26. 10. 2014 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Úroveň 1.ligy v Česku není vůbec špatná, konstatuje Jaroslav Kalla

Novou tváří v dresu Kališníků se v letošní sezoně stala posila, která přišla z angažmá v Žilině. Útočník s číslem 18 na dresu se měl stát tahounem týmu a tím se také stal. Jaroslav Kalla se svými parťáky v útoku naplňuje očekávání a má velký podíl na tom, že tým Stadionu bojuje v tabulce první ligy o příčky nejvyšší. S Jaroslavem Kallou jsme krátce hovořili po utkání proti Horácké Slavii Třebíč.

Jardo, jak hodnotíš sobotní utkání?

Nebyl to hezký hokej. Mělo se nám podařit vstřelit na začátku utkání nějakou branku a mohlo to vypadat jinak. Soupeř nám dal z pěti střel dva góly. To bylo špatné. Začátek zápasu jsme neměli špatný, ale pak se to obrátilo proti nám.

Kam bys zařadil Třebíč ze soupeřů na špičce tabulky, budeme-li srovnávat s Chomutovem, Jihlavou nebo Kladnem?

Myslím si, že Třebíč nehraje špatný hokej, ale hru mají hodně postavenou na obraně, tím pádem v těch utkáních nepadá moc branek. Nám vyhovují spíše soupeři, kteří chtějí hrát více otevřený hokej a to jsou ty ostatní týmy ze špičky.

Jaké jsou tvé osobní pocity ze zápasu?

Začátek byl dobrý, ale od stavu 2:0 pro soupeře jsme už neměli žádnou velkou šanci a nic nám tam nespadlo.

Hráli jste sedm přesilových her. Nebyly špatné, ale asi trochu chybělo štěstí.

Asi ano. Motali jsme se dost kolem branky, ale nic se k nám pořádně neodrazilo. Přesilové hry nám celkově moc nejdou. Začínáme ale teprve druhou čtvrtinu a já věřím, že se to zlepší.

Ty jsi přišel do Litoměřic na začátku letošní sezony a počítalo se s tebou jako s tahounem týmu. Vaší pětici se opravdu daří. Co jsi očekával od svého příchodu do Litoměřic?

Moc jsem nevěděl, do čeho jdu. První ligu jsem hrál naposledy před třinácti lety v Ústí nad Labem. Myslím si, že tahle soutěž ale vůbec není špatná. Měl jsem ještě výhodu v tom, že jsem se znal s klukama Tvrzníkovic a hned jsme se domluvili. Jsem tu spokojený. Jsem rád, že je tu i Víťa Bílek, se kterým jsem hrál na Kladně. V kabině je dobrá parta a já zatím nenašel nic negativního.

Ty jsi přišel ze zahraničního angažmá v Žilině. Jak bys ohodnotil jejich ligu?

Já bych ty týmy rozdělil na dvě poloviny. Ta horní část, asi čtyři týmy, by byly schopný hrát tak uprostřed nebo naspodu naší extraligy a zbytek by mohl být schopen hrát zdejší 1. ligu v horní části. Úroveň první ligy v Česku není vůbec špatná. Hodně hráčů z extraligy nyní hraje první ligu a je to znát. Hodně prvoligových týmů si pomáhá s týmy z extraligy a tím se úroveň hodně zvyšuje.

Tobě osobně se v Žilině líbilo?

Ano, ze začátku se mi tam líbilo. Dobré to bylo do loňského prosince a letošního ledna, ale pak se v klubu začaly dít divné věci a všechno se změnilo. Já jsem pak chtěl sám odejít, ale přišel nový trenér a ten mi řekl, že mě nepustí. Byl jsem rád, že jsem dohrál sezonu. Do vedení hokeje začalo mluvit město a to nebylo dobře. Jinak Žilina je hezké město, je tam krásné okolí a nebylo to ani tak daleko domů. Dalo se jet po dálnici, takže po téhle stránce to bylo v pohodě.

Když jsi přišel do Litoměřic, znal jsi ještě někoho jiného ze spoluhráčů?

Mimo Víti Bílka jsem hrál ne Slavii ještě s Jakubem Šulcem a znal jsem se i s Petrem Přikrylem.

Kdy jsi byl naposledy v Litoměřicích?

To už je dlouho. To byly ještě otevřené strany stadionu. Nový zimák jsem neviděl, až nyní, a můžu říci, že je to super stadion.

Co ty osobně očekáváš od letošní sezony. Povede se postup do play-off?

Já si myslím, že ano. Tým nemáme špatný. Jen někdy čekáme, kdo nám přijede pomoct ze Sparty. Teď tu máme i kluky z jiných týmů. Je škoda, že nemáme stabilně tři vyrovnané pětky, které spolu i trénují. Vím, že to není jednoduché. Přesto si myslím, že můžeme mít konkurenceschopný tým špičce tabulky.

Jak bys ohodnotil pobyt tady v Litoměřicích? Vedení týmu, město, fanoušky?

Začnu fanoušky. Ti jsou super. Vedení klubu a trenéři taky bez sebemenších problémů. Lidi kolem hokeje jsou tady fajn a já už v Litoměřicích i bydlím. Můj syn tu chodí do školky a já nechtěl nikam dojíždět. Město se nám líbí a kdyby to vyšlo, tak bych tu rád zůstal i příští rok.