14. 2. 2017 | Vojtěch Martinek

Předseda Daniel Sadil hodnotí základní část

Předseda klubu Daniel Sadil zhodnotil po posledním utkání základní části WSM ligy dosavadní průběh sezóny.

Pondělním zápasem skončila základní část, jak byste jí zhodnotil?
Mluvím za celé vedení klubu, když říkám, že letošní sezóna je pro nás obrovským zklamáním. Na začátek bych se chtěl omluvit všem našim fanouškům a příznivcům, jelikož jsem jim před začátkem sezóny sliboval postup do play-off. Bohužel, všichni vidíme, že se to nepovedlo. Nepodařilo se nám ani dostat do předkola play-off a nyní nás čeká šestizápasové play-out. Stojím si za tím, že mančaft, který tu byl postaven, v žádném případě nepatřil na pozice, na kterých teď je. Kvalita tam byla, byla tam jména a byli tam mladí talentování hráči. V týmu je stále ale nějaký problém, který tam byl už v minulém ročníku. Nebudu chodit kolem horké kaše – je to pro mne obrovské zklamání a fanoušci si toto rozhodně nezasloužili. Nezasloužili jsme si to ale ani my, jakožto funkcionáři Stadionu. Když my dokážeme pracovat na sto procent, tak hráči by měli také. Je to povinnost jejich i trenérů.

Co podle vás stálo za neúspěchem v letošní sezóně?

Když se podíváme na tabulku venkovních a domácích zápasu, tak je to poměrně jednoznačné. Utkání na ledě soupeře jsme schopni odehrát velice kvalitně – předvedli jsme skvělé výkony na Kladně, porazili jsme v Budvar aréně Motor, dokážeme se bít s Jihlavou do poslední chvíle. Pak ale přijdou zápasy se slabšími soupeři na domácí půdě, které bychom měli vyhrávat, a nejsme toho schopní. Na ledě najednou stojí úplně jiný tým, kterému chybí patřičná bojovnost. Co tedy za neúspěchem týmu stojí? Nemá v sobě vítězného ducha a nedokáže soupeři ukázat, že je v Kalich Areně doma.

Objevilo se v průběhu sezóny něco, co byste nyní udělal jinak, než jste udělal?

Určitě bychom změnili nastavení hráčských smluv. Po letošní letní přípravě jsem měl dobrý pocit. Znovu jsem tu viděl kolektiv kluků, kteří makali. Proto jsem byl před začátkem základní části optimistický a očekával jsem, že se mančaftu bude dařit. V průběhu sezóny jsme však zjistili, že ne všechny nové posily podávají adekvátní výkony. Museli jsme pak sáhnout ke změnám, jako třeba ukončení smlouvy v případě Matúše Paločka či Václava Pletky. U těchto hráčů jsme na to, že se to zlomí, čekali až moc dlouho. Byl bych tedy rád, kdyby byl od začátku ročníku na hráče vyvíjen větší tlak, než byl. To samé platí pro trenéry, u kterých jsem občas cítil pocity uspokojení, které bych nyní nedovolil. Pořád bych vyvolával atmosféru toho, že není nic jisté. Což se také prokázalo tím, že jsme nedokázali postoupit do play-off.

Měla podle vás letošní sezóna i světlé chvilky? Co se Stadionu v letošní sezóně povedlo?

Určitě musím vyzdvihnout výkony Jaroslava Pavelky, který nám celou sezónu chytal výborně. Někteří mladí hráči se také od minulého ročníku zlepšili. Bohužel ale musím říct, že mi litoměřický hokej letos přinesl daleko více starostí než radosti.

Zlepšila se podle vás od minulého ročníku spolupráce s Hradcem Králové?

Spolupráce s Hradcem Králové má stále určité mouchy, ale jakožto šéf klubu musím říct, že s vedením Mountfieldu nemáme žádné problémy. Samozřejmě, že tu můžeme polemizovat nad tím, jestli nám někdy měli poslat jednoho hráče navíc, či jestli si v určitých situacích museli stahovat dalšího hráče, ale to je důsledek toho, že oni jsou v té spolupráci ti nadřazení a ti hráči jsou jejich. Za nás, jako za vedení klubu, opakuji, že vzájemná spolupráce v letošní sezóně rozhodně nebyla špatná.

Bude partnerství s Hradcem Králové fungovat i nadále?

