10. 8. 2016 | Vojtěch Martinek

Do Kalich Areny zavítá trojnásobný mistr Asijské hokejové ligy

Na kališníky ve čtvrtek čeká opravdu exotický soupeř. Na sever Čech přijede Anyang Halla z jihokorejského hlavního města Soulu. Trojnásobný a aktuální mistr Asijské hokejové ligy již dva zápasy v České republice sehrál – nejprve porazil juniorku Sparty 4:3, v úterý pak na půdě Motoru otočil ve třetí třetině skóre a z Budějovic odjel s výhrou 2:1. Zneškodní Stadion rozjetého soupeře z východu?

Anyang Halla: jednu dobu česká hokejová kolonie v Koreji

Tým ze soulského předměstí Anyang byl založen na jaře roku 1994 společností Halla Group – jihokorejskou firmou specializující se hlavně na automobilový a stavební průmysl. V důsledku Asijské finanční krize v roce 1997 klub, tehdy známý pod jménem Mando Winia, málem zmizel z korejské hokejové mapy. Nakonec však toto těžké období přežil a v následujících letech byl hned pětkrát mistrem nejvyšší korejské hokejové soutěže.

V roce 2003 se nově přejmenovaný Anyang Halla Winia stal jedním za zakládajících členů Asijské hokejové ligy, ve které krom čtvrtečních soupeřů Stadionu působily ještě čtyři kluby z nedalekého Japonska. Halla se v první sezóně umístila třetí.

Před sezónou 2004/05 se podařilo klubu do svých řad přilákat veterána Esu Tikkanena. Ani s pomocí pětinásobného vítěze Stanleyova poháru se však Anyangu nepodařilo proniknout do play-off – klub skončil pátý z osmi, s dvacetibodovou ztrátou na čtvrté Oji Eagles.

V dalším ročníku se klub umístil na druhém místě v základní části, a to hned se čtyřmi českými hráči v kádru. V útoku se představili Patrik Martinec a Zdeněk Nedvěd, obranné řady pak vyztužili Jaroslav Nedvěd s Danielem Semanem, starším bratrem Filipa Semana z Dukly Jihlava. V následujících letech se na soupisce Anyangu Halla vystřídalo celkem devět Čechu, přičemž nejvíce jich v klubu působilo v sezóně 2007/08, a to pět.

Na první titul v Asijské hokejové lize si musel celek ze Soulu počkat až do roku 2010. Od té doby si přivlastnil ligové prvenství ještě dvakrát – nejprve byl rok po prvním triumfu vyhlášen mistrem spolu s japonským klubem Tohoku Free Blades poté, co bylo kvůli zemětřesení v Tohoku zrušeno finále; a podruhé v sezóně 2015/16, kdy ve finále porazil ruský klub PSK Sachalinsk 3:1 na zápasy.

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem

Jak už bylo avizováno výše, sezóna 2015/16 byla pro Anyang mistrovská. Klub ze Soulu vyhrál základní část s jednobodovým náskokem na nejnovější přírůstek Asijské hokejové ligy, ruský klub z sibiřského města Južno-Sachalinsk. Tyto dva týmy v lize naprosto dominovali – třetí v tabulce, Nippon Paper Cranes, ztrácel na Sachalinsk celkem pětadvacet bodů.

Halla i Sachalinsk v semifinále hladce přejeli jejich soupeře 3:0 a bylo jisté, že si titul odnese jeden z nich. Anyang vyhrál úvodní zápas finálové série před vlastními fanoušky 6:1, avšak v dalších dvou duelech v Soulu triumfoval host z Ruska. Korejci tak odjížděli na Sibiř s vědomím, že další zápas může být rozhodující.

Čtvrtý duel nabídl nejvyrovnanější podívanou v celé sérii. Dlouho to vypadalo, že se půjde do prodloužení, avšak minutu před koncem zasadil domácím Rusům tvrdou ránu kanadský útočník Brock Radunske a tak rozhodl o konání pátého, rozhodujícího duelu. V něm hráči Anyangu zvítězili 5:3.

Korejský celek se severoamerickou kostrou

Ofenzívu Anyangu Halla v uplynulé sezóně táhl americký forvard Mike Testwuide. Devětadvacetiletý rodák z městečka Vali v Coloradu zaznamenal celkem 66 bodů (35+31) v 46 zápasech. Spolu s ním tvořili základní pilíř útoku Brock Radunske (25+25) a Min Ho Čo (12+48).

Nejproduktivnějším bekem byl osmadvacetiletý Eric Regan (9+32), který navíc zakončil sezónu s bilancí plusových a minusových bodů +29. Lépe na tom z obránců byli jen Don Ku Lee (+33) a Alex Plante (+36).

Pozici brankářské jedničky zastával zkušený gólman Matt Dalton. Někdejší strážce svatyní Čechova a Nižněkamsku v KHL měl v základní části úspěšnost zákroků 92,8% a průměr 1,79 obdržených branek na zápas. V bojích o pohár na tom byl ještě o něco lépe – úspěšnost 93,9% a průměr 1,57 z něj dělaly nejlepšího brankáře letošního play-off.

Anyang přemohl Motor i juniorku Sparty

Klub ze Soulu jednoduchým soupeřem rozhodně nebude. V prvním zápase v rámci soustředění v České republice porazili juniorský tým pražské Sparty 4:3, přičemž největší opory Anyangu do zápasu ani nenastoupili. V úterý se vypravili na jih Čech, kde se postavili ambicióznímu klubu z Českých Budějovic. Dvě třetiny se hrálo bez branek, první přesný zásah si připsal až Roman Vráblík tři minuty po začátku poslední periody. Korejcům se však povedlo nejprve srovnat zásluhou Čung-Hion Ana, načež o dvě minuty později otočit skóre Brock Radunske.

Jak si proti svěřencům Patrika Martince povedou kališníci? To se dozvíme ve čtvrtek, úvodní buly je naplánováno na 18:00.