23. 9. 2022 | Martina Kramerová

Ředitel klubu Jan Fišera: Chceme vychovávat děti tak, aby si vybudovaly vztah ke sportu

Nová sezona 2022/2023 se rozběhla i mládežnickým kategoriím Stadionu, které se postupně zapojují do svých soutěží. Koncept výchovy mládeže zaznamenal během letní přestávky několik změn, navíc přišli noví trenéři a i do sportu začíná zasahovat energetická krize. Jak uvedl Jan Fišera, celková koncepce se ale nemění. "Chceme vychovávat hráče a hráčky tak, abychom v nich vybudovali vztah ke sportu. Výsledky pro nás nejsou kromě starších kategorií až tak důležité," přiznal ředitel klubu. Ten se rozpovídal i o novinkách v realizačních týmech nebo náborových akcích a mimohokejových aktivitách mladých kališníků.

Kromě A týmu se pomalu ale jistě rozbíhá i sezona mládeže. Jakou koncepci a cíle klub zvolil pro nový soutěžní ročník?

Koncepce jako taková se nemění. Chceme vychovávat hráče a hráčky tak, abychom v nich vybudovali vztah ke sportu, a i když se tím třeba jednou nebudou živit, aby si šli i ve třiceti čtyřicet letech rádi zahrát. Nechceme, aby hned od začátku byly děti pod velkým tlakem, jak na trénincích, tak z pohledu výsledků. Tím, že je hokej specifický sport a má specifickou dovednost bruslení, je také potřeba, aby byla pravidelná docházka, a v případě, že hráč nebo hráčka nemohou na nějaký trénink, měli by si to vynahradit třeba na kurzu bruslení. Co se týče výsledků, víc je řešíme ve starších kategoriích, a to u dorostu a juniorky. Tyhle týmy začínají sezonu teď, děti od 5. třídy výš už hrají a nějaké výsledky už známe. Ale v těchhle kategoriích, kde může rozhodnout jeden hráč, to není úplně to, co by bylo základní.

V době letní přestávky jste museli řešit odchod šéftrenéra mládeže a náhradu jeho funkce. Proč jste se rozhodli pro variantu vedoucích jednotlivých kategorií?

S bývalým šéftrenérem Vláďou Dominem jsme řešili, že by byl rád, kdyby se jeho funkce nějakým způsobem rozdělila mezi dva až tři lidi a aby měl každý z nich svůj úsek. Původně jsme hledali jednoho člověka, nakonec jsme museli najít dva. Jak se to podařilo, nám ukáže čas. Já jsem s prací nových trenérů v tuto chvíli spokojen. Je to něco nového a změna jak pro děti, tak pro fungování klubu. Ale věřím, že je to správná cesta.

Mluvil jste o dvojici nových trenérů. Jaké důvody vás vedly k tomu dát šanci zrovna jim? Čím vás zaujali?

Proběhla spousta pohovorů s trenéry různých věkových kategorií a různé filozofie. Nakonec jsme vybrali Jakuba Janouška a Milana Boříka. Zaujalo mě u nich vysokoškolské vzdělání směrem k lednímu hokeji. Oba mají vystudovanou Fakultu tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzitě v Praze a vystudovanou nebo rozstudovanou nejvyšší trenérskou licenci v rámci jejich vysokoškolského studia. Líbily se mi i jejich přístup a filozofie, o které jsme si několikrát povídali. Myslím, že jsme našli průsečík v tom, co si přejeme my, a v tom, jak to vnímají oni. To bylo to hlavní kritérium.

Trenéři a realizační týmy mládeže pro své svěřence často připravují i mimohokejový program v podobě různých výletů, exkurzí a teambuildingů. Proč je to podle vás důležité? A chystáte podobné věci i letos?

Mimohokejová činnost v rámci klubu je důležitá a je věcí trenérů, co si pro své svěřence připraví. Teď si děti vyzkoušely třeba lezeckou stěnu a hledají se další a další možnosti, jak jim to ozvláštnit. Všechny kategorie od čtvrté třídy měly i soustředění, kde spolu mohly být delší dobu, což je také cesta k tomu, aby se utužil kolektiv a hráči i hráčky si uvědomili, že to je kolektivní sport.

V minulých letech probíhaly různé náborové akce. Co chystáte tento rok, abyste přivedli do klubu co nejvíc dětí a udrželi je u hokeje?

Máme klasický kurz bruslení pro nejmenší děti od 4 do 8 let, který začíná v sobotu 24. září a bude pokračovat každou sobotu a neděli od 8 do 9 hodin. Na to navazují čtvrteční tréninky přípravky od 15:15. Už jsme měli i náborovou akci Pojď hrát hokej za Stadion, před kterou jsme obešli všechny školky a rozdali spoustu letáků a materiálů. Nakonec přišlo 27 dětí, které si mohly vyzkoušet, jaké to je hrát hokej, jak vypadá trénink atd. Seznámili jsme s tím rodiče a doufáme, že se některé děti uchytí a zůstanou hokeji věrné.

Kromě sportovní stránky se v poslední době hodně řeší nárůst cen energií. Jak je na tom z tohoto pohledu Stadion? Budete muset sáhnout k omezením provozu?

Musím říct, že zatím jsou veškeré záležitosti okolo energií v jednání. Ještě není nic jistého. V tuhle chvíli nevíme, jak se situace bude v dalších měsících vyvíjet. Je tady zastropování cen atd., ale výsledek z toho v tuhle chvíli není. Teď jedeme bez omezení a uvidíme, jak to bude dál.