29. 7. 2022 | Jan Prošek

Josef Jícha: Litoměřice jsem si oblíbil. Je to super město a máme tu skvělou partu

Není mnoho hokejistů, ke kterým označení Severočech pasuje přesněji. Pětadvacetiletý Josef Jícha spojil dosavadní část kariéry s tímto regionem. Od sezony 2018-2019 nastupuje za Stadion Litoměřice a v tomto klubu oceňuje především partu v kabině a roli, kterou od trenérů dostává.

Jaké máte vzpomínky na hokejové začátky?

S hokejem jsem začínal v Teplicích přibližně ve třech letech. Pamatuji si, že se mnou rodiče jezdili už takhle odmala asi dvakrát nebo třikrát v týdnu od 6 hodin, ještě před začátkem školky, na tréninky se staršíma klukama.

Vybavíte si nějakou zajímavou historku, která se vám přihodila?

Teď si zrovna vybavuji zábavnou historku asi ze 6. třídy, to jsem už hrál v Litvínově. Byli jsme v Liberci na turnaji a buď se nám nedařilo, nebo jsme hráli fakt hrozný zápas. Náš tehdejší trenér, pan Král, po zápase potkal úplně cizí ženu a začal se jí ptát před lidmi, jestli mají v Liberci zverimex. Když mu řekla že ano, tak ji poslal koupit pět opic. Prý, aby postavil první lajnu (smích).

Během kariéry jste prošel Litvínovem, Ústím, Mostem a Litoměřicemi. Kde se vám hrálo nejlépe?

Zatím jednoznačně v Litoměřicích. Máme tu výbornou partu, navíc jsem dostal úplně jinou roli v týmu než třeba v Litvínově. Mám větší prostor na ledě, hraji přesilovky i oslabení, chodím na prodloužení.

Hokejový život jste spojil se severem Čech. Jak se vám tu líbí?

Narodil jsem se tu, mám zde rodinu a kamarády. Mám rád zdejší krajinu, hlavně okolí Klínů, kam jsem často jezdíval, když jsem žil v Litvínově.

Měl jste v minulosti nějaké nabídky mimo region?

Nějaké nabídky jsem měl, ale dal jsem přednost hraní tady v regionu. Rozhodl jsem se tak právě kvůli rodině a kamarádům. Nechtěl jsem chodit jinam. Pro Litoměřice jsem se rozhodl i kvůli partě, která tady je.

Zmínil jste Litoměřice, jak se vám líbí jako město?

Litoměřice jsem si hodně oblíbil. Je to opravdu hezké město, které není až tak velké. Když se dostanete na náměstí, tak to máte všude kousek. Je tu spousta dobrých restaurací a kaváren, do kterých rád chodím. Navíc to mám blízko domů za rodiči do Krupky a za kamarády. Poměrně blízko je i Praha a tady v okolí je celá řada míst na výlety.

Které místo je vaše oblíbené?

Nejoblíbenější je cyklostezka dole u Labe. Jezdím tam na bruslích, nebo si chodím zaběhat několikrát v týdnu.

Jak z vašeho pohledu probíhala příprava na sezónu?

Byla super, hodně času jsme trávili v posilovně, což mě bavilo. Teď máme tři týdny volno. První týden bych si chtěl udělat volnější a chodit pouze na led. Další týden už začnu chodit i do posilovny a bude se připravovat na sezonu.