3. 1. 2014 | Alexandr Stys

První utkání roku 2014 ve vzdáleném Havířově

Vánoční svátky jsou za námi a základní část první hokejové ligy pokračuje dále v roce 2014. K prvnímu utkání zajíždí Stadion Litoměřice na led nejvzdálenějšího soupeře z Havířova. Na led Azetu jedou Kališníci jako favorit, ale Havířov na domácím ledě hraje velice dobře. Které mužstvo se lépe připravovalo během sváteční pauzy, a tudíž si připíše první získané body v novém roce se dozvíme v sobotu 4. ledna. Zápas začíná od 17:00.

Obě mužstva si připsala po jedné výhře ve vzájemných zápasech

K prvnímu vzájemnému utkání vůbec Litoměřice cestovaly za svým soupeřem. Proti domácímu Havířovu vstoupily do utkání lépe a již po dvou minutách hry vedly zásluhou Rubeše. Minutu na to však za domácí srovnal Klimša a hrálo se gólově opět od znova. Do přestávky Azetu zařídil vedení Kolařík a Litoměřice měly co dělat, aby se do zápasu vrátily. To se jim však nepodařilo a inkasovaly další dvě branky. Havířov nakonec přehrál Stadion na domácím ledě rozdílem tří branek 4:1.

Odveta hraná na severu Čech patřila litoměřickému týmu. Stadion v domácím prostředí dokázal oplatit Havířovu porážku z úvodního střetnutí. Do vedení poslal Litoměřice Čermák, ale hosté díky brance Danečka z přesilové hry dokázali srovnat. Kališníci poté spláchli svého soupeře čtyřmi góly v řadě. Dvě branky si připsal Tomáš Rubeš a po jednom zásahů přidali Humphries a Žovinec. Azet dokázal snížit zásluhou Klimíčka, ale na víc se hosté již nezmohli a Stadion si tak dokráčel k vítězným třem bodům.

Azet je sedmý a chce nakouknout do vyřazovacích bojů

Havířov po loňském postupu do 1.ligy předvádí bojovné výkony a momentálně mu patří sedmá pozice, která svěřencům trenéra Danečka zaručuje postup mezi elitní osmičku soutěže. Na šestou Horáckou Slavii z Třebíče ztrácí Azet pouhý bod. Litoměřice díky poslední výhře v roce 2013 si udržely páté místo se čtyřbodovým náskokem právě na Havířov. Na severovýchodě Čech se tak bude hrát o pomyslných šest bodů – buď si Stadion na Azet vytvoří pevnější náskok nebo naopak domácí svojí ztrátu na Kališníky sníží.

V sestavě Havířova nenajdeme výrazného tahouna, naopak se mužstvo muže opřít hned o několik produktivních hráčů. Kanadské bodování týmu vede Martin Jakúbek s 19 body za osm branek a jedenáct nahrávek. O bod méně má Jan Maruna (9+9) a nejlepším střelce modro-bílých je David Klimša, který se trefil desetkrát.

Do branky se nejspíš postaví havířovská jednička Lukáš Daneček. Ve 29 zápasech si připsal úspěšnost zákroků přes 91% a průměr 2,76 inkasované branky na utkání. Deset startů na svém kontě má Petr Matoušek (91%, 2.98).

Sestava AZ Havířov v minulém ligovém kole:

Daneček L. (41. Matoušek) – Vosátko, Bezuška, Krisl, Punčochář, Koma, Graca, Klimíček, Deutsch – Sztefek, Šedivý, Daneček J. – Maruna, Šlahař, Jakúbek – Klimša, Rimmel M., Říčka – Škumát, Pechanec, Kanko