29. 11. 2016 | Vít Trubička

Uspějí kališníci na třetí pokus proti Kladnu?

Litoměřičtí hokejisté se představí podruhé v této sezóně v kladenské ČEZ aréně. Kališníci budou velmi jistě chtít napravit sobotní nezdar, kdy podlehli Frýdku-Místku. Rytíři ale budou velmi bojovat, jelikož jim jde o návrat na vrchol tabulky WSM ligy, zároveň již dlouhou dobu čekají na domácí výhru. Podaří se rytířům ve jménu kalichu vyplenit domovské doupě Rytířů kladenských? To se dozvíme již v 18:00, kdy toto střetnutí začíná.

Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice

Údaje před
29. kolem

Porovnání
po 1. - 28. kole
15-4-2-7
celková bilance
9-2-5-12
2.
postavení v tabulce
10.
55
získané body
36
81
počet vstřelených branek
62
60
počet obdržených branek
66
Jan Kloz (14+12) – 26 bodů
nejproduktivnější hráč
Jaroslav Kalla (5+11) – 16 bodů
Jan Kloz – 14 tref
nejlepší střelec
Václav Pletka – 6 tref
Jiří Burger – 16 nahrávek
nejvíce asistencí
Jaroslav Kalla – 11 nahrávek
Jurij Repe – 45 TM
nejtrestanější hráč
Jakub Šulc – 32 TM
Lukáš Cikánek – 93,95%
Miroslav Hanuljak – 92,83%
úspěšnost brankářů
Jaroslav Pavelka – 94,14%
Patrik Rybár – 94,17%
Ondřej Kacetl – 92,00%
Filip Šindelář – 90,77%
90,15%
ubráněná oslabení
87,88%
17,60%
využití přesilovek
16,67%

Posledních 5 kol z pohledu Kladna

  • Havířov - Kladno 1:2
  • Kladno – Benátky nad Jizerou 1:4
  • Kladno – České Budějovice 1:4
  • Prostějov - Kladno 1:2 po pr.
  • Kladno - Přerov 6:2

Kladenští již třetí rok bojují o návrat mezi elitu

Poté, co Rytíři v základní části minulého ročníku válcovali všechny soupeře, následoval prudký sešup ve čtvrtfinále play-off, kde poznali hořkost vyřazení od Ústí nad Labem. V důsledku toho následoval velký řez v kádru. Do Plzně odešel rekordman minulé sezóny David Stach, spolu s ním se k indiánům vrátil Tomáš Pitule. Kapitán Václav Skuhravý odešel po roce zpět do Karlových Varů a pro Litoměřice velmi známý Vítězslav Bílek zamířil do Mountfieldu Martin. Namísto nic přišla zvučnější jména jako Petr Ton, Jiří Cetkovský, Jiří Burger, či staronový kapitán Petr Tenkrát. Zatím poslední akvizicí Rytířů je Jan Kloz ze Slovanu Ústí nad Labem, který přišel na hostování do konce sezóny. Trenérského kormidla se po Jindřichu Lidickém ujal Pavel Patera.

S novým kádrem nejsou sice Rytíři tak dominantní jako loni, avšak bojují o čelo WSM Ligy s Motorem České Budějovice. Momentálně však zažívají pokles formy, již dva domácí zápasy vyhrál soupeř, poprvé Motor, následně Benátky nad Jizerou. Poslední zápas odehráli Rytíři na ledě Havířova. Zde se Kladenští v osmé minutě ujali vedení trefou Patrika Machače. Slezané ale ještě v první třetině dokázali odvětit a v devatenácté minutě vyrovnal Marek Haas. Definitivně vítězství na svou stranu strhnul Jiří Cetkovský v 54. minutě.

Podaří se kališníkům konečně Kladno porazit?

Oba dva dosud hrané zápasy byly velmi bohaté na góly. V počátku prvního zápasu, hraného na Kladně měli převahu spíše Litoměřice. Jejich snažení vyústilo v první trefu zápasu, mezi střelce se zapsal Radek Pilař. Ve třetině druhé následovala rytířská kanonáda, postupně se prosadili Matěj Pekr a dvakrát Patrik Machač. Kališníci se zmohli jen na snížení zásluhou Jaroslava Kally. V závěru vítězství Kladna na konečných 4:2 pojistil David Tůma.

Druhý střet se nesl v rytmu předchozího. Skóre v Kalich Areně však otevřeli hned zkraje zápasu hosté trefou Patrika Machače. Vedení Kladnu ale vydrželo pouze do dvanácté minuty, kdy se podařilo vyrovnat Tomáši Bulíkovi. V osmnácté minutě Rytíře znovu do vedení poslal Roman Přikryl. Následující třetinu jsme viděli pouze jednu branku, Tomáši Bulíkovi se již podruhé podařilo vyrovnat. Třetí perioda byla zprvu vyrovnaná, získali navrch hosté. Potřetí se poslalo poslat Kladno do vedení Jiřímu Drtinovi a potřetí se podařilo vyrovnat Milanu Valáškovi. Vítěznou trefu Rytířů přidal Jakub Strnad a na konečných 5:3 zarovnal 52 vteřin před koncem Petr Ton, který ovšem o tři minuty dříve neproměnil trestné střílení.

16. kolo, 19.10.: HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno 3:5
Branky a nahrávky: 12. Bulík (Valášek, Barák), 23. Bulík (Smetana, Kalla), 43. Valášek (Kalla, Bulík) – 2. Machač (Burger, Jánský), 18. Přikryl (Jánský, Strnad), 41. Drtina (Burger, Tenkrát), 54. Strnad (Tenkrát, Kehar), 60. Ton (Přikryl)
Vyloučení: 4:4
Využití: 2:2
Střely na branku: 32:28

Komu se daří?

Statisticky nejlepším hráčem je Jan Kloz, který však v kladenském dresu zatím nenasbíral ani bod. V barvách Slovanu Ústí nad Labem si však připsal 14 tref a 12 asistencí. Kloz je odchovancem ústeckého hokeje, v jehož prvním týmu se poprvé objevil v sezóně 2005/06. Nastupoval však i za Děčín, Most, Teplice a v sezónách 2008/09 až 2012/13 v dresu Litoměřic, se kterými se mu povedlo postoupit do první ligy.

Hráčem, který nasbíral nejvíce kanadských bodů a hrál za Kladno od začátku ročníku je Jiří Burger, který se na sklonku kariéry vrátil do svého mateřského klubu, který mu umožnil v sezóně 1994/95 vstoupit do velkého hokeje. Na Kladně hrál až do sezóny 1999/00, kdy se na dva roky upsal Vsetínu. Mezi ročníky 2001/02 až 2015/16 oblékal dres Vítkovic, za něž odehrál úctyhodných 799 utkání a vstřelil 263 branek. Během své bohaté kariéry si připsal i 27 reprezentačních startů, během nichž se sedmkrát střelecky prosadil.

Sestava Kladna v posledním zápase: Cikánek – Hořava, Drtina, Repe, Kehar, Matula, Ulrych, Růžička, Zelingr – Tůma, Burger, Machač – Pekr, Přikryl, Strnad – Zikmund, Kubík, Tenkrát – Cetkovský, Havlůj, Redlich.