šindelář (93,44%) a Jaroslav Pavelka (92,42%).

Nejproduktivnějšími obránci základní části byla trojice Jindřich Barák, Ondřej Smetana a Jakub Šulc. Všichni si připsali 15 bodů. Barák čtyřmi góly a jedenácti asistencemi, Smetana dvěma góly a třinácti asistencemi a Šulc s jedním gólem a čtrnácti asistencemi. Nad deset bodů se přehoupl i Aleš Pavlas, který zakončil sezónu s třinácti body. Ty získal díky jedné gólové trefě a dvanácti asistencím.

V bojích o udržení byl nejproduktivnější obránce Karel Plášil se třemi body po jednom gólu a dvou asistencích. Po dvou bodech si připsali Radim Šalda a Ondřej Smetana. Oba shodně díky dvěma asistencím.

Z útočníků v bodování zcela suverénně vede Jaroslav Kalla. Prvenství mu zajistilo jedenáct gólů a 24 asistencí. Až s třináctibodovým odstupem Kallovi na záda kouká druhý Filip Hanták, který se čtyřikrát gólově prosadil a přidal 18 asistencí. Devět gólů a deset asistencí padlo z holí dvojice Ondřej Kopta, Martin Ondráček. Ti shodně obývají třetí místo. Osmnáct bodů má na svém kontě rovněž dvojice, tentokrát Lukáš Nedvídek a Jan Veselý. Nedvídek díky dvanácti trefách a šesti nahrávkám, což jej pasovalo do role nejlepšího střelce základní části a Veselý díky deseti trefám a osmi asistencím.

Co se týče bojů o udržení, v nich obsadili první místo s osmi body Marek Loskot a Filip Hanták. Loskot díky pěti gólům a třem asistencím, stal si i nejlepším střelcem základní části. Hanták díky vyrovnané bilanci čtyř gólů a čtyř asistencí. Druhé místo a čtyři body si připsal Martin Ondráček. Jeho bilance čítá dvě trefy a dvě asistence. O třetí místo se dělí dvojice Pavel Zajan a Radek Pilař se shodnou bilancí jedné trefy a dvou asistencí. Zajanovi však k tomu stačily pouze dva zápasy, kdežto Pilař zasáhl do všech šesti.

Nejtrestanějším hráčem základní části se se 65 trestnými minutami stal Ondřej Kopta. V minutovém závěsu za Koptou je Jakub Šulc. O dvě minuty méně než jednu hodinu strávil na trestné Aleš Pavlas. Čtveřici uzavírá Martin Ondráček se svými 46 trestnými minutami.

V bojích o udržení si osm minut odseděl Filip Stoklasa. Zbylí hráči mají na svém kontě čtyři či dvě minuty. Čtyři trestné minuty si odpykali Aleš Dufek, Jakub Šulc, Jiří Jebavý a Karel Plášil.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Divácká bilance

Kalich Arénu během celé sezóny navštívilo 24 858 diváků. Na jeden zápas přišlo průměrně 857 lidí. Ve dvanácti domácích zápasech návštěva přesáhla 1 000 diváků. Tradičně nejvíce přitahovaly duely s Ústím nad Labem (4. kolo – 1 140 diváků, 30. kolo – 1 420 diváků), Kladnem (16. kolo – 1 320 diváků, 42. kolo – 1 120 diváků), Českými Budějovicemi (10. kolo – 1 180 diváků, 36. kolo – 1 680 diváků (nejvyšší návštěva v celém ročníku)), Slavií (18. kolo – 1 472 diváků, 44. kolo – 1 090 diváků) a Jihlavou (20. kolo – 1 070 diváků, 46. kolo – 1 260 diváků). Více jak tisíc diváků rovněž vidělo zápas 26. kola proti Kadani (návštěva 1 060) a zápas 28. kola proti Frýdku-Místku (1 030 diváků). Děkujeme Vám za podporu v právě uplynulé sezóně.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek