22. 1. 2017 | Vojtěch Martinek

V pondělí znovu do boje, do Litoměřic zavítá čtvrtá Slavia

Litoměřičtí sice ve víkendovém derby naprosto vytřeli zrak ústeckému zimnímu stadionu, bitva o předkolo play-off ale stále není ani zdaleka u konce. Před svěřenci trenérské dvojice Říha-Tvrzník nyní stojí další náročná výzva, a to čtvrtá Slavia Praha, která bude chtít po dvou porážkách v řadě znovu poznat příchuť vítězství. Ubrání kališníci svou tvrz proti nájezdníkům z české metropole, nebo se Slavii povede Kalich Arenu opět vyrabovat? Úvodní buly je naplánováno na 18:00.

Údaje před
44. kolem

Porovnání
po 1. - 43. kole
15-3-7-18
celková bilance
18-9-1-15
10.
postavení v tabulce
4.
58
získané body
73
105
počet vstřelených branek
109
104
počet obdržených branek
116
Jaroslav Kalla (7+22) - 29 bodů
nejproduktivnější hráč
David Šafránek (16+14) - 30 bodů
Lukáš Nedvídek - 10 gólů
nejlepší střelec
David Šafránek - 16 gólů
Jaroslav Kalla - 22
nejvíce asistencí
David Šafránek - 14
Ondřej Kopta - 61 TM
nejtrestanější hráč
Martin Bača - 70 TM
Jaroslav Pavelka - 93,49%
Filip Šindelář - 94,17%
úspěšnost brankářů
Dominik Frodl - 94,49%
Patrik Polívka - 91,44%
85,35%
ubráněná oslabení
76,73%
15,52%
využití přesilovek
15,79%

Posledních 5 kol z pohledu Slavie

  • Slavia - Kladno 2:3sn.
  • Havířov - Slavia 7:1
  • Slavia - Benátky 2:1
  • Motor - Slavia 5:1
  • Prostějov - Slavia 2:3

Jako na horské dráze: sezóna z pohledu Slavie

Být fanouškem sešívaných musí být v letošní sezóně poněkud stresující. Slavia vstoupila do tohoto ročníku se stejným cílem, který měla i v tom předchozím – vrátit se zpět mezi čtrnáctku elitních klubů českého ledního hokeje. Po utkání dvanáctého kola s Přerovem, který Pražané zvládli 5:4 po nájezdech, ale přišel šok. Místo bojů o extraligu musela Slavia z finančních důvodů začít bojovat o přežití. Základní pilíře jejího kádru, až na pár vzácných výjimek, byly ze dne na den pryč. Na zápas do Prostějova musela následující den místo A-týmu odjet juniorka, která si z Hané odvezla debakl 0:13.

Po prudkém pádu ale přišel obdobně prudký vzestup. Do klubu totiž postupně začali přicházet hráči, kteří byli ochotní za Slavii bojovat, ať už navracející se slavisté typu Lukáše Endála, Pavla Kolaříka nebo Jana Nováka, či mladé pušky, jako například Petr Beránek nebo Jan Schleiss. Tento sešívaný kádr, v bráně jištěný mladým talentem Dominikem Frodlem, v průběhu října a listopadu slavil výhru hned jedenáctkrát z třinácti utkání a zabránil tak nejstaršímu českému hokejovému klubu před pádem do nižších pater tabulky.

Od prosince jsou ale výkony vršovických hokejistů poměrně nestabilní. Z posledních čtyř odehraných zápasů zvítězili pouze jednou, přičemž minulou středu si z ledu rozjetého Havířova odvezli sedmibrankovou nadílku. Pražané jsou aktuálně na čtvrtém místě prvoligové tabulky, na sedmý Přerov mají náskok celkem třinácti bodů. Od postupu o příčku výš je zase dělí bodů deset. Vzhledem k tomu, že klub v průběhu sezóny přežil svou vlastní smrt, je ale jeho momentální umístění více než úctyhodné.
(Autor fotografie: Jirka G. Novák, www.hc-slavia.cz)

Stadion bral ze tří vzájemných zápasů jen jeden bod

Bilance vzájemných střetnutí Slavie a Stadionu v letošním ročníku poměrně jasně hovoří pro první jmenovaný celek. Sešívaní první dvě utkání vyhráli 4:1 a 3:2 po prodloužení, doposud naposledy se oba týmy střetly v předvečer svátku svatého Mikuláše v Edenu. Ani zde se nepodařilo kališníkům najít Achillovu patu svěřenců Milana Razýma, kteří si doma pohlídali hubený jednobrankový náskok a zvítězili v poměru 3:2.

5. 12. 2016, 31. kolo: HC Slavia Praha - HC Stadion Litoměřice 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Holý (Dušek, Endál), 11. Beránek (Endál, Holý), 33. Endál (Dušek, Beránek) – 25. Pavlas (Kopta, Hanták), 47. Valášek (Smetana, Nedvídek).
Vyloučení: 5:10.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 36:34.
(Autor fotografie: Jirka G. Novák, www.hc-slavia.cz)

V čele bodování Šafránek, brankoviště střeží mladý Frodl

Jedním z hráčů, kteří zůstali Slavii věrní i poté, co se většina kádru rozhodla skočit přes palubu, byl pětadvacetiletý forvard David Šafránek (na fotce). Královehradecký odchovanec, který má od konce listopadu vyřízené střídavé starty právě do svého mateřského klubu, je aktuálně nejproduktivnějším hráčem pražské Slavie. V letošní sezóně zatím nasbíral rovných třicet bodů za šestnáct branek a čtrnáct asistencí. Tyto čísla z něj dělají zároveň nejpřesnějšího střelce i nejlepšího nahrávače vršovického celku.

Druhým nejúspěšnějším slavistou je Antonín Dušek, který má na kontě dvanáct gólů a třináct nahrávek. Trojici nejproduktivnějších členů sešívaného týmu uzavírá s dvaceti body Václav Jankovský.

Nejvytěžovanějším brankářem Slavie je teprve dvacetiletý Dominik Frodl, který v letošním ročníku naskočil ke čtyřiadvaceti střetnutím. Jeho průměrná úspěšnost je momentálně 94,49%, což z něj dělá druhého nejlepšího gólmana v lize, hned po jihlavském Miroslavu Svobodovi. Záda mu pravidelně kryje Patrik Polívka (11 startů, úsp. 91,44%).

Sestava Slavie z posledního utkání: Frodl – Pohl, Holý, Kolařík, Knot, Bača, Novák – Jankovský, Šafránek, Beránek – Kadlec, Kubica, Rys – Šmerha, Šagát, Krliš – Tejral, Andrlík, Kružík.