31. 7. 2015 | Petra Pilbauerová

Rozhovor s trenérem Janem Fišerou o letní přípravě i nedostatku hráčů

Ve středu 29. 7. se junioři poprvé svezli na ledě. První část tréninku, která proběhla na suchu, byla zpestřena pod vedením kondiční trenérky Hany Bubníkové, která působí v klubu Kometa Brno. Pro více informací jsme se zeptali trenéra Jana Fišery.

Jaký máte pocit z dnešního tréninku? Jak probíhal? Chyběl na ledě někdo?

Chybělo docela dost lidí. Pocit z tréninku mám ale zatím dobrý, uvidíme. Každopádně počet hráčů je momentálně nedostatečný, a protože nás čeká ještě hodně práce, musíme kádr doplnit tak, jak jsme zvyklí.

Došlo během letní přestávky k nějakým změnám v týmu? Přibyly posily?

Určitě doplníme tým nějakými dalšími hráči. Ať už třeba ze staršího dorostu nebo využijeme klubů z okolí prostřednictvím nějaké spolupráce. Nedostatek je znát hlavně u útočníků.

Můžete mi letní přípravu po etapách popsat?

Příprava trvala necelých osm týdnů. V začátku jsme se standardně zaměřili zejména na objem. Postupně jsme zvyšovali intenzitu, zkracovali tréninkové dávky, více se věnovali rychlosti. Snažili jsme se nabrat sílu hlavně do dolních končetin a v podstatě postupujeme stejně jako při přípravě na loňskou sezonu, která nakonec skončila úspěšně. Proto také nevidíme moc důvodů k nějakým změnám.

Jak byste ji zhodnotil?

Nedošlo k žádným velkým excesům, i když kázeň a účast některých hráčů nemá moc společného s tím, jak si představujeme jejich ideální přístup. Ale je to velmi individuální. Samozřejmě nemůžu říct, že by s tímhle měl problém celý tým.

Suchá část dnešního tréninku byla pod vedením kondiční trenérky. Jak to dopadlo?

Pod záštitou Českého svazu ledního hokeje zde momentálně probíhá kemp pro mladé hokejistky, tak jsem měl příležitost požádat kondiční trenérku Hanu Bubníkovou, která se tomu dlouhou dobu věnuje v Kometě Brno, kde dělá kondiční trenérku a spolupracuje i s reprezentacemi, jestli by klukům neozvláštnila trénink. Takže určitě je vidět, že to má smysl. Je velice zkušená a ví, co ti kluci potřebují. Ale to bude pouze v rámci dvou tréninků.

Hráči si v červnu prošli fyzickými testy, jaký máte pocit z jejich výsledků?

Výsledky jsme porovnávali hlavně s minulým rokem. 90 % hráčů se oproti loňsku výrazně zlepšilo. Těch zbylých 10 % dávám za vinu zraněním, ke kterým došlo ať už ke konci minulé sezony nebo v průběhu suché části letní přípravy. To bylo v závěrečných výsledcích hodně znát. Tréninkové výpadky byly citelné. Ale podle mého názoru, když to celkově srovnám s výsledky z loňského roku, tak jsme na zhruba stejné urovni.

Jaké jsou cíle pro nadcházející sezonu?

Cíle jsou stejné jako každý rok. Prvním krokem je vyhnout se jakýmkoli starostem se sestupem. Na druhou stranu je tady řada hráčů, která si vloni zahrála baráž o extraligu. Nevidím důvod, proč bychom se nemohli pohybovat v horních patrech. Samozřejmě bude potřeba kádr nějak doplnit a to teď nemyslím ani tak po stránce kvality, ale postupně mohou přijít zranění, přijdou maturity, maturitní plesy. Je to pak znát. Potřebujeme do zápasů ještě tak pět až šest dalších hráčů. Potom se nebudeme muset strachovat. Věřím tomu, že nová sezona dopadne dobře.