15. 2. 2013 | Alexandr Stys

Litoměřice čeká poslední derby s Ústeckými Lvy

Kalich Arenu v sobotu pohltí opět atmosféra Severočeského derby mezi domácími Litoměřicemi a ústeckým Slovanem. Stadion se veze na vítězné vlně, v posledních pěti utkáních nepoznal porážku a pořád se žene za postupem do osmičky nejlepších celků. V cestě teď Kališníkům ovšem stojí soupeř nejtěžší. Ústečtí Lvi předvádějí pořád dobré výkony a patří jim třetí příčka. V Litoměřicích ale na Lvy nečeká lehké utkání. Zápas začíná od 17:00.

Slovan má s Litoměřicemi bilanci 3:0

Slovan Ústečtí Lvi, to je tým který pokaždé do Kalich Areny přiláká nejvíce diváků. Byť by ne, Severočeské derby patří mezi nejvíce sledované zápasy a utkání má pokaždé velký náboj. Náboj, který jiskří mezi fanoušky v hledišti, tak i mezi hráči na ledové ploše. V letošní sezóně Slovan ze tří vzájemných zápasů s Litoměřicemi vydoloval všech devět bodů. V posledním zápase se tak očekává, že Stadion si připíše aspoň jedno vítězství proti Lvům.

Listopadový zápas, který skončil nejtěsnějším rozdílem pro Lvy se hrál v Litoměřicích. Střelecký účet utkání otevřel domácí Novák, ovšem ještě v první třetině vyrovnal Kovář, oba se prosadili v přesilovce. Ve druhé části Lvi odskočili na rozdíl dvou branek díky trefám Tůmy a Roubíka. Napínavý závěr zařídil gól Kafana z 52. minuty, ale Litoměřičtí nedokázali ani se šesti hráči v poli obrat Ústecké o body. Ze zisku tří bodů se tak radoval Slovan.

Největším rozdílem Lvi vyhráli v třetím vzájemném utkání. Kališníci drželi do poloviny zápasu vyrovnaný stav, ale poté se ve vlastním oslabení trefil Handlovský. Hned na úvod třetí třetiny přidal Čermák branku v přesilové hře a Slovan už vedl o dvě branky. Litoměřice doplatily na špatnou hru v početní výhodě, dvakrát v utkání měli možnost dvojnásobné přesilovky 5na3,ale ani jednu nevyužili. Ústí nakonec po dalších zásazích Handlovského a Špeldy vyhrálo 4:0 a potvrdilo roli favorita v utkání.

Vítězná pětizápasová šňůra Stadionu v režii druhého útoku

Litoměřice mají za sebou pět utkání, ve kterých dokázaly zvítězit a pořád tak mají šanci na postup do vyřazovacích bojů, i když velmi malou. Stadion v pěti zápasech nastřílel 22 branek, což je nejvíce od listopadového propadu do spodních pater tabulky. Největší zásluhu na střelecké produktivitě má druhá útočná formace ve složení Mrňa – Gerhát - Kafan. Trio litoměřických forvardů nasázelo spolu 9 branek do sítě soupeře. Osm bodů si připsal František Gerhát za dvě branky a 6 asistencí, Kryštof Kafan přidal dva zásahy a jednu nahrávku. Největší střelecký podíl si připsal Pavel Mrňa, pět přesných zásahů a čtyři nahrávky.

Slovan sazí na kapitána Roubíka, či ostrostřelce Kováře

Produktivitu Lvů vede zaslouženě Jaroslav Roubík. Ústecký kapitán nasbíral 59 kanadských bodů (27G+32A). Roubík zároveň je nejproduktivnějším hráčem celé prvoligové soutěže. Ústečtí Lvi mají v kádru i dalších několik skvělých ostrostřelců. Ať už je to Kovář, Handlovský, či Čermák. Pro litoměřickou obranu to bude nejspíš nejtěžší utkání. Slovan má nejen nejproduktivnějšího útočníka, ale zároveň i obránce. Lukáš Poživil si v 50 zápasech připsal 11 branek a 27 asistencí, což je na obránce úctyhodné číslo. V brance Lvů letos nastoupili tři brankáři. Proti Litoměřicím naposled Michael Petrásek. Mladý gólman si zatím drží úspěšnost zákroků přes 91%.

Poslední utkání Slovan hrál na ledě Mostu. Po úvodní opatrné bezbrankové třetině, kdy Most držel s favoritem v zápase krok přišla ofenzivní smršť Lvů. Dvěma zásahy se blýskl Frolík a další přidal Laš. Ve třetí dvaceminutovce Lvi zaznamenali další tři zásahy a nakonec vyhráli vysoko 6:2.

Sestava Slovanu v zápase s Mostem :

Orct - L. Poživil, Sklenička, Vobořil, Šmach, Vl. Brož, Špelda, Holomek - Martin Frolík, Roubík, Laš - R. Kovář, Lapšanský, Daniel Boháč - Matai, Rod, Handlovský - D. Tůma