23. 12. 2022 | Martina Kramerová

Trenéři a hráči Stadionu absolvovali stáž v Davosu. Pro všechny byla přínosná

Stadion před pár dny absolvoval první ročník speciální akce. Nově totiž rozjíždí mezinárodní program, v rámci kterého vyrážejí vybraní hráči a trenéři na zahraniční stáže. Letos kališníci navštívili švýcarský Davos, kde se zúčastnili tréninků a doprovodných aktivit, aby načerpali cenné zkušenosti. Program by měl navíc pokračovat i v příštích letech.

Trenéři Václav Rubeš a Milan Bořík a pět hráček a hráčů ročníku 2011, kteří byli vybráni na základě určených kritérií, absolvovali na konci listopadu speciální stáž ve švýcarském Davosu. Ta je součástí nového mezinárodního programu, v němž chce klub pokračovat i v příštích letech a postupně zapojit více koučů i věkových kategorií.

"Byla to první akce tohoto programu, ukázalo nám to nejen pozitiva, ale už během přípravy také negativa, kterých se samozřejmě v příštích letech chceme vyvarovat,“ uvedl ředitel klubu Jan Fišera.

Trenéři v rámci akce absolvovali tréninky s davoskými hráči všech věkových kategorií a mohli porovnat jejich přístup, mentalitu či tréninkové metody, děti se zapojily do tréninkového procesu své věkové kategorie, navíc mohly využít i hodiny pro veřejné bruslení.

"Stáž v Davosu mě velice nadchla. Davoský zimní stadion se skrývá v nádherné přírodní krajině. Pyšní se dvěma ledovými plochami a spoustou novodobých zařízení pro zkoumání techniky a výkonnosti hráčů. Práce s dětmi v tomto oddíle je velice kamarádská, trenéři nejsou direktivní a snaží se do dětí dostat co nejvíce dovedností, jak na suchu, tak především i na ledě," popsal své pocity mládežnický trenér Bořík.

"Davos je specifický klub, ve kterém je mnoho cizinců nejen mezi trenéry, ale i hráči. Je v dojezdové vzdálenosti a počtem dětí je možné ho srovnávat s kluby u nás," řekl Fišera, proč se Stadion rozhodl pro spolupráci se švýcarským celkem.

"Rozpočtem je Davos úplně jinde, čemuž odpovídá i celkové zázemí – dvě ledové plochy, moderní tréninkové galerie na suchou přípravu, počet full-time trenérů apod. V žácích se pracuje hlavně s dětmi z blízkého okolí, nemají extrémně početnou základnu, od kategorie mladšího dorostu se stává centrem celé oblasti a přecházejí do něj děti z okolních klubů, v návaznosti na školní systém se jim dostává jak kvalitního vzdělání, tak sportovní rozvoj," popsal, jak to v týmu z kantonu Grabünden funguje.

Ředitel Stadionu nezapomněl poděkovat Jakubu Volkovi, který v Davosu trénuje a celou stáž zorganizoval. Zároveň přiznal, že kališníci chtějí program v následujících letech rozvíjet.

"Dlouhodobě připravujeme program na propojení základních/středních škol ve městě a hokejového tréninku, určitá inspirace pochází i z Davosu, ale bavíme se o zcela odlišných kulturách a možnostech, Švýcarsko patří mezi nejbohatší země světa. Naši trenéři měli možnost nejen sledovat tréninkový proces v klubu, ale také se na trénincích aktivně prezentovat, zařadit svá cvičení a intenzivně diskutovat s domácími trenéry veškerá hokejová témata. Děti si vyzkoušely působení v cizím prostředí, musely si zvyknout komunikovat i bez precizní znalosti cizího jazyka," uzavřel Fišera.

Za podporu děkujeme partnerům akce Aqua spp a Gerhard horejsek a spol.