17. 1. 2014 | Alexandr Stys

Poslední derby se Slovanem v základní části

Sobotní kolo první hokejové ligy svede dohromady opět litoměřický Stadion a ústecký Slovan. Tradiční derby obou celku se tentokrát odehraje v ústecké Zlatopramen Areně. Litoměřice v posledním vzájemném utkání deklasovaly na domácím Lvy vysokým poměrem a i tentokrát pomýšlejí na zisk všech bodů. Ústečtí Lvi však v novém roce zatím jsou úspěšní a momentálně jim patří dělená osmá příčka. Kdo ovládne poslední derby se dozvíme v sobotu 18. ledna od 18:00.

V první polovině Lvi kousali, poslední zápas však v režii Stadionu

První dvě vzájemná utkání s Litoměřicemi Ústečtí Lvi vyhráli. První duel v Kalich Areně, ve kterém padlo neuvěřitelných 11 branek rozhodly až samostatné nájezdy. Po 60minutách hry na tabuli svítilo skóre 5:5 a v díky brance šikovnosti Alinče si Slovan odvezl z Litoměřic bonusový bod za výhru 6:5sn. Odveta v Ústí byla na branky na o něco chudší, v ní diváci viděli „pouze“ sedm branek.

Domácí vstoupili do utkání lépe, když v 1. minutě Přeučil překonal Novotného. Stadion však dokázal rychlé odpovědět, o dvě minuty později srovnal Žovinec. Vyrovnané utkání rozhodly až dvě slepené branky ke konci druhé třetiny. Čtvrtý zásah Slovanu a svůj druhý v utkání přidal Přeučil začátkem třetí dvacetiminutovky a zdálo se, že o vítězi je definitivně rozhodnuto. Litoměřice se však nevzdaly a dvěma góly dokázaly zdramatizovat utkání. Na vyrovnání však Stadion již nedosáhl a z Ústí neveze ani bod.

Prozatím poslední zápas mezi oběma celky skončil jasnou výhrou domácího Stadionu. Skóre otevřel Koudelka a tentýž hráč navyšoval litoměřické vedení poté další brankou. Do přestávky stihl ještě snížit Havlíček. To bylo na dlouhou chvíli od Lvů vše a dál jen úřadovali domácí hokejisté, kteří brilantně využívali přesilové hry. Hned šestkrát dokázal Stadion proměnit početní převahu v gól. Litoměřice nakonec v domácím prostředí vyhrály 8:2.

Slovan se dostal na osmou příčku

V novém roce se Slovanu zatím daří. Severočeši z pěti utkání vyhráli 3 a posunuli se na osmou dělenou příčku. Poslední výhra pro Slovan byla uznaná díky kontumaci utkání v Havlíčkově Brodě, původně prohrané utkání se tak nakonec proměnilo v zisk tří bodů díky kontumaci 0:5 pro Ústí vzhledem k neoprávněnému startu domácího veterána Jiřího Kadlece.

Poslední ligové kolo, které Ústečtí Lvi odehráli na ledě SK Kadaň skončilo ve prospěch hostů 1:3. Slovan do utkání vstoupil dobře a díky brankám Černého a Dostálka již vedl dvoubrankovým rozdílem. Za domácí poté snížil Jíra a Kadaň se pokoušela dostat zpátky do zápasu. To se domácím nakonec nepovedlo, druhá branka Kamila Černého určila vítěze zápasu a Ústečtí si odvezli domu tři body.

Kanadské bodování týmu vede zkušený Jaroslav Roubík. Tradiční ústecký tahoun na svém kontě má 28 bodů za 15 branek a 13 nahrávek. Za ním následuje Daniel Boháč, který se trefil dvanáctkrát a k tomu přidal jedenáct asistencí. Ústecké trenéry může těšit výkonost brankářské jedničky Michaela Petráska. Mladý brankář si drží 93% úspěšnost zákroků a průměr 2,32 inkasované branky na utkání.

Sestava Ústeckých Lvů v minulém ligovém kole:

Petrásek - Grin, Z. Sklenička, K. Černý, Vl. Brož, Holomek, Smetana - Loskot, Alinč, P. Přeučil - D. Tůma, Roubík, Rod - do 40. Baránek, M. Hanzl, Vávra - od 40. Dostálek, Merta, Pořický.