1. 4. 2016 | Petra Pilbauerová

Finálový turnaj DHL extraligy juniorů - Den třetí

Závěrečný turnaj se pomalu blíží do svého finiše a i předposlední den programu přinesl zajímavou podívanou. Oceláři se nejprve obohatili o další tři body na Vítkovicích, na jejichž konto ani tentokrát nepřibyl žádný bod. Večer se na led vrhla Plzeň se Spartou, které nabídly velmi napínavé utkání zakončené těsným výsledkem ve prospěch pražského celku, který si svým vítězstvím koupil vstupenku do finálového boje s Oceláři.

HC OCELÁŘI TŘINEC - HC VÍTKOVICE STEEL (2:0, 4:1, 1:3 - 7:4)

Branky a nahrávky: 9. Jašek (Kovařčík Ondřej), 20. Kovařčík Ondřej (Haman, Jašek), 21. Jašek (Haman, Doudera), 24. Kovařčík Michal (Jašek), 28. Hladoník (Petrák, Doudera), 40. Lorek (Švaňa), 50. Roman – 30. Gřeš (Malina), 47. Kafka (Zdráhal), 50. Kafka (Klok), 51. Kmošek (Kurovský).

HC Oceláři Třinec: Fendrich (Dudáček) – Stránský, Adámek, Haman, Doudera, Heider, Bartko – Lacka, Pala, Flok – Kovařčík O., Jašek, Kovařčík M. – Petrák, Hladoník, Roman – Sztwiertnia, Švaňa, Lorek.

HC Vítkovice Steel: Wanecki (Šimeček) – Adamík, Charvát, Rudl, Puzič, Ďurkáč, Klok – Kafka, Jáchym, Žiak – Ollender, Spratek, Zdráhal – Gřeš, Malina, Kurovský – Hartmann, Štěpánek, Kmošek.

Rozhodčí: Hradil, Kika – Komárek, Ondráček.

Nejlepší hráči utkání: Vítkovice – Lukáš Klok, Třinec – Michal Kovařčík.

Reportáž:

Oceláři svůj úspěšný postup finálovým turnajem zakončili vítězstvím nad Vítkovicemi, které si ke své smůle neškrtly ani tentokrát.

Úvodní třetina vyzněla lépe pro Třinec, kterému se první přesilovka nabídla už po uplynutí šedesáti sekund utkání, kdy se na trestnou za způsobené naražení zezadu poroučel Lukáš Klok. Oceláři ale tentokrát další sérii úspěšných přesilovek nezapočali, ba naopak. Zabydlet se ve vítkovické polovině jim činilo spíš potíž. Petru Heiderovi se to nakonec sice podařilo a proti Waneckimu vyrazil dokonce dvakrát, ale ani jeden ze svých pokusů nezakončil triumfem.

Lukáš Jašek měl na holi v deváté minutě kromě puku také více štěstí, když našel skulinu mezi betony vítkovického gólmana.

Ve zbývajícím čase do příznivých příležitostí naskočily i Vítkovice, ale zásluhou ocelářské defenzivy si moc vyskakovat nemohly. Možnost zahrát si power play se jim sice také naskytla, ale na šance to byly velmi chudé dvě minuty.

Necelou minutu před koncem byli třinečtí opět na koni. Úspěšná kombinace započala neúspěšným počínáním bratří Kovařčíků, díky nimž se ale puk dostal na modrou k Lukáši Jaškovi. Ten jej bez váhání poslal Filipu Hamanovi a útočnou formaci doplnil Ondřej Kovařčík, který kotouč procpal za záda Waneckého.

Podobná situace se zopakovala už první minutě prostřední dvacetiminutovky, ve které Lukáš Jašek neváhal využít prázdné brány.

Šance Vítkovic mohl následně zvednout Samuel Ollender, ale jeho projektil se střetl s jednou z tyčí kovové konstrukce.

Michal Kovařčík se s takovou komplikací pár chvil nato potýkat nemusel, jeho střela šťastně prosvištěla pod horní spojnicí.

Vítkovice se pak snažily také zahrozit, ale s pletichami dua Zdráhal-Kafka si Wanecki poradil.

Ve 28. minutě bylo na střídačce Ocelářů opět veselo. Další důvod k radosti dal svému mančaftu Jan Hladoník. Ten obdržel přihrávku od Ludvíka Petráka a zavěsil do prázdného prostoru brankoviště.

Vítkovice poprvé zareagovaly po uplynutí dalších dvou minut, Fendricha si položil Tomáš Gřeš a Ostravanům vrátil naději. Světelná tabule jim ale stále signalizovala čtyřbrankovou ztrátu a čas ubíhal dál.

Blízko k brance měl z vítkovických střelců Dominik Kafka, jehož první střelu srazil jeden z třineckých beků a při dalším pokusu jej vyřídil Fendrich.

Oceláři ještě před druhou přestávkou stačili znovu ukázat, že svému soupeři nehodlají nic slevit a mezi úspěšné střelce se zařadil i Jaroslaw Lorek.

Poslední třetina už byla o něco vyrovnanější. Její první minuty možná nebyly pro oči diváků příliš zajímavé, ale Vítkovicím se podařilo zmrtvýchvstání. Dominik Kafka se ve 47. a následně i v 50. minutě konečně dočkal. Po druhé brance se mu podařilo zajistit snížení na tříbrankový rozdíl, ale ve stejné chvíli Třinec opět uskočil zásluhou Michala Romana.

Vítkovice sice vzápětí odpověděly prostřednictvím Jakuba Kmoška, ale situace se do konce zápasu nijak nezvrátila. Ostravský celek tak inkasoval třetí porážku zatímco silný soupeř z Třince se na jeho nezdaru obohatil o další tři body.

