10. 11. 2014 | Jan Luňáček

Je nám jasné, s kým bude dnes rozhovor. Vtipkovali diváci.

Zápas jednoho muže. Nebo,Víťa Bílek proti Benátkám nad Jizerou. Taková rčení byla slyšet z ochozů Kalich Areny v Litoměřicích po utkání proti týmu z Benátek. Unikátní a hodně povedené utkání pro domácího útočníka s číslem 83. Vítězslav Bílek nastřílel soupeři pět branek a o vítězi dnes nebylo pochyb. Ale sám Víťa krotí eufórii. Body za dnešní utkání vybojoval celý tým, který podal perfektní výkon. Všichni hráči dnes zaslouží poděkování. Tak to viděl na ledě dnešní ostrostřelec.

Víťo, můžeš nám popsat dnešní, pro tebe tak unikátní zápas?

Dnes jsme opět očekávali, že Benátky budou hrát ten jejich agresivní hokej a byli jsme na ně dobře připraveni. Asi sami měli dnes pocit, že to z jejich strany nebylo ono jako v utkání v Benátkách. Tam to bylo z jejich strany rychlejší a důraznější. My jsme hráli to, co jsme dnes potřebovali.

Jak jsi se cítil na ledě dnes ty? Asi víš, proč se ptám.

Já jsem se dnes cítil tak, jako stále poslední dobou. Mám super spoluhráče, a to dělá super celou naší lajnu. Pak se to odráží i na výkonu celého týmu. A že mě to tam dnes tak padalo, tak to je jenom dobře. Ale výsledek je práce celého týmu.

Tvé vstřelené branky si byly v něčem dost podobné. Trénujete to s Jardou Kallou?

My se s Jardou známe už léta. Hráli jsme spolu čtyři roky v kuse extraligu na Kladně a na ledě víme, co od sebe můžeme čekat. Musím říci, že o sobě na ledě stále víme. Super nás doplňuje Jirka Rys a ta naše lajna šlape tak, jak by měla a co se od nás očekávalo.

Tebe asi takto hraný hokej hodně baví, že?

To určitě. Je to o tom, že při hře máme čistou hlavu a ono pak všechno lépe vychází. Je to radost hrát takový hokej a i pro oko diváka to musí být příjemné.

Která tvá vstřelená branka ti dnes udělala největší radost?

Asi ta druhá. Tam jsme super sehráli přesilovku a Jarda mě bezvadně našel mezi kruhama a já jsem to prostě trefil tak, jak jsem potřeboval. Ale myslím si, že ani třetí branka nebyla špatná. To byla tak super nahrávka, že ani brankář soupeře nevěděl odkud mu to do branky přišlo. To bylo také hezké. I ta čtvrtá branka byla pěkná. Kluci mi perfektně nalili puk do prostoru. Já jsem si ho zpracoval a opět dobře trefil. I ten pátý gól byl pěkný. Je to hloupé to takto říci, ale mně se líbila každá z těch branek.

Pamatuješ si, kdy jsi dal naposledy tři a více branek?

Já si myslím, že tolik branek jako dnes se dává jednou za život. Nepamatuji si tolik vstřelených branek. V extralize jsem měl tři hatricky za Kladno a jednou za Karlovy Vary. Pět branek je opravdu jednou za kariéru a já jsme rád, že se mi to dnes podařilo.

Asi bychom měli vzpomenout tvého elitního nahrávače. Dnes jste si oba pomohli v kanadském bodování.

Jarda je v týmu od toho, aby takové puky dával. Je to strašně chytrý hráč a on by měl být ještě více oceněný, protože takových hráčů je hrozně málo. Jarda umí i v nouzi přihrát puk tak, že vám přistane přesně na hokejku. Pak jde jen o to, jak s pukem naložíte. Od Jardy vím, že vždy dostanu perfektní přihrávku.

Nemusí se fanoušci domácího týmu obávat tvého a Jardova odchodu? Určitě si vaší potence někdo všimne.

Dovolím si mluvit za sebe i za Jardu. Musím říci, že jsme oba v Litoměřicích nadmíru spokojeni. Co zdejší klub pro nás dělá, tak před tím já smekám. Vedení a trenéři nám jdou ve všem vstříc a na ruku. To pro hráče znamená střašně moc. Je tu perfektní zázemí, perfektní parta v kabině. Máme dost prostoru na ledě a máme i důvěru a vidíme, že si toho našeho působení zde i oni váží. Já vůbec o odchodu z Litoměřic nepřemýšlím. Jsem tady a jsem zde nadmíru spokojený.

Co jsi očekával od svého působení pro tebe v neznámých Litoměřicích?

V dnešní době je mezi hráči velká konkurence a já jsem zde chtěl odevzdat to, co se po mně očekávalo jako od hráče. V extralize mě nikdo nedal takovou šanci jako tady v Litoměřicích. Já jsem hrozně rád, že jsem se domluvil s Danem Tvrzníkem. On mi vyhověl a já chtěl pomoci zdejšímu týmu v této sezoně.

Nyní vás čeká derby v Ústí nad Labem. Pojedete k tomuto zápasu asi v dobré náladě. Týmu se daří.

Určitě. Zítra je ale jiný den a my musíme zase bojovat jako tým, a to může přinést i body z ledu soupeře. Když budou i fanoušci stát při nás jako dosud, tak to bude klapat.

Nemáš obavy z toho, že si tě nyní soupeři budou více hlídat?

Tak, to je možné. Ale my jsme s Jardou Kallou natolik rychlí, že jim všem ujedeme. ( úsměv) Neberte to vážně, dělám si srandu. Ale asi to tak bude. Je to normální. Každý tým si dává pozor na hráče soupeře, kteří mohou být obzvláště nebezpeční. I my to děláme. Na to se ale nesmí až tak myslet. To pak ten tým moc svazuje. Nechceme hrát nějakou osobku jeden na jednoho. Chceme hrát hokej, který se líbí divákům. A soupeři nás stejně nedohoní, protože jsme s Jardou fakt hodně rychlí.