5. 11. 2015 | Vojtěch Martinek

První den bych hodnotil pozitivně, říká nový trenér Miloš Říha

L I T O M Ě Ř I C E - Nový trenér kališníků Miloš Říha mladší poskytl po dnešním večerním tréninku litoměřického A-týmu členům redakce krátký rozhovor. Někdejší skaut a hlavní trenér extraligových Pardubic a asistent trenéra tehdy prvoligového Hradce Králové promluvil nejen na téma jeho příchodu do města kalicha.

Jak se zrodilo vaše angažmá v Litoměřicích?
Seběhlo se to poměrně rychle. Dostal jsem nabídku z Hradce, kde jsem dříve působil. Nejdříve jsem se informoval na klub a na jeho spolupráci s Hradcem a pak už mi netrvalo dlouho se rozhodnout.

Co si od angažmá slibujete?
Motivuje mne práce s mladými hráči, kteří mají vidinu Extraligy a chtějí se do ní probojovat. Díky té spolupráci s Hradcem Králové se navíc vracím tam, kde jsem se do hokeje dostal. Dále se mi líbí i podmínky, které tu jsou. Ty jsou tu perfektní, zázemí je tu vynikající. Musíme začít pracovat na tom, aby herní projev byl takový, jaký si všichni představují.

Znal jste nějaké hráče litoměřického kádru před vaším příchodem?
Spoustu jsem jich trénoval – Nedvídka, Valáška, Bergera, Švagrovského, Vašíčka, Michala Procházku a Jaroslava Pavelku, co si tak teď v rychlosti vzpomenu. Hokejově je znám všechny, samozřejmě, ale poměrně velkou část hráčů znám i osobně.

Jaký byl váš první den v Litoměřicích?
Přijel jsem odpoledne, abych se seznámil se zdejším prostředím. Následoval trénink, který byl sice o něco kratší, ale zároveň intenzivnější. Mužstvo pracovalo velmi dobře. Zhodnotil bych ho pozitivně.

Jak se vám líbí Kalich Arena?
V sezóně 2012/13 jsem působil v hradeckém áčku, takže jsem tu už jednou byl, v závěru sezóny jsme tu tehdy vyhráli 4:2. To jsem tu byl poprvé a už tenkrát jsem byl překvapen tím, jak dobré jsou zde podmínky. Jsem za ně hrozně rád a určitě budeme chtít tělocvičny a posilovny co nejvíce využívat.

Sledoval jste hokej v Litoměřicích před vaším příchodem do týmu?
V minulém působišti jsme měli partnerský klub v Šumperku, tudíž jsem vývoj ve WSM Lize musel sledovat, spousta našich hráčů tam jezdila hrát. Litoměřice jsem tedy zpovzdálí sledoval, stejně jako zbytek celků v lize.

Kde vidíte slabiny týmu?
Rezervy týmu jsou vidět jak ve statistikách, tak byli k vidění i dnes na tréninku. Hlavním problémem týmu je obrana. Litoměřice zatím inkasovaly nejvíce branek v lize, hodně z nich padlo v oslabení, na kterém také musíme zapracovat. Na druhou stranu ale je vidět síla mužstva v útoku, v posledních zápasech se týmu dařilo v početní výhodě. Naším prvním cílem tedy bude odstranit chyby v obraně. To, co funguje, budeme podporovat a chyby se budeme snažit co nejrychleji zastavit.

Prvním soupeřem Stadionu s vámi na lavičce bude Kladno. Jak zatím vnímáte Kladno v letošní sezóně?
Mají tým plný hráčů s extraligovými zkušenostmi, bude to velmi kvalitní a velmi nepříjemný soupeř. Kladno postupně doplňuje kádr během sezóny, což při jejich cílech dává smysl. Chtějí postoupit do Extraligy, na konci října do týmu přišli další kvalitní hráči (František Ptáček a Václav Pletka, pozn. red.). Je to určitě jeden z nejlepších týmu v soutěži. Je tam velká motivace jak pro hráče, tak pro mne. Chceme být na pondělní zápas výborně připravení, abychom mohli ukázat odhodlanost a bojovnost, která v našem týmu je. Porveme se o vítězství.

foto: hcdynamo.cz