Tuto středu mám jednání s Alešem Kmoníčkem, generálním manažerem Mountfieldu, kde si tu spolupráci nejprve vyhodnotíme a následně se dohodneme na dalším pokračování.
Já si myslím, že WSM Ligy by měla být soutěží pro mladé hráče. Měla by je vychovávat a připravovat pro to, aby mohli v budoucnu nastupovat v Extralize. Nicméně to nesmí fungovat tak, že nám někdo pošle osm hráčů, kteří si budou myslet, že tu mají předplacená místa a že tu vlastně nemusí vůbec nic dělat. U mladých hokejistů vidím jako hrozně negativní věc to, že oni na sobě nejsou moc ochotní pracovat. Byl bych rád, kdyby si hráči sáhli do svědomí a sami si řekli, jestli pro to dělají dostatek. Rozhodně také nezatracuju starší hráče, pár jich je do kabiny potřeba. Převážně by tu soutěž ale měli hrát mladí kluci, kteří by měli fanoušky do haly přitáhnout svou bojovností a chutí se porvat o místo v týmu. Zajímalo by mne, kolik z našich hráčů si může po letošní sezóně říct, že do toho dali vše.

Stadion čeká v následujících týdnech play-out, s jakou sestavou ho odehraje? Dá se přednost litoměřické mládeži?

Z hlediska takové té naštvanosti bych tu měl říct, že ti hráči, kteří se do toho dostali, by si to měli také „vyžrat“, protože i my si to tu musíme protrpět až do konce. Dali jsme si však za úkol našim fanouškům představit naše mladé hráče, které navíc chceme i my sami vidět v akci.
Situace je taková, že náš spolupracující oddíl, druholigový Děčín, bude hrát play-off a my mu nechceme nějak razantně zasahovat do sestavy. Generální manažer Jan Fišera bude tedy, spolu s Danem Tvrzníkem, mít za úkol projednat účinkování hráčů, které bychom chtěli vyzkoušet. Co se hráčů Hradce Králové týče, tak pokud si je jejich mateřský klub nestáhne, budou zde normálně trénovat jako obvykle. Nehodláme play-out pouze odbruslit.

Povede tedy Stadion v příští sezóně stejná trenérská dvojice jako letos?

Teď asi není na takovou otázku ten správný čas. Mám před sebou spoustu jednání o tom, jak bych to chtěl v příští sezóně udělat. Ve WSM lize bude v následujícím ročníku hodně změn, celá soutěž bude trochu jinak pojatá, což si myslím, že se fanoušci brzo dozvědí. Co se trenérů týče – v jednu chvíli jsem v této sezóně opravdu vážně zvažoval výměnu trenérské dvojice. Nikdy jsem však necítil potřebu k tomuto kroku přistoupit, jelikož jsem několikrát došel k závěru, že by to týmu tentokrát spíše uškodilo. Byl jsem přesvědčený, že Dan Tvrzník i Miloš Říha se chtějí o play-off poprat a do poslední chvíle jsem jim věřil.

Jak to vypadá s finančním pokrytím letošní sezóny?

Díky další dotaci od našeho generálního partnera, což je město Litoměřice, máme sezónu pokrytou. Od města dostáváme dotaci šest milionů korun, ale rád bych zmínil, že to je dotace z loterijních společností, které přicházejí jako dotační peníze do města. Tato částka je kolem pětadvaceti milionů korun, z čehož sporty dostávají patnáct milionů. Jde ale o to, že tato částka, kterou dostávají hokejisté, jsou vlastně prostředky, které jsme my dostávali od našeho hlavního partnera, loterijní společnosti. Poté došlo ke změně zákona a tyto peníze procházejí přes veřejné rozpočty. My jsme je tehdy měli přímo, nyní je dostáváme z města. Ve své podstatě si my saháme na stejné peníze, jako tenkrát. Samozřejmě, náš rozpočet je více než dvanáct milionů. Věřte, že sehnat dalších šest milionů na to, abychom pokryly celou sezónu, je neskutečný boj. Je to obrovská zátěž. Já jsem vděčný každému, kdo nám tu pomáhá sehnat jakoukoliv korunu. Moc a moc děkuji všem našim sponzorům za každou tisícovku, kterou nám dají. Sehnat v litoměřickém okrese šest miliónů korun je pro mne snad ta nejtěžší věc, kterou tu děláme.

Je něco, co byste chtěl fanouškům vzkázat?

Já mám mezi fanoušky Stadionu spoustu přátel a známých. Moc si jich vážím a chtěl bych jim moc poděkovat. Věřte tomu, že nejsem žádný přitakávač, abych tu seděl a děkoval hráčům, případně dělal, že mi to nevadí nebo že to nevidím. Opravdu bych chtěl našim příznivcům poděkovat.