19. 4. 2013 | Michal Sabó

Šéftrenér mládeže Martin Tvrzník: První rok nám ukázal i to, co pro příští sezónu zlepšit

V dalším posezónním rozhovoru přišla řada na šéftrenéra litoměřické mládeže, Martina Tvrzníka. Jak sezónu zhodnotil, jak práce s mládeží fungovala během jeho prvního roku ve funkci a jak náročná tato práce ve spojení s aktivní kariérou byla, to vše se dozvíte v následujícím článku.

Letošní ročník pro mládež skončil. Jak by se dal zhodnotit?

Myslím, že by se dal zhodnotit celkem úspěšně. Všechny naše celky odehrály, dalo by se říct, slušně, ať už se to týká juniorů nebo i těch nejmenších. Takže si myslím, že dopadla relativně dobře.

Před sezónou se u mládeže nastavil nový systém a byla zřízena tvoje pozice šéftrenéra mládeže. Jak myslíš, že to celé fungovalo?

Na to, že to byla první sezóna, si myslím, že nedopadla špatně. Byly věci, které se povedly, ale samozřejmě i věci, na kterých budeme muset pracovat a stále je zlepšovat. Zavedla se nějaká pravidla trénování, která bychom chtěli udržet do budoucna. Je to běh na delší trať než jen jeden rok. Já sám jsem si zvykal na novou funkci, učil jsem se a i ostatní trenéři si zvykli na větší komunikaci. Řešíme tréninkovou náplň, co bychom s dětmi chtěli dělat. Myslím si, že ten první rok v tomto dopadl dobře a určitě nám ukázal i to, co pro příští sezónu zlepšit.

Blíží se letní příprava. Kdy budete začínat a co třeba přinesete nového?

Ano, letní příprava už se blíží, už ji připravujeme. Chtěli bychom se všemi kategoriemi začít na začátku května a přípravu udělat podobnou té loňské. Chceme využít hodně sportovišť, ať už to bude v Kalich Areně nebo jinde po Litoměřicích - například koupaliště a hřiště u 6. ZŠ. Chtěli bychom zařadit kola a u mladších ročníků kolečkové brusle. Rádi bychom, aby to bylo formou zábavy, ne vyloženě formou dřiny, ale aby se natrénovalo to, co máme, to znamená sílu, rychlost, obratnost.

V letošním roce byl u některých tříd trochu problém s počtem dětí. To se teď možná zmírní přesunem hráčů do vyšších kategorií.

To je problém, který nás určitě hodně trápí. Můžeme se dohodnout na tom, co chceme trénovat, ale narážíme na počty. Bojujeme o každého kluka. Budeme na tom pracovat. Určitě bychom chtěli ty ročníky naplnit tak, jak máme. Budeme se soustředit na to, aby fungoval nábor, abychom zajistili ty nejlepší podmínky. To je hlavní cíl pro příští sezónu.

Klub spolupracuje se Spartou, bude fungovat také spolupráce na úrovni mládeže?

Uvidíme, jak to bude fungovat dál. My bychom byli určitě moc rádi. Na úrovni mládeže je to těžké. Na úrovni A týmu je to něco jiného. Pokud bychom se dohodli se Spartou, že budeme chtít kluky, kteří se nevejdou do kádru, ať už to jsou dorostenci, junioři nebo mládež, tak Sparta je pro nás v tomto těžká. Trenér jim to nemůže dát příkazem. Řekne jim o možnosti jít do Litoměřic, ale většina rodičů odveze děti do dalších klubů v Praze, kterých je tam pět nebo šest. Určitě bychom nějakou spolupráci uvítali. Třeba to bude fungovat i opačně, že bychom tam mohli poslat naše dorostence, aby viděli, jak to chodí v extraligovém klubu. Je to na jednání se Spartou, jestli by o takovou spolupráci měli zájem.

Jaké pro tebe bylo spojit vlastně čtyři role, které jsi měl? Sám jsi hrál, působil jako šéftrenér mládeže, trenér čtvrté třídy a trenér juniorů.

Je to hodně náročné. Já to ale dělat chci, moc mě to baví, nikdo mě do toho nemusel nutit. Určitě se tomu jednou chci věnovat naplno. To, že hraju hokej, je plus pro mě. Skloubit to jde, i když je to náročné. Určitě nechci dělat věci napůl, takže to zkouším dělat naplno všechno. Není důležité být na všech trénincích, ale je důležité se dohodnout, mít nějakou koncepci a pak to jde.