6. 10. 2014 | Jan Luňáček

V Litoměřicích se za šest let udělalo v hokeji hodně práce, konstatuje kapitán týmu Martin Novák

Původem z Prahy, žije v Ústí nad Labem, ale hokejovým srdcem už asi Litoměřičák. Kapitán týmu Martin Novák přišel do Litoměřic před šesti lety a pomohl litoměřický hokej dostat až do 1. ligy. Přes jeho mladý věk ho zásluhy o litoměřický hokej v letošní roce pasovaly do role lídra týmu. Kapitánské "céčko" si rozhodně zaslouží, o tom nikdo z příznivců kališníků nepochybuje. O jeho působení v Litoměřicích jsme si krátce popovídali po dopoledním tréninku v prostorách Kalich Areny.

Martine, ty jsi momentálně služebně nejstarším hráčem Stadionu. Pamatuješ ještě začátky ve 2. lize, kdy jsi sem přišel z Ústí nad Labem. Co tě tak dlouho drží v Litoměřicích?

To je hokejový život. Pravda je, že se v týmu už vystřídalo hodně hráčů, tak to bývá. S některými dosud udržuju přátelské vztahy. Je to tím, že tady vždycky byli dobří kluci a super parta, ať už to bylo v začátcích ve 2. lize nebo po postupu do 1. ligy. Vždycky to tady bylo super a já si nikdy nemohl stěžovat, že by to tu neklapalo. Nikdy jsme nebyli ani rozhádaní v kabině. Nikdy nám vedení klubu nic přehnaného neslibovalo. A co se slíbilo, to se splnilo. Vždy se s námi hráči jednalo férově. To jsou třeba důvody, proč tu stále jsem.

Kolem litoměřického hokeje se hodně změnilo. Ty pamatuješ starý zimní stadion i stěhování do Lovosic. Pak návrat do nové areny. Jak na toto období vzpomínáš?

Podmínky se nedají vůbec srovnávat. Pamatuju si zastřešený zimák, do kterého foukalo a říkalo se mu "Průvan arena". Pamatuju těžké podmínky v Lovosicích a teď nový stadion v Litoměřicích. Je to absolutně nesrovnatelné. Je obdivuhodné, co všechno se tady vybudovalo. Je tu perfektní zázemí, snad jedno z nejlepších v 1. lize. Lidé v Litoměřicích by měli městu poděkovat za to, že sehnalo finanční prostředky a do stavby se pustilo. My hráči si zázemí tady vážíme a doufáme, že budeme mít podporu i nadále.

Ty jsi tady za svého působení zažil také několik trenérů.

Tady nikdy nebyl žádný problém, ani já osobně jsem ho nikdy neměl. Své začátky mám spojené s Danem Tvrzníkem. Zažil jsem pana Setikovského, pana Vrzala, teď pana Doležala. Všichni to byli féroví chlapi a každý mi něco dal. Jeden nás dokázal připravit na utkání lépe psychicky, druhý uměl připravit perfektně taktiku. Třeba pánové Setikovský nebo Doležal. Nové prvky přinesl mladý trenér Vrzal. Stálicí je ale Dan Tvrzník, který zná perfektně zdejší zázemí a má široké spektrum kontaktů.

Kdyby nyní přišla nabídka vrátit se do Ústí nad Labem. Jak bys na to reagoval?

To nevím. Záleželo by na více okolnostech. Já už jsem s Litoměřicemi hodně zžitý. Teď jsem dostal funkci kapitána, a tak mě svazuje zodpovědnost. Asi by se mi odcházet nechtělo. V Ústí mám na druhou stranu hodně kamarádů a byl bych doma, protože tam bydlím. Do Litoměřic dojíždím, ale na to si nestěžuju, někteří to mají horší.

Jak bys srovnal úspěchy litoměřického hokeje? Zažil jsi tu všechny. Výhru v 2. lize i loňské úspěšné play-off v 1. lize.

Rozhodně je ten posun za tak krátkou dobu veliký. I letos jsme začali dobře, ale zatím bych byl opatrný. Už jsme několikrát zažili výborný vstup do soutěže a pak přišla krize, která nás poznamenala. Tak to ale v hokejí bývá. Jednou jsme spadli ze 4. místa až za desítku a pak jsme se těžce hrabali zpět nahoru.

Po těch výsledcích by tě asi mrzelo, kdyby v Litoměřicích hokej na této úrovni musel ustoupit ze svých pozic.

