10. 8. 2022 | Jan Prošek

Série přípravných zápasů je tady! Stadion ji načne proti Kolínu. S jakými soupeři se utká?

Hokejisty Litoměřic čeká před startem Chance ligy osm přípravných zápasů. Stadion nastoupí proti šesti odlišným soupeřům. Zajímavé budou především duely proti Sokolovu, extraligovým Karlovým Varům nebo generálka proti Ústí nad Labem.

Kališníci se postupně střetnou s šesti protivníky, Kolínem, Sokolovem, Chomutovem, Slavií, Karlovými Vary a Ústím nad Labem. Na úvod vyzvou kozly, na závěr pak v severočeském derby změří síly se Slovanem.

Hokejisté Kolína v minulé sezoně skončili na deváté pozici. Přípravu na ledě zahájil Kolín v azylu. Tým trénuje v Poděbradech, protože led se na jeho stadionu začne tvořit až v polovině srpna. Tým Petra Martínka prošel hned několika změnami napříč posty. Gólman Martin Sejpal odešel do Benátek a do klubu přišel místo něj Jakub Soukup z Vrchlabí. Soukup má s Chance ligou bohaté zkušenosti.

Z klubu například odešli obránci Václav Čížek, Jan Klodner nebo útočníci Dominik Zumr či Jakub Petržílka. Pro Kolínské je důležité, že v klubu pokračuje Jan Veselý, nejproduktivnější hráč klubu v základní části minulé sezony. Velká pozornost bude kladena na nového kapitána týmu, kterým je Petr Koukal. Ten má mnoho zkušeností z extraligy. Jeho asistenty jsou Zdeněk Král a René Piegl.

Karlovy Vary se v loňské sezoně vyhnuly baráži o extraligu a nakonec se dokázaly probojovat až do předkola play-off. V něm podlehly Pardubicím. Energetici měnili trenéry, Martin Pešout se stal hlavním trenérem Brna a na jeho místo přišel David Bruk z Litoměřic. Jako asistenta si zvolil Jakuba Grofa.

Karlovarští se po dlouhé době museli rozloučit s Jakubem Flekem, Tomášem Mikúšem či Jiřím Průžkem. Mezi posily klubu patří Dávid Gríger, zkušení David Kofroň nebo David Bernad.

Mezi stálice Chance ligy patří HC Slavia Praha. V minulé sezoně skončili Pražané po základní části na sedmé pozici. Sezonu klub ukončil v březnu, ve čtvrtfinále nestačil na Vsetín. Sešívaní mají ve svém týmu celou řadu zkušených hráčů, kteří byli doplnění dalšími.

Do obrany přišli Dušan Žovinec, Šimon Szathmáry, Jakub Matyáš nebo Karel Klikorka, který má zkušenosti s mládežnickými reprezentacemi. V útoku setrvali Tomáš Knotek a Lukáš Žejdl. Do Slavie se vrátili Vladimír Růžička nebo Pavel Mrňa.

Sokolov obsadil po základní části Chance ligy v minulém ročníku šesté místo a v horní části tabulky se klub bude chtít pohybovat i letos.

S týmem Sokolova se připravuje syn bývalého extraligového kanonýra, Petr Ton mladší. Velkou posilou do obrany je také devatenáctiletý Tomáš Tomek, který patřil mezi klíčové beky sparťanské juniorky. O své místo v sestavě bojuje také Tadeáš Jaroš přicházející z nejvyšší francouzské soutěže.

Chomutov patří mezi ambiciózní celky druhé ligy, třetí nejvyšší v Česku. V této soutěži hraje celá řada zajímavých hokejových jmen a mnoho z nich právě v Chomutově. Radek Havel, Viktor Hübel, František Lukeš nebo Vít Seemann.

Z klubu odešli Daniel Šilar, Radim Řezníček, Patrik Huňady nebo Petr Freiberg. Úvodní přípravný zápas vyšel Chomutovu podle představ, nastoupil v Děčíně a vyhrál s přehledem 8:2.

Pro Ústí nad Labem byla minulá sezona katastrofická. Po dlouhých letech Slovan sestoupil z Chance ligy do druhé ligy. S trochou nadsázky v Ústí nezůstal na kameni kámen. V poloprofesionální soutěži klub sice zůstává profesionálním, ale změnám se nevyhnul. Na trenérské pozici skončil Miroslav Mach. Místo něj vede tým Jan Čaloun s Martinem Štěpánkem.

V kádru skončili Jiří Severa, Jan Milfait, Ondřej Bláha nebo Petr Hamalčík. Slovan si hodně slibuje od Jiřího Drtiny, zkušeného obránce. K hokeji se po pauze vrátili Jaroslav Roubík nebo Martin Volke. Do klubu přišli Pavel Kordule, Ondřej Damašek, Jan Smola, Michal Daniel, Ondřej Sýkora nebo David Stahl.

Úvodní duel série přípravných bitev odehrají Litoměřičtí s Kolínem už ve čtvrtek 11. srpna od 17:30 v Kalich Areně, fanoušci si tak mohou po dlouhé pauze opět vychutnat hokej naživo.