14. 12. 2016 | Jan Luňáček

Je hezké, když vám lidi fandí a přejí vám úspěch, říká Jaroslav Pavelka

Jaroslav Pavelka, brankář s číslem 1 na dresu, které tam nosí právem. V Litoměřicích působí druhým rokem a stal se oblíbeným šprýmařem domácích fanoušků. Mimo to podává stabilně výborné výkony v domácí svatyni a jeho letošní statistiky to také dokazují. Jaroslav je hráčem extraligového Hradce Králové a v Litoměřicích se připravuje na svou extraligovou kariéru. Určitě k tomu předpoklady má a fanoušci kališníků mu to přejí.

Jardo, můžeš nám říci pár vět k dnešnímu duelu proti Jestřábům z Prostějova?

Určitě jsme rádi, že jsme konečně vyhráli za tři body a dotáhli se k šestému místu. Dnes nám to tam napadalo hned na začátku zápasu, což bylo dobře.

Ve které třetině jsi měl nejvíce práce z tvého pohledu?

Já si myslím, že ve třetí. I když v průběhu zápasu bylo několik nepříjemných situací před naší brankou. Kluci ale hráli zodpovědně dozadu a soupeře k ničemu moc nepustili.

Byl některý z útoků soupeře pro tebe obzvlášť nebezpečný? Prostějov má ve své sestavě známá jména kvalitních útočníků.

Já bych to tak nebral. Nestačím sledovat, kdo proti mně zrovna hraje. Jak soupeř dostal ty rychlé branky, tak se mu hrálo těžko. Osobně na to nekoukám, kdo je zrovna na ledě. Dávám si pozor na každého protihráče.

Připravovali jste se na soupeře nějak speciálně?

Samozřejmě jsme si řekli, co soupeř hraje a co od nich můžeme očekávat. Podařilo se nám vyhrát u nich a doma jsme také chtěli hrát se zabezpečenou obranou. Myslím si, že pro nás je dobrý, že nám tam dnes konečně napadalo také více branek. To je pro nás před dalšími zápasy důležité.

Vy jste teď v poslední době odehráli několik dobrých zápasů, ale bylo z nich málo bodů. Byla to smůla?

Zápasy v této lize jsou hodně vyrovnané a rozhodují maličkosti. S kýmkoliv můžete vyhrát i prohrát. Tato liga je každý rok více a více vyrovnaná. Je dobré body sbírat v každém utkání, když to jde, i když nejsou zrovna tři.

Řekneme si něco o brankách, které jste obdrželi?

Já bych se raději vyjádřil k těm, co jsme dali. Ale ne. Ten první gól byl nějaký nešťastný. Ta rána byla od obránce a já ji vyrazil. Dorážka šla možná vedle, ale trefilo to mou hokejku a spadlo do branky. Při druhé brance vyjel jejich útočník zpoza branky a odrazilo se mi to od tyčky za má záda. Třetí branka byla moje. Na tu jsem jim nahrál. Bylo to nepříjemný, ale stává se to.

Ty ale v Litoměřicích předvádíš vynikající výkony již druhým rokem. Fanoušky jsi oblíben a zjevně se ti tu daří.

V Litoměřicích je to pro mě příjemný. Máme tu dobrou partu a fanoušci jsou také fajn. Spoluhráči i fanoušci mi v mých výkonech pomáhají. Je to hezké, když vám lidi fandí a přejí vám úspěch.

Jsi brán jako bavič. Ty si své kousky připravuješ předem, nebo tě napadají až na ledě?

Napadá mě to většinou až po zápase. Nechci si nic připravovat předem, abych něco nezakřikl a nevím, jak zrovna utkání dopadne. Myslím si, že je to zpestření hlavně pro děti, které nám tu fandí.

Asi jsi si na sebe upletl bič. Diváci budou očekávat po zápase nějakou tvou srandu.

Dělám to rád, ale vždycky to nevyjde, tu srandu udělat. Také nemohu fanoušky moc rozmazlovat, aby jim to nezevšednělo. Jednou za čas to rád udělám, abych lidi překvapil. Dělat to pokaždé, asi by bylo časem už nudné.

Všichni ti přejeme úspěch a sledujeme tvé přesuny do Hradce a zpátky k nám do Litoměřic. Jaké to je takto pendlovat?

Je to asi těžší jezdit takto tam a zpátky, ale dá se na to zvyknout. Snažím se v každém utkání podat maximální výkon a pomáhat oběma týmům, když je potřeba. Já jsem v Hradci také spokojen. Přeci jenom je to extraliga a pro každého z nás tady v Litoměřicích je to cíl, kam bychom se chtěli jednou dostat. Ale není to jednoduché a já jsem rád, že o mě mají Litoměřice stále zájem a já si tu mohu zachytat. Já tady v Litoměřicích na sobě hodně pracuji a hodně mi pomáhá trenér brankářů, který tady je, Láďa Dohnal, který i druhý den po utkání, když máme treninky za mnou přišel a pracoval se mnou. I když se zápas vyhrál a mohlo se odpočívat. Šli jsme spolu na suchou připravu, kdy jsme ledacos dolaďovali a pro mě to bylo příjemné.

Teď o něčem jiném. Co Vánoce? Nějaká dovolená u moře, nebo jiné překvapení?

Vánoce? Už jsem si udělal radost a koupil si auto. Udělal jsem si vánoce dopředu, ale budu s rodinou, protože ji jinak moc nevidím. Ale ani o vánocích není moc času a budu se muset věnovat tréninku. Nevím, zda budu tady v Litoměřicích, nebo jestli nepojedu do Švýcarska s Hradcem, kam se letí 26. prosince. Teď opravdu nevím, co bude.