4. 11. 2016 | Vojtěch Martinek

Zaskočí kališníci znovu Prostějov?

Přesně týden po zápase s Přerovem se hráči Stadionu vrací na Hanou, kde se tentokrát střetnou s prostějovskými Jestřáby. Ti zatím prožívají nejlepší sezónu po návratu do druhé nejvyšší české hokejové ligy v roce 2014 – aktuálně okupují třetí místo tabulky, přičemž na první Kladno mají ztrátu pouhopouhých tří bodů. Zvládnou kališníci bitvu s jedním z nejlepších celků soutěže a navážou tak na první vzájemný zápas v letošním ročníku, ve kterém Jestřáby přejeli 5:1? Úvodní buly je na programu 17:00.

LHK Jestřábi Prostějov - HC Stadion Litoměřice

Údaje před
21. kolem

Porovnání
po 1. - 20. kole
8-5-4-3
celková bilance
6-2-3-9
3.
postavení v tabulce
9.
38
získané body
25
71
počet vstřelených branek
45
51
počet obdržených branek
53
Martin Novák (6+15) - 21 bodů
nejproduktivnější hráč
Jan Veselý (5+5),
Jaroslav Kalla (2+8) - 10 bodů
Matouš Venkrbec - 11 gólů
nejlepší střelec
Václav Pletka - 6 gólů
Martin Novák - 15 asistencí
nejvíce asistencí
Jaroslav Kalla - 8 asistencí
Aleš Holík - 42 TM
nejtrestanější hráč
Jindřich Barák - 27 TM
Pavel Kantor - 91,68%
Jakub Neužil - 95,40%
úspěšnost brankářů
Jaroslav Pavelka - 93,60%
Patrik Rybár - 94,17%
Filip Šindelář - 88,89%
Ondřej Kacetl - 92,00%
89,57%
ubráněná oslabení
87,00%
20,62%
využití přesilovek
19,05%

Posledních 5 kol z pohledu Jestřábů

  • Prostějov - Přerov 3:2pp.
  • Ústí - Prostějov 3:2
  • Prostějov - Frýdek-Místek 3:2
  • Kadaň - Prostějov 2:5
  • Prostějov - Most 3:2

Jestřábům se daří, zaútočí na Extraligu?

Jak už bylo výše zmíněno, třetí sezóna Prostějova ve WSM Lize po šestileté absenci je zatím jeho nejúspěšnější – Jestřábi v prvních dvaceti kolech padli po základní hrací době pouze třikrát, což je nejméně ze všech klubů napříč celou soutěží. Vůbec poprvé ho v šedesáti minutách přemohli kališníci, další dvě porážky přišly ve střetech s Kladnem a ústeckým Slovanem.

S prázdnou se prostějovští hokejisté zatím vraceli pouze z venku, doma vždy dokázali bodovat. Úplně vyloupit jestřábí hnízdo se doposud nikomu nepovedlo, neblíže k tomu měla Jihlava s Ústím – oba týmy přemohly domácí až po prodloužení. Po bodu si navíc z Prostějova odvezla Třebíč s Přerovem.

Poslední kolo přisoudilo Jestřábům právě Přerov. Skóre druhého hanáckého derby v letošní sezóně otevřel hned v první minutě domácí Aleš Holík, přičemž jednobrankový náskok si prostějovští hokejisté drželi jen něco málo přes pět minut. Poté totiž vyrovnal Matouš Kratochvíl. Ve druhém dějství pak Přerov poslal do vedení Martin Podešva a na odpověď domácích se čekalo až do samotného závěru zápasu, kdy v přesilové hře smazal náskok hostí Matouš Venkrbec. Napínavá bitva, kterou sledovalo něco málo přes čtyři tisíce diváků, tak dospěla do prodloužení, ve kterém bod navíc pro Prostějov zařídil Lukáš Krejčík. Choreo prostějovských fanoušků před začátkem derby (zdroj: lhkjestrabi.cz)

První vzájemný zápas? Pět branek v Kantorově síti!

Osmé kolo zavedlo Jestřáby do Litoměřic, odkud si domů na Hanou místo bodů odvezli zatím největší výprask v letošní sezóně. Po trefách Martina Ondráčka, Petera Frühaufa a Lukáše Nedvídka vedli kališníci v půlce zápasu už 3:0, čestnou trefu Prostějovu v pětatřicáté minutě zařídil Jan Rudovský. Poslední dějství ale opět patřilo Stadionu – pět minut před koncem se ve vlastním oslabení prosadil Jan Veselý, a než se Kantor stačil ze čtvrté inkasované branky oklepat, musel ze své sítě lovit další kotouč! Poslední trefu v zápase zaznamenal Radek Pilař, Stadion tak na domácí půdě zvítězil 5:1.

8. kolo, 26.9.: Litoměřice - Prostějov 5:1
Branky a nahrávky: 15. Ondráček (Šulc, Rubeš), 16. Frühauf (Paločko, Kalla), 28. Nedvídek (Frühauf, Barák), 55. Veselý, 56. Pilař (Kopta, Hanták) – 35. Rudovský.
Vyloučení: 8:11, navíc Holík (PRO) 10 min.
Využití: 1:0 (V oslabení: 1:0)
Střely na branku: 29:27 Takhle to vypadlo po prvním gólu Stadionu. Za Kantora pak přistály hned čtyři další.

Nejnebezpečnějším Jestřábem Novák, svatyni střeží Kantor

Na špici kanadského bodování Prostějova najdeme jméno Martina Nováka (na fotce). Bývalý litoměřický kapitán si v letošním ročníku doposud připsal do statistik jednadvacet bodů za šest branek a patnáct asistencí, které z něj zároveň dělají i nejúspěšnějšího nahrávače klubu z Hané. Koruna pro nejlepšího střelce týmu ale náleží Matouši Venkrbcovi, který zatím zaznamenal jedenáct zásahů. Litoměřická obrana si musí dát pozor i na Lukáše Krejčíka (8+8), Jana Rudovského (6+9) či neproduktivnějšího zadáka klubu – Aleše Holíka (6+9).

V brankovišti se třetí tým soutěže může spolehnout na někdejší jedničku extraligového Hradce Králové – Pavla Kantora. Ten zatím naskočil do šestnácti zápasů, během kterých inkasoval třiačtyřicet branek. Jeho průměrná úspěšnost tak činí přesně 91,68%. Vyloučit ale nemůžeme ani start mladého Jakuba Neužila, který má po pěti odehraných duelech úspěšnost 95,40%. Martin Novák strávil v Litoměřicích sedm sezón, nyní však hájí barvy Hanáků (zdroj: lhkjestrabi.cz)

Sestava Prostějova v posledním zápase: Kantor – Holík, Holomek, Kvapil, Kolář, Grebeňuk, Zadražil – Luňák, Venkrbec, Rudovský – Martin Novák, Moskal, Korhoň – Švec, Fiala, Krejčík – Půhoný, Káňa, Augustin.