4. 1. 2015 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Ještě nepředvádím to, co bych měl, hodnotí se Dominik Volek

Jeden z mladých hráčů pražské Sparty, kteří nastupují v dresech s kalichem na hrudi, měl v utkání proti týmu z Prostějova na svých zádech magické číslo 13. Vynikající bruslař se srdcem bojovníka, čemuž se naučil v daleké Kanadě, nastupuje pravidelně za litoměřický A tým v útoku mladých pušek. V Litoměřicích chce hokejově vyzrát a prosadit se stabilně do extraligové Sparty. Po utkání proti Jestřábům jsme si povídali s útočníkem Dominikem Volkem, který byl vůči sobě hodně kritický.

Dominiku, ty jsi v litoměřickém týmu prvním rokem. Jak bys zhodnotil své působení v týmu Kališníků?

Já jsem hrozně rád, že mohu tady v Litoměřicích pravidelně nastupovat do zápasů, protože jako mladý hráč nedostávám na Spartě tolik prostoru. Jsem rád za tu šanci v Litoměřicích dozrát a snad se jednou do budoucna uchytit i v týmu pražské Sparty. Musím říct, že podmínky jsou tady suprové. Je to blízko do Prahy, takže odpadá starost jezdit někam dál.

Ty ses vrátil ze zahraničí. Jakou jsi představu o úrovni hokeje v České republice, především v 1. lize?

Působil jsem tři roky v Kanadě, kde se hraje na malém kluzišti. Hrál jsem v nejlepší juiniorské lize na světě, která byla rychlá i tvrdá. Nějakou představu o hokeji v Česku jsem měl. Když jsem se občas vrátil domů, tak jsem se chodil dívat v Praze na extraligu. O 1. lize jsem měl také představu, myslel jsem si, že to bude hokej pomalejší, ale není to tak jednoduché se prosadit. Ještě se mi nepodařilo dát ani jeden gól. Hokej s chlapama je težší. Musím se odrazit od dna a snažit se co nejdřív se prosazovat. Jsem rád i za to, že tu můžu hrát i s ostaními mladými hráči ze Sparty. Máme tu naše mladé jádro. Chtěli bychom si to tady užít, něco se naučit a pak se prosadit ve Spartě.

Jak ty osobně zvládáš přesuny mezi Spartou a Litoměřicemi?

Někdy toho mám opravdu dost. Nebudu říkat, že ne. Ale jsem ještě mladý, tak to musím zvládat. V Kanadě jsme hráli také osmdesát zápasů za sezonu a nejkratší cesta autobusem na zápas byla 250 kilometrů. Naštěstí je cesta odtud do Prahy krátká. Spíš je to náročné psychicky, protože přijedu třeba večer ze zápasu a vím, že druhý den ráno musím jet znovu. Musím se prostě přinutit. Ale není to nic hrozného. Dá se to zvádnout.

Co tvoje působení v týmu Litoměřic. Hrajete v lajně věkově skoro stejně staří hráči. Berete si příklad ze starších spoluhráčů?

Není to jednoduché. Chybí nám zkušenost těch starších. Ale i v jiných týmech mají mladé hráče. Zatím to není z mé strany to, co bych sám od sebe očekával. Měli bychom dávat víc branek, prostě musíme v naší hře ještě přidat, abychom se těm starším vyrovnali.

Znáš z Litoměřic také něco jiného než jen zimní stadion?

Něco málo ano. Když jsme sem přijeli před začátkem sezony, tak jsme týden spali dole na koupališti. Ráno jsme si skočili do bazénu a pak jsme chodili na zimák. Byli jsme se taky projít po městě. Moc se mi líbí zdejší náměstí. Párkrát jsme byli posedět i v nějaké restauraci. Litoměřice se mi moc líbí. Kalich Arena je také super. Máme tady nahoře na tribuně tréninkové centrum, posilovnu, tělocvičnu. Je to tu moderní a je tu i regenerace. Prostě všechno pod jednou střechou. Pokud pominu týmy, které mají extraligové stadiony, jako je třeba Chomutov, tak litoměřický zimák musí být úplně na špici.