Ohlasy trenérů:

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): Dnes jsme prohráli rozdílem třídy, což bylo vidět od začátku utkání. Sešly se tady velmi kvalitní týmy, ale vždy je to jen o tom, jak hrajeme my. Teď už se jen soustředíme na zítřejší boj o bronzovou medaili.

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Musím pochválit kluky, za to, jak to dnes zvládli, i když o nic nešlo. Hlavní bylo se připravit na zítřejší finále. Pošetřili jsme i některé hráče, naopak některým jsem dal větší prostor, protože v předchozích utkáních tolik nehráli. Jsem rád, že se daří útočnému triu Jašek a bratři Kovařčíkovi, je vidět, že mezi je chemie a rozumí si.

HC PLZEŇ 1929 - HC SPARTA PRAHA (2:1, 0:0, 0:2 - 2:3)

Branky a nahrávky: 1. Kodýtek (Suchý, Kvasnička), 3. Kodýtek (Kaňák, Krliš) – 19. Hozák (Černoch), 42. Hozák (Györi), 52. Černoch (Györi).

Sestava HC Plzeň 1929: Zeman (Štekr) – Holý, Kvasnička, Kaňak, Krystl, Polívka, Walter (A) – Suchý (A), Kodýtek, Krliš (C) – Michel, Kokoška, Švarc – Vlček, Vavřička, Vracovský – Stráský, Polata, Rubner.

Sestava HC Sparta Praha: Pírs (Chour) – Knobloch (C), Kadeřávek, Bednárik, Mikliš, Duben, Zeleňák – Pulkrab (A), Procházka, Sladkovský – Györi, Černoch, Hozák – Schwamberger, Lojka, Kulda (A) – Jandus Tomáš, Klindera, Jandus Martin.

Rozhodčí: Hejduk, Šír – Hlavatý, Tošenovjan.

Diváci: 450.

Nejlepší hráči utkání: Plzeň – Petr Kodýtek, Sparta – Jiří Černoch.

Reportáž:

Utkání začalo svižným tempem. Osm vteřin po úvodním vhazování už na trestné seděl sparťan Ondřej Knobloch a ve stejné minutě jeho mančaft inkasoval branku od Petra Kodýtka, který si nakonec našel skulinu mezi Pírsem a levou tyčkou. Gólman Sparty si pak vylepšil svoji bilanci zneškodněním střely zblízka, ale Indiáni se hnali za jeho dalším skalpem neochvějně dál.

Ve třetí minutě byla jejich dominance korunována další brankou z hole Petra Kodýtka, který tentokrát tečoval střelu Lukáše Kaňáka. Plzeň tak během pár minut uskočila zjevně šokované Spartě o dvě branky a tu nepříznivá situace dohnala do dalšího oslabení, ve které si její soupeř vydobyl velkou šanci. Projektil Davida Michela zde neměl od branky příliš daleko, ale Pírs svůj tým nezklamal.

Minuty na signalizační tabuli postupně ubíhaly a po další brance nebylo ani vidu. Dokonce i pouhých střel postupně ubývalo, ale v poslední minutě prvního dějství došlo ke zlomové situaci. Tehdy totiž Pražané vytasili své první eso a tím byl Jiří Hozák a jeho bekhend, proti kterému neměl Štekr šanci.

To Spartu k nelibosti Plzně viditelně nakoplo, ale ihned nato se rozezvučela siréna ohlašující první přestávku a pražský celek si tak svoji nově získanou energii musel uschovat pro další dvacetiminutovku.

Pokud diváci během druhé periody doufali v branku, nedočkali se. Oba týmy si sice vzájemně nabídly hned několik přesilovek, žádná využitá ale k vidění nebyla. Spartě tu ale k vyrovnávací brance chyběl malý krůček, největší šanci měl ve 36. minutě Lukáš Sladkovský. Jeho dorážka se na poslední chvíli zasekla mezi levou tyčí a Zemanovým betonem.

Účty byly vyrovnány dvě minuty po začátku závěrečné třetiny, kdy Jiří Hozák obdržel na pravém kruhu přihrávku Györiho a následující ostrá střela už byla nad Zemanovy síly.

Ve zbývajícím čase byla téměř hmatatelně cítit napjatá atmosféra, kterou oba mančafty na ledě vytvořily. Vedoucí branka by mohla být klíčem k postupu do finále, naopak její inkasování by bylo dost možná vstupenkou do boje o bronz. Bylo tak zcela jasné, že oba celky touží po tom prvním a ostrých střetů se objevilo víc než dostatek.

Zvrátit situaci se pokusil plzeňský Kokoška, svojí střelou si pouze orazítkoval gólmanův beton, Krliš zase těšně přestřelil.

Nebezpečná otočka Jiřího Černocha před plzeňským brankovištěm se nakonec Západočechům stala osudnou.

Zbývajících osm minut strávili svěřenci Davida Bruka zoufalým vstřelením další branky, ale ani v šesti se do prodloužení nedostali.

Ohlasy trenérů:

Darek Stránský (HC Sparta Praha): Do zápasu jsme vstoupili špatně, ale tým ukázal svůj charakter a sílu, kterou jsme mohli pozorovat v průběhu sezóny. Od půlky zápasu jsme byli lepší a možná jsme měli i o něco více štěstí, než Plzeň.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Porážka teď hodně bolí. V zápase jsme vedli a byli jsme kousíček od finále, ale některé fáze zápasu jsme neodehráli dobře. Byli jsme nedisciplinovaní, dostali jsme dva desetiminutové tresty a plán, se kterým jsme šli do utkání, se rozpadl. Sparta byla v poslední třetině důraznější.