31. 7. 2016 | Vojtěch Martinek

Začínáme! Kališníky čeká dopolední utkání v Mladé Boleslavi

Čekání je u konce, Stadion v úterý sehraje první přípravné utkání. Po více než dvou letech se vrací na led extraligové Mladé Boleslavi, která za sebou už jedno utkání má – bruslaři minulý pátek těsně porazili Kladno 4:3. Ale pozor, pokud chcete kališníky do středních Čech přijet podpořit, budete si muset přivstat. Úvodní buly je totiž na programu již v jedenáct hodin dopoledne.

Změny v kádru Mladé Boleslavi

Odchody: Bruslaři budou mít po pěti sezónách nového kapitána. Pětinásobný mistr světa David Výborný byl totiž po zranění utrpěném ve čtvrtfinálovém utkání s Hradcem nucen ukončit hokejovou kariéru a od příští sezóny bude v klubu působit na pozici sportovního manažera. Spolu s ním dal Boleslavi sbohem i další veterán – sedmatřicetiletý obránce Václav Kočí. Odchod zkušeného beka do Benátek nad Jizerou by však pro Bruslařský klub neměl být citelnou ztrátou, jelikož Kočí na sebe v uplynulém ročníku oblékl mladoboleslavský dres pouze třikrát.

Z města Škodovky odchází i reprezentant Richard Jarůšek, který dal přednost angažmá v Hradci Králové. V černozeleném dresu neuvidíme ani gólmany Martina Růžičku (Pardubice) či Davida Ritticha (Calgary, NHL). Trio Martin Rýgl, Michal Bárta a Tomáš Klimenta se stěhuje do Pardubic, zatímco centr Radim Hruška odchází do Košic.

Vedení Mladé Boleslavi se rozhodlo neprodloužit smlouvu ani bývalému kališníkovi Jiřímu Rysovi. Ten se na novou sezónu připravuje s prvoligovou Slavií Praha.

Příchody: Díru po odchodu brankářského tandemu minulé sezóny by měla zalepit dvojice Jan Lukáš a Tuomas Tarkki. První zmíněný do Boleslavi přestoupil z pražské Sparty, zatímco šestatřicetiletý Tarkki naposledy působil ve finském JYP Jyväskylä.

Významnou posilou do útoku by měl být Petr Vampola, který v minulé sezóně nasbíral 45 bodů v 52 zápasech coby člen libereckých Bílých Tygrů. Dále se v boleslavské ofenzívě v nadcházející sezóně představí dvojice Jakub Orsava a Tomáš Pospíšil. Spolu s Janem Lukášem přichází ze Sparty na hostování ještě forvard Dominik Volek, který není litoměřickým fanouškům neznámý. Obranné řady bruslařů by měli vyztužit beci David Štich, Jan Hanzlík, Tomáš Pastor či Daniel Krejčí.

Aktuální soupiska bruslařů

Brankáři: Dominik Groh, Jan Lukáš, Jan Růžička, Tuomas Tarkki

Obránci: David Bernad, Jan Hanzlík, Matěj Hes, Jan Holub, Daniel Krejčí, Jiří Kučný, Jiří Kurka, Tomáš Pastor, David Skočovský, Matěj Stříteský, David Štich, Marek Trončinský, Tomáš Voráček

Útočníci: Ivan Ďurač, Tomáš Hyka, Jakub Klepiš, Pavel Kousal, Martin Látal, Radan Lenc, Pavel Musil, Ondřej Najman, Jakub Orsava, Lukáš Pabiška, Dominik Pacovský, Tomáš Pospíšil, Tomáš Urban, Petr Vampola, Dominik Volek, Lukáš Volf, Lukáš Žejdl.

Boleslav v prvním zápase nezaváhala, rozhodl Vampola

Bruslaři zahájili šňůru přípravných zápasů již minulý pátek. Prvním soupeřem jim byli kladenští Rytíři, kteří v mladoboleslavské ŠkoEnergo Aréně domácí pořádně potrápili.

V sedmé minutě otevřel skóre kladenský Jiří Drtina, avšak Boleslav dokázala v závěru první dvacetiminutovky vyrovnat zásluhou Petra Vampoly. Minutu a půl po zahájení prostřední třetiny pak poslal domácí do vedení Tomáš Urban a v třicáté minutě upravil skóre na 3:1 Matěj Stříteský.

Hosté ale zbraně jen tak složit nechtěli -- pětatřicet sekund před koncem druhé periody snížil Martin Kehar. Závěrečná minuta přátelského utkání pak byla doslova infarktová. V čase 59:31 srovnal skóre na 3:3 dorážkou Jiří Cetkovský, dvě sekundy před koncem utkání pak zvrátil výsledek na stranu domácích svým druhým zásahem v zápase Petr Vampola. Mladá Boleslav má tak za sebou poměrně úspěšný vstup do přípravy.

Sestava Mladé Boleslavi v utkání s Kladnem: Tarkki (Groh) – Stříteský, Voráček, Trončinský, Štich, Pastor, Skočovský, Kučný, Krejčí – Žejdl, Orsava, Pospíšil – Urban, Vampola, Pacovský – Volf, Musliu, Lenc – Látal, Volek, Pabiška