A co říkáš týmům ze špičky 1. ligy jako třeba Pirátům z Chomutova?

To je špičkový tým a byla radost tam hrát. Ale mě překvapila hodně i Třebíč. Je to tým, který hodně bruslí a hraje dobře. Týmy ze špičky 1.ligy se mohou rovnat týmům třeba ze spodní části tabulky extraligy. Ale jinak se v 1. lize hraje vyrovnaný hokej a každý vás může porazit.

Jaký tým tobě stylem hry vyhovuje?

Já mám radši, když hrajeme se silnějšími týmy. To mě dokáže i víc vyhecovat. Třeba na Spartě derby se Slávií, to má úplně jiný náboj, a to mám rád. Přijde hodně lidí, což je motivace k lepší hře.

Jaký zápas byl pro tebe v Litoměřicích nejpovedenější? V Chomutově, v Jihlavě nebo na Kladně?

Nemohu říci, že bych byl s nějakým zápasem až tak spokojený. Takový se mi asi ještě nepodařilo odehrát. Ale řeknu asi utkání na Kladně. Tam jsem odehrál slušně dvě třetiny, ale pak to spadlo zase tam, kam nemělo. Musím si to v té mé hlavě nějak přepnout. Na Kladně se mi hrálo dobře i z toho důvodu, že tam mají kanadské rozměry kluziště a to mi vyhovovalo.

Kdybys zůstal v Litoměřicích i přístí rok, nezlobil by ses?

Já vůbec nevím, co bude příští rok. Doufám, že zůstanu na Spartě, a pokud mě pošlou do Litoměřic, tak se zlobit nebudu. Vím, že tu mohu hokejově vyspět a zlepšit se, což by mi mělo pomoct dostat se do týmu Sparty. To je můj úkol číslo jedna do příští sezóny. Vím ale, že se musím hodně zlepšit.

A co dnešní utkání proti týmu Jestřábů z Prostějova?

Nebylo to úplně dobré po celé utkání. Dostali jsme poměrně rychle první branku. Pak jsme se sice dostali do vedení, ale byl to celkově zvláštní zápas. Kdybychom hráli s někým z čela tabulky, tak bychom asi dostali alespoň pět branek.

Dneska to byly "povinné" tři body a ve středu vás čeká doma Chomutov.

Je to tým z čela tabulky, takže bude dobrý každý bod. Samozřejmě budeme chtít získat body tři, ale dnešní výkon by určitě na vítězství nestačil. Já tu teď pár dní nebudu, protože jedu se Spartou do Zlína, ale doufám, že kluci dobře potrénují a trenéři tým dobře připraví. Bude to težký zápas, ale my s těžkým soupeřem zase můžeme ukázat fanouškům, že hokej s takovými celky taky hrát umíme. Ale každý bod bude dobrý.

A co tvé zdraví? Jsou nějaké problémy?

Musím to zaklepat, ale všechno je dobré. Měl jsem jen nějakou angínu, ale ostatní je v pohodě. Zdraví je pro hokejistu hodně důležité. Je hrozná představa sedět doma a říkat si, že byste chtěl hrát, a ono to nejde. Jsem rád, že tu mohu být s klukama a hrát a ne ležet doma nebo někde po nemocnicích. Na druhou stranu hokej je jen hra a v životě jsou i důležitější věci, než jen ten hokej. Jsem rád, že jsou v pořádku i spoluhráči v kabině, mimo Šimona Antončíka, který na tom zrovna moc dobře není. Já přeji i soupeři pevné zdraví, protože hokej je tvrdý sport a někdy k tomu zranění přeci jen dojde.

Děkujeme za rozhovor, ať se ti daří a zdraví vydrží až do konce sezony.