31. 1. 2013 | Alexandr Stys

Češky v prvním utkání podlehly Japonkám 4:6

Český reprezentační výběr žen v prvním přátelském utkání před olympijskou kvalifikaci přivítal v Kalich Areně výběr Japonska. Do vedení šli Japonky po brance Miho Shishiuchiové. Ve druhé části utkání se strhly brankové hody a skóre po 40. minutách bylo 6:3 ve prospěch japonského výběru. V poslední dvaceminutovce Eva Holešová dokonala svůj hattrick. Od prohry to však domácí výběr nezachránilo a první přípravné utkání Češky prohrály 4:6.

Statistiky utkání:

Branky a nahrávky: 28. Holešová (Vanišová, Nováková), 32. Holešová (Studentová), 33. Lásková (Povová), 43. Holešová (Kaplanová, Fialová) - 14. Shishiuchiová (Takeuchiová), 25. Sakagamiová (Osawaová), 26. Yamaneová (Ukitaová), 30. Yoneyamaová (Kuboová), 37. Ukitaová (K.), 40. K. (Osawaová).

Rozhodčí: Nelibová - Novotná, Svobodová.

Vyloučení: 5:5.

Využití: 2:2.

Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4, 3:6, 4:6.

Přípravné utkání před olympijskou kvalifikaci sehrál výběr České reprezentace žen proti soupeřkám z Japonska. Utkání začala rychlá střela Osawowé, kterou Lhotská s přehledem pokryla. Následně se Češky usadily v obranném pásmu soupeře a Nana Fujimotová si také připsala první zákroky. Fialová to zkoušela od modré, ale její pokus zblokovala do rohu Aokiová. V následné šanci se Japonské kapitánce Osawaové podařilo vystihnout domácí rozehrávku a řítila se sama na domácí branku. Tváří v tvář Lhotské však přestřelila.

Češky z protiútoku zahrozily šancí Novákové. Česká hráčka zkoušela střelu z ostrého úhlu, ale Fujimotová si dobře pohlídala prostor u své tyče. Japonský výběr vstřelil ve 14. minutě vedoucí branku utkání. Střelu Takeuchiové od modré tečovala mimo dosah Radky Lhotské Miho Shishiuchiová. Domácí výběr měl možnost srovnat ještě do konce první třetiny, ale přesilová hra se Češkám příliš nepovedla.

Druhou dvaceminutovku začaly Japonky aktivněji a začaly brankové zápasu. Druhý gól pro svůj výběr přidala Tamoko Sakagamiová, která zužitkovala přihrávku zpoza branky. Japonsko přidalo následně další branku. Chybu v domácí rozehrávce vystihla Ukitaová, posunula kotouč na Tomoe Yamaneovou, která se znovu trefila mezi betony domácí brankářky. Snížení na 1:3 přišlo v čase 27:38 z přesilové hry Češek. Důraz před brankou předvedla Eva Holešová, která dorazila střelu Vanišové mezi betony Nany Fujimotové.

Využitou přesilovku předvedly také hostující hokejistky. Chybu v domácí rozehrávce využila povedeným bekhendový blafákem Haruna Yoneyamaová. Hra se poté na chvíli uklidnila a další dva zásahy přidaly Češky v rozmezí jedné minuty. Vynikající souhru předvedlo české duo Studentová - Holešová. Simona Studentová nahrála zpoza branky k levé tyči Evě Holešové, která ranou bez přípravy propálila japonskou brankářku. Pro českou hráčku to byla druhá branka v zápase. Po ní Dominika Lásková dotlačila kotouč přes brankářku Fujimotovou do sítě a snížila na rozdíl jedné branky.

Vyrovnaná hra Češkám příliš dlouho nevydržela a Japonky opět nadělovaly. Aokiová nahrála přes domácí hráčku před branku Rui Ukitaové, která se trefila přesně k levé tyči. A do konce druhé třetiny Dvořáková inkasovala ještě jednou. Kanae Aokiová ukryla svou střelu za hráčky stojící před Dvořákovou a zavěsila přesně k pravé tyči domácí branky. Pozitivní zpráva pro český výběr přišla ihned po druhé přestávce. Eva Holešová předvedla důraz v prostoru před brankou a zkompletovala hattrick.

Další branku mohla přidat Polenská, která obrala hostující hráčku o kotouč a řítila se sama na Fujimotovou. Mířila do levého horního růžku, tam však byla připravena vyrážečka japonské brankářky. Zbytek utkání se dohrával bez přerušení, rozhodčí přerušil hru až po 7 minutách hry, kdy na trestnou lavici usedla Klára Chmelová. Japonky si ale nevytvořili žádnou větší šanci a skóre se neměnilo. Český reprezentační výběr tak v prvním utkání podlehl výběru Japonska 4:6.