10. 9. 2022 | Jan Prošek

Snažím se vytvořit zábavné prostředí, do kterého se děti rády vracejí, hlásí kouč Milan Bořík

Jedním z nováčků mezi litoměřickými trenéry je kromě Jakuba Janouška také Milan Bořík. S trénováním začal v Mostě, a pak se přes Prahu dostal až k současnému angažmá v Litoměřicích. V rozhovoru se mladý kouč rozpovídal o své sportovní filozofii i pohledu na mládežnický hokej.

Ve světě hokeje se pohybujete už delší dobu. Jaké jsou vaše dosavadní trenérské zkušenosti?
V trenérské branži se pohybuji od 15 let, kdy jsem začal trénovat přípravku na zimním stadionu v Mostě, kde jsem trénoval následující tři roky u přípravky až po 2. třídu jako asistent trenéra. Poté jsem se přestěhoval do Prahy, kde jsem se skoro tři roky věnoval smíchovským dětem, už však jako hlavní trenér u 5. a 2. třídy.

Mohl byste fanouškům, kteří vás příliš neznají, přiblížit vaši trenérskou filozofii?
Podporuji proces dlouhodobé koncepce sportovního tréninku. Snažím se vytvořit zábavné prostředí, do kterého se děti rády vracejí. Spojování hry a dovedností je můj cíl tréninku. Hlavní je, že moje filozofie se shoduje s filozofií klubu a můžeme se dále posouvat.

Jedním z vašich cílů je i to, aby se posouvali vaši svěřenci. Co je v nejmenších kategoriích důležité?
Bavíme se zde o dětech, za mě je nejdůležitější je vtáhnout do tohoto prostředí, tak aby na tréninky chodily natěšené a nechávaly na ledě veškerou energii. Pokud se budeme bavit o dovednostech, budeme klást velký důraz na správné bruslení a základní dovednosti ohledně vedení kotouče a střelby. V této kategorii zastávám velký individualismus, jak ve hře, tak i v tréninkovém procesu.

Jako trenér více kategorií uvidíte hokejově růst děti v různém věku. Je to pro vás výhoda?
Ano, mám rád, když vidím výsledky naučených dovedností a můžeme udělat zase krok dále a posouvat se.

V případě, že bude některý hráč ve své kategorii převyšovat ostatní, dostane prostor mezi staršími?
Pokud bude mít dostatek dovedností a dostatečný biologický věk, určitě mu nikdo bránit nebude. Toto je všechno o domluvě mezi trenéry.

Prošel jste několika kluby, teď máte angažmá v Litoměřicích. Jak se vám pod Radobýlem zatím líbí?
Ohromilo mě zázemí zimního stadionu. Prostory jsou opravdu hezké a plně funkční. Toto vytváří velice dobré podmínky při vstupu pro děti při náboru, dobré prostředí v šatnách. Dále mě překvapuje velká chuť všech hráčů.

Mohl byste jmenovat jednu věc, které chcete v sezoně dosáhnout?
Rád bych co nejrychleji srostl s klubem. Hlavně tedy se svými svěřenci. Jmenovat jednu věc u takové otázky je velice těžké, každopádně bych rád kluky posunul v tréninkovém procesu zase o příčky výše.