26. 1. 2017 | Vojtěch Martinek

Mladší dorost atakuje extraligu. „Postup je sen,“ říká Martin Tvrzník

Před dvěma lety napsali junioři poměrně zajímavou kapitolu do kroniky litoměřického hokeje. Stadion se tehdy probojoval až do baráže o extraligu, ve které však nestačil na celky Jihlavy a Hradce Králové a brány nejvyšší soutěže mu zůstaly zavřené. I přes to, že neskončila příliš šťastně, je jejich cesta považována za jeden z největších úspěchů v historii kališnické mládeže. V neděli se začne psát příběh nový, tentokrát se do role protagonistů postaví mladší dorostenci. Před začátkem baráže jsme vyzpovídali hlavního trenéra Martina Tvrzníka. Rozpis zápasů dorostu najdete dole v článku.

Čtrnáct výher, dvě výhry po prodloužení, jedna prohra po prodloužení a sedm porážek. S takovouto bilancí zakončil litoměřický mladší dorost základní část letošní sezóny. Celkem čtyřicet sedm bodů mu stačilo na třetí příčku ve skupině západ-sever, kterou s třiašedesáti body ovládl brankostroj z Kralup nad Vltavou. „Máme za sebou poměrně úspěšnou základní část. Chtěli jsme sice být o něco výš, ale jelikož do kvalifikace postupují čtyři týmy ze skupiny, dalo by se říct, že později v soutěži už nebylo o co hrát. Oddělilo se to brzo. Určitě jsme také nechtěli některé zápasy prohrát. Pak už bylo vlastně pár kol před koncem jasné, že neskončíme první a jestli se umístíme druzí či třetí, už bylo úplně jedno. Spíše jsme se ke konci snažili trénovat a připravit se na to, co nás teď čeká,“ hodnotí dlouhodobou část soutěže Martin Tvrzník, hlavní trenér mladšího dorostu a šéftrenér litoměřické mládeže.

V předešlých letech se třetí nejstarší mládežnické kategorii nedařilo tak, jako letos. Jak si tedy kouč vysvětluje úspěch hráčů ročníku 2001 a 2002? „V kabině máme dobrou patru, která byla ochotná přistoupit na ty podmínky, které jsme jí nastavili. Hodně trénujeme, někdy až možná moc, ale zatím to je jen ku prospěchu. Navíc je tam taková zdravá konkurence – v mladším dorostu je hodně hráčů, dalo by se říct, že se bojuje o místa. Tím je ten trénink ještě kvalitnější. Vše to tam zapadá dohromady.“

V základní části podávali kališníci stabilní výkony, krom dvou případů se nenechali zaskočit soupeřem z nižších pater tabulky. Slabším týmům, jako například Mělníku či Děčínu, několikrát nasázeli i sedm a více branek. Konkrétně proti Mělníku, poslednímu týmu tabulky, zaznamenal Stadion výsledky 7:0, 10:3, 11:2 a 12:4. Neztratil se ale ani v zápasech proti Kralupům nad Vltavou, které základní část severozápadní skupiny vyhrály. Začátkem ledna jim v Kalich Areně nasázel hned šest branek, což se žádnému jinému týmu ve skupině nepovedlo. Přesto ale bohužel z dramatického střetnutí odešel jako poražený – Kralupy totiž vstřelily o jediný gól více.

Nyní před mladším dorostem stojí obrovská výzva v podobě baráže o nejvyšší soutěž. Do té se ze skupiny západ-sever kromě Litoměřic probojovaly také B-týmy Chomutova a Litvínova a výše zmíněné Kralupy nad Vltavou. Mimo starých známých bude ale ve skupině hrát i čtveřice týmů z jihozápadní skupiny, se kterými kališníci zatím neměli čest se obeznámit. Jedná se o týmy Třemošné, Hvězdy Praha a záloh extraligových celků z Plzně a Karlových Varů. „Snažíme se zjišťovat co nejvíce informací od kolegů, manšafty ze skupiny západ-jih moc neznáme. Připravovat se budeme zápas od zápasu na každý tým jinak. Teď budeme chtít hlavně chytit začátek, aby nám hned po prvních pár kolech neujel vlak,“ okomentoval téma přípravy na soupeře Tvrzník.

Jak vidí šéftrenér litoměřické mládeže šance svých svěřenců na postup? „Je to sen. Určitě jdeme do baráže s cílem postoupit, vytyčili jsme si ho a chceme se o něj porvat až do posledního kola. Ta šance tam určitě je – pokud budeme zdraví a všichni budeme plnit to, co si řekneme. Natrénováno na to určitě máme. Pokud budeme všichni tahat na sto deset procent, tak proč nepostoupit.“

Rozpis nadstavby byl uveřejněn minulé pondělí. Kališníci budou hrát na domácí půdě jen v neděli, na kluzištích soupeřů se představí hlavně ve čtvrtek. To by mohla být trochu nevýhoda pro tým, jehož hráči jsou ještě školou povinni. „Je fakt, že se hraje dvakrát týdně, na což nejsme úplně zvyklí. Pro všechny to ale bude stejné. Myslím si, že zase až takové vzdálenosti jezdit nebudeme, týmy ze středu nejsou tak daleko. Pro kluky to bude určitě změna, ale co přinese, to se uvidí.“

„Přijďte se na kluky podívat. Hrajeme dobrý hokej, máme tam starší hráče, kteří jsou už opravdu šikovní. Máme partu bojovníků a o extraligu se hodláme porvat,“ vzkázal na konci rozhovoru šéftrenér mládeže litoměřickým fanouškům.

Rozpis zápasů Stadionu v nadstavbě


Přesné časy zápasů a odkazy budou průběžně doplňovány.
Kolo Datum Čas Domácí Hosté Odkazy
1. Neděle, 28. 1. 11:30 HC Stadion Litoměřice HC Škoda Plzeň "B" onlajn | FB
2. Pátek, 3. 2. 16:15 HC Hvězda Praha HC Stadion Litoměřice
3. Neděle, 5. 2. 13:00 HC Stadion Litoměřice HK Kralupy nad Vltavou onlajn | FB
4. Čtvrtek, 9. 2. --:-- Piráti Chomutov "B" HC Stadion Litoměřice
5. Neděle, 12. 2. --:-- HC Stadion Litoměřice HC Energie Karlovy Vary "B" onlajn | FB
6. Neděle, 19. 2. --:-- HC Stadion Litoměřice HC Verva Litvínov "B" onlajn | FB
7. Čtvrtek, 23. 2. --:-- HC Meteor Třemošná HC Stadion Litoměřice
8. Neděle, 26. 2. --:-- HC Škoda Plzeň "B" HC Stadion Litoměřice
9. Neděle, 5. 3. --:-- HC Stadion Litoměřice HC Hvězda Praha onlajn | FB
10. Čtvrtek, 9. 3. --:-- HK Kralupy nad Vltavou HC Stadion Litoměřice
11. Neděle, 12. 3. --:-- HC Stadion Litoměřice Piráti Chomutov "B" onlajn | FB
12. Neděle, 19. 3. --:-- HC Energie Karlovy Vary "B" HC Stadion Litoměřice
13. Čtvrtek, 23. 3. --:-- HC Verva Litvínov "B" HC Stadion Litoměřice
14. Neděle, 26. 3. --:-- HC Stadion Litoměřice HC Meteor Třemošná onlajn | FB