19. 10. 2014 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Chomutov potvrdil své ambice, konstatuje trenér Daniel Tvrzník

V sobotním utkání v Kalich Areně došlo k historické události v dějinách hokeje v Litoměřicích. Domácí tým Kališníků hostil ambiciózní Piráty z Chomutova, kteří jsou na čele prvoligové soutěže těsně stíháni hokejisty z Litoměřic. Šlo o přímý souboj o první místo v tabulce 1. hokejové ligy. Zkušení hosté dokázali zvítězit, ale domácí tým neodevzdal body lacino. O utkání jsme si povídali s jedním z trenérů Stadionu Danielem Tvrzníkem.

Dnešní utkání asi nedopadlo podle představ?

Byl to těžký zápas. V první třetině jsme udělali jednu chybu, kterou soupeř ihned potrestal. Měli jsme během zápasu možnost hrát dvě dlouhé přesilovky 5/3, ale hráli jsme je staticky a bez střelby. To asi dnes rozhodlo. Chomutov má nejlepší hru v oslabení v lize a my jsme se proti nim prostě neprosadili. Měli po celý zápas výbornou defenzivu a ukázali nám, proč jsou v tabulce na prvním místě. Ve třetí třetině jsme chtěli soupeře trochu zmáčknout, což se nám dařilo asi do desáté minuty, ale více jsme už nedokázali. Kdybychom vstřelili v přesilovce branku, tak věřím, že by zápas vypadal trochu jinak. Klukům nemůžeme vytknout nasazení. Ve hře byly i chyby, ale opravdu špatně jsme sehráli hlavně přesilovky.

Nechyběla domácímu týmu v průběhu zápasu hlavně střelba na brankáře?

Ano, chyběla. Hráli jsme staticky a nikdo na sebe nevzal zodpovědnost. Bylo to složité, protože jejich obrana nám tu střelbu ani nedovolila. Hodně střel bylo zblokovaných obránci. Chomutov dnes potvrdil ambice, které v lize letos má.

Co jste říkali atmosféře, která vládla v Kalich Areně?

Hrál se zápas prvního s druhým o čelo prvoligové tabulky. Pro Litoměřice historická událost. Kdyby nám to řekl někdo před sezonou nebo před pár roky, tak bychom se tomu asi moc divili. Do utkání jsme šli s pocitem, že nemáme co ztratit. I když nás výsledky řadily do role spolufavorita, tak Chomutov je přeci jen někde jinde. My jsme chtěli hlavně prodloužit naši neporazitelnost doma, ale to se nám nepovedlo. Jak my, tak diváci si snad zápas užili a opět vytvořili výbornou atmosféru. Je škoda, že jsme kvůli divákům nevstřelili alespoň nějakou branku.

Jinak vládne s výsledky spokojenost?

Určitě. Sice hráči říkají, že jsme na ně stále zbytečně naštvaní, ale já si myslím, že jakmile dojde k sebeuspokojení, tak přijde útlum. To jsme tu už zažili a letos se toho chceme vyvarovat. Chceme pravidelně bodovat dál.

Nebyly před sezonou obavy, že tým bude hodně mladý a soutěž bude těžko zvládat?

To možná ano. I teď máme problém se sestavou. Hlavně je ohrožena pozice defenzivních útočníků. Chybí nám Ondráček, Tomáš Doležal, Rys, Kolář a Chlapík. Bohužel, teď sestavu lepíme před tréninkem a zápas od zápasu. To není optimální. Dnes jsme dělali Mílu Čermáka pár hodin před utkáním. Kontaktovali jsme ho kolem oběda. Neměl s námi možnost ani potrénovat. To nás teď trošku trápí a já doufám, že se kluci dají rychle dohromady.

Takže stále máte za cíl udržet play-off?

Ano, to jsme říkali už před sezonou, že chceme vybojovat play-off. Ale tabulka je hrozně vyrovnaná. Třikrát se prohraje a padá se na desáté místo. Klukům to říkáme stále. Musíme sbírat body pravidelně, protože to desáté a deváté místo je strašně blízko a sezona je dlouhá.