15. 6. 2015 | Jan Prošek

Představujeme slavné odchovance: Jakub Bartoň

Litoměřický hokej není jen o současnosti. Mládežníci Stadionu navazují na dlouholetou tradici tohoto sportu pod vrchem Radobýl. Místní klub přivedl do velkého hokeje hned několik velmi dobrých hráčů, které vám budu postupně představovat. Seriál „Představujeme slavné odchovance“ pokračuje druhým dílem, ve kterém se do hlavní role dostává vicemistr české nejvyšší soutěže Jakub Bartoň.

Litoměřický rodák v sezóně 1999-2000 hrál za pardubickou juniorku, s níž postoupil přes základní část a play-off až do finále. Tehdy se finále hrálo ve dvou skupinách, Východočeši bojovali v „A“ skupině. Tým se umístil na druhém místě tři body za Slávií. Nadcházející dvě sezóny pendloval mezi extraligovými Pardubicemi a jejich juniorským týmem.

Pak se z něho stal hokejista – cestovatel, neboť vystřídal mnoho klubů. Namátkou IHC Písek, Oceláři Třinec, Havířovská hokejová společnost či Slezan Opava. Stabilně se zabydlel až v Olomouci, za kterou hrál od roku 2005 do 2014. Během tohoto angažmá se mu přihodilo několik nevšedních momentů, navíc Mora patřila mezi kluby, které se stabilně po roce 2008 dostávaly do vyřazovacích bojů.

Prvoligový ročník 2009-2010 prožil, jak jinak, než v Olomouci, za kterou celkem odehrál padesát tři utkání, deset z nich bylo v play-off. V lednu se dostal do situace, se kterou se člověk jen tak nesetká. Před zápasem 35. kola I. hokejové ligy mezi Třebíčí a Olomoucí zkolaboval domácí obránce Lukáš Sláma. Okamžitou první pomoc mu poskytla trojice Jakub Čuřík, Tomáš Zbořil a právě Jakub Bartoň, který si hrdinským činem zasloužil diplom za záchranu lidského života. Následně beka Horácké Slávie dostali do péče lékaři.

Sezóna 2010-2011 byla z pohledu Jakuba Bartoně hodně rozporuplná. Kmenový hráč Olomouce nebyl úplně spokojený s konečným umístěním Mory. Hokejisté z města proslulého syrečky proklouzli do vyřazovacích bojů. Na jejich úvod narazili na Havlíčkův Brod, kterému podlehli 2:4 na zápasy. Díky dřívějšímu ukončení prvoligové sezóny se mu otevřela nevšední možnost. Extraligový tým Vítkovic měl s blížícím se koncem základní části problémy s vysokou marodkou. Uvolnilo se několik míst v základní sestavě. Jedno z nich zaujal právě Bartoň. Velmi brzy se ukázalo, že se jednalo o správný tah. V dlouhodobé části stihl za Steel odehrát čtyři utkání, v play-off dokonce šestnáct. S týmem Vítkovic se dostal až do finále extraligy, v němž se radovali ze zisku mistrovského titulu jeho soupeři, hráči Třince.

Z pohledu litoměřického rodáka se jedná o konec sezóny, na který nezapomene. V semifinále se totiž Vítkovice utkaly s Pardubicemi, za které dříve Bartoň hrál. Série tedy pro něj měla velmi specifický náboj, nastupoval proti kamarádům (Janu Kolářovi a Petru Koukalovi) a dalším bývalým spoluhráčům. Navíc v posledním zápase série, který vyhrály Vítkovice v prodloužení, vstřelil první branku svého týmu. Jednak vyrovnal na 1:1, navíc se jednalo vůbec o jeho první extraligový gól. „Vyšlo to úplně parádně. Rána se mi povedla, obstřeloval jsem Koláře. Stalo se to v Pardubicích, proto si tento moment budu hodně dlouho pamatovat. Puk mám doma vystavený,“ říkal s úsměvem po postupu Vítkovic do finále.

Poslední sezóna (2013-2014) v dresu Mory byla pro Bartoně úspěšná. Jako kapitán dovedl tým do „finále první ligy“, což znamenalo, že postoupil se spoluhráči do baráže o extraligu. Olomouc se v prolínací soutěži utkala s Mladou Boleslaví, Chomutovem a Kladnem. Postup slavila právě Olomouc a Mladá Boleslav. Bartoň byl hrdým nositelem kapitáského „C“, který si nejen svou skromností získal přízeň fanoušků. Ani postup do nejvyšší soutěže nezabránil konci dlouholetého angažmá v metropoli Hané. Do klubu totiž přišli Majeský, Srkbek a Vyrůbalík, a tak se musel Bartoň pakovat do Třebíče. Dohoda zněla tak, že v případě potřeby bude uvolněn do Olomouce.

V dresu Třebíče sice nehrál extraligu, ale na nedostatek prostoru na ledě si stěžovat nemohl. Byl hodně vytěžovaný, nastupoval na led při klíčových momentech utkání (přesilovky a oslabení). Potvrdil roli skvělého střelce od modré čáry. S týmem se dostal až do semifinále play-off, ve kterém vypadl v souboji s Českými Budějovicemi 1:4 na utkání. Za Hanáky v extralize odehrál tři utkání, gólově se neprosadil.