25. 1. 2013 | Alexandr Stys

V sobotu opět na domácím ledě, Královští lvi se přijedou rvát o body na sever Čech

Litoměřice sehrají i další utkání na domácím ledě. V sobotu je čeká souboj se sousedem v tabulce Královskými lvy z Hradce Králové. Soupeř je o příčku výše a má náskok osmi bodů na Stadion. Královští lvi mají za sebou šňůru pěti porážek v řadě a v Litoměřicích budou chtít své utrpení přetrhnout. Litoměřice na tom nejsou o moc lépe, v posledním utkání se Kališníkům nepodařilo vyhrát nad Mostem a s outsiderem si připsali pouze bod. Utkání se hraje v sobotu 26. ledna od 17:00 v Kalich Areně.

Hradec Králové má se Stadionem letos kladnou bilanci vzájemných utkání. Pouze v prvním zápase Královští lvi zaváhali na domácím ledě a prohráli těsným rozdílem jedné branky 2:3. Do utkání lépe vstoupily Litoměřice zásluhou Rudovského, soupeř dvěma góly otočil vývoj utkání, ale poslední slovo v zápase však měli Kališníci. Vyrovnání zařídil ve 48. minutě Martin Novák a vítěznou branku o čtyři minuty později zaznamenal Adam Lapšanský.

Druhé utkání na severu Čech již mělo jiný průběh. Na gól si museli diváci počkat až do druhé poloviny utkání. Jako první se trefil Cetkovský a po první vstřelené brance si Východočeši začali hlídat svůj náskok. Ten ještě navýšili v závěrečné dvacetiminutovce, trefili se Brož a Švagrovský. Hradečtí tak obrali Litoměřice o všechny tři body a vrátili Stadionu porážku z domácího ledu.

Třetí utkání opět na ledě Hradce taktéž patřilo domácímu týmu Královských lvů. Litoměřice nevstoupily do utkání dobře, již po půlminutě Přikryl inkasoval z hole Moskala. Druhý zásah Královští lvi přidali o dvě minuty později, při návratu z trestné lavice se dostal do úniku Šagát a nedal litoměřickému brankáři šanci. Zásluhou Cingela se Stadion dostal na dostřel, ale Brož ve druhé třetině zařídil domácím opět dvoubrankové vedení. Začátkem třetího dějství Litoměřice překvapily rychlou brankou, Rudovský vymetl růžek Čechovy branky. TO bylo však ze strany hostů vše a domácí si pohlídali hubený náskok až do posledního hvizdu.

Kdo bude vítězem závěrečného vzájemného duelu se dozvíme již v sobotu. Litoměřice musí alespoň soupeři vrátit porážku a tím i smazat ztrátu na playoff, která teď činí již hrozivých 9 bodů. Nečeká je ovšem lehký boj. Hradec má sebou sice pět prohraných zápasů v řadě, ale nepatří ke slabým soupeřům. Z předchozích vzájemných utkání je vidět, že Královští lvi na Kališníky umí.

Hradec má silné ofenzivní řady. Ať už se jedná o Petra Haluzu(14G+16A), Davida Švagrovského(13G+12A) či extraligou zkušeného Mihala Mikesku(9G+19A). Bodování týmu ovšem vede Michal Tvrdík, který je nejlepším nahrávačem mužstva. Jeho 21 přesných nahrávek skončilo gólem v síti soupeře.

Mezi obránci bodově vyčnívá dvojice David Roupec(6G+11A) a Milan Karlíček(3G+10A). Brankářským statistikám vévodí u Královských lvů Jakub Čech. Jednička týmu odchytala již 35 utkání, v nichž si připsala průměr necelé tři inkasované branky na utkání a úspěšnost zákroků kolem 91%. Druhý muž s maskouFilip Luňák se do branky postavil v 15 utkáních s úspěšnosti 90% a průměrem 3,4 branky na utkání.

Minulé utkání Hradce Králové patřilo mezi Lví derby. Východočeši na ledě Ústeckého Slovanu sehráli velice dobré utkání, i když nakonec ze zápasu odešli bez získaných bodů. Ústí potvrdilo roli favorita utkání a díky vyhrané první třetině po trefách Sýkory vedlo 2:0. Na rozdíl tří branek zvyšoval Ludvík, ale Švagrovskému se podařilo vzápětí snížit na 1:3. Branka ústeckého kapitána Roubíka v 58. minutě však znamenala jasnou výhru pro Slovan.

Sestava Královských lvů proti Ústí:

Luňák – Roupec, Vágner, Čáp, Zukal, Krejčiřík, Hendrich, Havlík – Třetina, Mikeska, Haluza – Švagrovský, Tvrdík, Kubica – Valášek, L. Brož, Říha – Budínský, Macháň, Berger – Půlpán.