To určitě. Vždyť hokej se hraje pro diváky a ti to dokáží ocenit. Vidíme to každý týden, v jakém množství chodí na zápasy. Je to samozřejmě i díky hezkému stadionu a zázemí. Vždy se podařilo najít společnou řeč mezi městem a hokejisty, a to by měli ocenit i občané. Bez podpory města se hokej na takové úrovni dělat nedá. Litoměřice jsou malé město a sehnat sponzorské peníze je problém.

Zmínil ses o divácích. Můžeš srovnávat z různých stadionů. Kam bys zařadil ty litoměřické?

Na to, jak jsou Litoměřice proti ostatním soupeřům z velkých měst malé, je tu na hokeji vždy skvělá kulisa. Když se bavím s kamarády z Ústí nebo odjinud, tak se vždy diví, kolik diváků na hokej v Litoměřicích chodí. Návštěvnost je fakt dobrá a i nás hráče to motivuje k co nejlepším výsledkům. Ono nejen bez peněz, ale i bez diváků se moc dobrý hokej hrát nedá. Jsme moc rádi za skalní fanoušky, kteří chodí, i když se nedaří, a vytváří nám tu opravdovou domácí pohodu. Za tu dobu, co tu jsem, pamatuju jen málo zápasů, kdy přišlo méně jak tisíc diváků. Teď chodí i v Ústí na hokej méně diváků než tady v Litoměřicích.

Co spolupráce se Spartou? Cítíte i vy hráči, že je to přínosem? Dal by se tu hrát hokej jenom s odchovanci?

Já jen nevím, kde by se tolik kvalitních odchovanců našlo. Nechci se nikoho dotknout, ale tým musí mít určitou kvalitu, aby hokej diváky bavil. V Litoměřicích se stále buduje základna pro mladé hokejisty, ale i mladí potřebují hrát ve svých soutěžích na dobré úrovni, aby se dostavily výsledky. A sehnat tým kvalitních - například juniorů - dá dost práce a je to dlouhodobá záležitost. Žádný tým není schopný hrát hokej na úrovni jenom s hráči z vlastních řad. Tým se musí poskládat z hráčů různých schopností a dovedností. Nelze mít jen deset kvalitních, technických hráčů. Do týmu potřebujete také dříče a tvrďáky. A ti se musí hledat i jinde, bohužel. Já si spolupráci se Spartou opravdu pochvaluju, protože sem právě chodí hráči různého naturelu. A diváky také samozřejmě přitahují zvučná jména, jako byli vloni Kapanen, Chabada, Jánský, Krstev nebo Bahenský. Koho z litoměřických fanoušků by před lety napadlo, že v dresu s kalichem na prsou budou hájit barvy města mistři extraligy, reprezentanti, medailisté z mistrovství světa nebo i hráči z NHL? A i já jsem měl tu možnost s nimi hrát, což bylo úžasné. Sparťanským funkcionářům se zamlouvá férové jednání zdejšího vedení, a proto ta spolupráce funguje už třetím rokem, i když Sparta měla zájemce z jiných oddílů. To je důkazem důvěry v litoměřický hokej. A kdo by nechtěl mít Spartu jako svého partnera? Svou roli sehrálo také zázemí zdejšího stadionu, ale to bych se opakoval.

Teď vás čeká utkání právě s Ústím nad Labem. Cítíš tam nějakou motivaci navíc?

Samozřejmě. Pro mě je to velmi motivační. Třeba právě kvůli kamarádům, se kterými jsem tam hrál. Ústí je od Litoměřic kousek, takže je to derby, která mají diváci rádi. Určitě i fanoušci z Ústí přijedou v hojném počtu.

Co myslíš - napadla by před lety někoho myšlenka, že by na tom v hokeji mohly být Litoměřice jednou lépe než právě Ústí?

Asi by se našlo hodně málo lidí. Ale to je právě ten hokejový život. Jednou jste nahoře, podruhé dole. Co si budeme říkat, je to o penězích. Ústí nemá špatný tým, jen tam už není právě taková podpora z města, jako byla dříve. Spousta hráčů odešla a tím šla dolů i kvalita týmu. Dříve tam měli dvacet zvučných jmen a bez nich už to není takové. Teď tam mají mladý tým a určitě svou kvalitu ještě ukážou.

Dá se tedy předpokládat, že ve středu bude „plný dům". Kam bys tohle utkání zařadil ve svém žebříčku ty?

Určitě hned za zápasy v play-off. Myslím si, že je to opravdové derby. Nebudu počítat zápasy s hokejovými velmocemi, jako je Kladno, Chomutov nebo Jihlava. To jsou v hokeji pojmy.Pro mě jsou utkání s Ústím vždy takové malé play-off.