30. 9. 2016 | Vojtěch Martinek

Sobota nabídne domácí bitvu s Motorem

Po výhrách nad Prostějovem a Třebíčí mají nyní kališníci v hledáčku dalšího soupeře -- českobudějovický Motor. Celek z jihu Čech nezahájil sezónu úplně ideálně, místo očekávaného vrcholu tabulky se nyní nachází na osmém místě. Svěřenci bývalého reprezentanta Antonína Stavjani mají zatím na kontě čtyři výhry a čtyři porážky, přičemž venku se jim podařilo uspět pouze jednou -- v pátém kole těsně zvítězili nad trápící se Kadaní 2:1. Zůstanou tři body doma i v Litoměřicích? Stejně jako každý sobotní střet začíná i první řijnová bitva v 17:00.

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice

Údaje před
10. kolem

Porovnání
po 1. - 9. kole
2-1-2-4
celková bilance
4-0-0-4
12.
postavení v tabulce
8.
10
získané body
12
26
počet vstřelených branek
20
19
počet obdržených branek
25
Matúš Paločko (4+2),
Jan Veselý (2+4) – oba 6 bodů
nejproduktivnější hráč
Luboš Rob (4+4) - 8 bodů
Matúš Paločko - 4 góly
nejlepší střelec
Luboš Rob - 4 góly
Jan Veselý,
Jaroslav Kalla,
Filip Hanták – všichni 4
nejvíce asistencí
Jakub Suchánek - 7
Martin Bača – 32 TM
nejtrestanější hráč
Martin Heřman – 10 TM
Patrik Rybár - 94,17%
Filip Šindelář - 87,10%
úspěšnost brankářů
Ondřej Bláha - 92,31%
David Gába - 91,38%
86,21%
ubráněná oslabení
80,49%
15,38%
využití přesilovek
26,19%

Budvar aréna nedobyta, venku ale zatím Motor uspěl pouze jednou

Posledních 5 kol z pohledu Motoru

  • Kadaň - Motor 1:2
  • Motor - Frýdek 5:2
  • Ústí - Motor 4:3
  • Motor - Přerov 3:1
  • Prostějov - Motor 3:1

České Budějovice nevstoupily do čtvrté sezóny v druhé nejvyšší hokejové soutěži tou správnou nohou -- po prohře 2:4 v Edenu v prvním kole přišel o pět dní později další neúspěch. Motor se tentokrát s prázdnou vracel z ledu Horácké Slavie.

První body do tabulky přinesla až domácí bitva s Mostem, ve které svěřenci Antonína Stavjani dlouhodobého otloukánka WSM Ligy naprosto bez slitování rozstříleli. Po dvou třetinách svítil na kostce v Budvar areně stav 4:0 pro domácí, pak ještě své ruce k dílu přiložili Jakub Babka, David Kuchejda a Luboš Rob -- konečný stav tak zněl 7:0.

V následujících dvou zápasech byl Motor úspěšný. Jihočeši zvítězili těsně 2:1 v předposlední Kadani, v šestém kole se jim pak podařilo otočil duel s Frýdkem-Místkem. Rostoucí sebevědomí českobudějovických hokejistů ale srazil duel s Ústím nad Labem. Po nepovedené první části se hostům podařilo dvougólovou ztrátu srovnat zásluhou přesných tref Lukáše Květoně a Žigy Pavlina, Severočeši si ale ještě do konce prostředního dějství vzali náskok zpět a do závěrečné sirény si jej již nenechali sebrat. Motor se vracel domů s prázdnou po těsné prohře 3:4.

Chuť si Jihočeši spravili v dalším domácím zápase, ve kterém tentokrát úlohu soupeře plnil přerovský ZUBR. Za tříbodový zisk mohou českobudějovičtí borci vděčit hlavně raketovému nástupu do utkání -- do zásazích Michala Chovana a Mitche Fillmana se již ve čtvrté minutě klidil z brankoviště hostující Klimeš, kterého na pozici strážce přerovské svatyně nahradil veterán Luboš Horčička. Ani on ale zápas neopustil s čistým kontem, jelikož v dvaadvacáté minutě jej v přesilovce zvládl překonat Luboš Rob. Jedinou přesnou střelu hostů měl na svědomí kanonýr Dostálek, Motor si tak po výhře 3:1 mohl připsat další body do tabulky.

To byl ale pro Jihočechy úspěch zatím poslední. Středeční deváté kolo přisoudilo Českým Budějovicím Prostějov, z jehož stadionu se náš sobotní soupeř vracel z prázdnou. Hostům bylo v zápase nabídnuto hned sedm přesilových her, ze kterých ale dokázali v branku přetavit pouze jedinou. V ostatních zápasech byla ale hra v početní výhodě oblíbenou disciplínou Jihočechů, kteří jsou s 26,19% využitím přesilovek momentálně na špici prvoligových statistik.

V čele produktivity Rob, Heřman s Nouzou z formy. Nastoupí Straka?

Kanadskému bodování jihočeského celku vévodí jedenadvacetiletý forvard Luboš Rob mladší. Syn bývalé českobudějovické ikony má zatím na kontě osm bodů za čtyři nahrávky a identický počet branek, který z něj zároveň dělá nejlepšího střelce klubu. Pozadu však nezůstávají ani Jakub Suchánek (0+7), Michal Chovan (4+2) či Lukáš Květoň (2+3) s bývalým litoměřickým tahounem Miloslavem Čermákem (3+2).

Naopak poměrně slabý vstup do sezóny za sebou má trojice nejproduktivnějších hráčů Motoru posledních dvou sezón. Formace Tomáš Nouza (0+2) - Josef Straka (2+0) - Martin Heřman (0+1), která v minulých ročnících budila respekt napříč první ligou, zatím v této podobě letos nastoupila pouze ke dvěma utkáním. Nad startem Straky v sobotním utkání navíc visí otazník, jelikož osmatřicetiletý rodák z Jindřichova Hradce vynechal poslední dva ligové zápasy. Dle informací z tábora soupeře je nepravděpodobný také start kapitána Lukáše Květoně a nejnovější posily Jihočechů -- Američana Angela Esposita.

Brankoviště Českých Budějovic pak jméno hlavního strážce zná. Je jím čtyřiadvacetiletý odchovanec Motoru Ondřej Bláha, jehož úspěšnost se zatím pohybuje kolem 92%. Záda mu kryje o dva roky mladší David Gába.

Sestava Motoru v posledním zápase: Bláha – Suchánek, Vráblík, Pavlin, Pýcha, Fillman, Žovinec, Mazanec – Nouza, Rob, Čermák – Chovan, Pajič (C), Babka – Žálčík, Esposito, Heřman – Šulek, Škoda, Kuchejda