30. 3. 2022 | Vít Trubička

Počátek dubna patří turnajům mládeže. Čekají na starší i nejmladší kategorie

Konec sezony mládežnických týmů se nese ve znamení turnajových konfrontací různých kategorií. V letošním ročníku míří většina celků ven, páťáci dokonce za hranice České republiky. Dorost a druhá třída míří do České Lípy, devítka do Roudnice, osmička k premiérovému ročníku Memoriálu Ondřeje Buchtely. Další dva venkovní turnaje má šestá třída. Doma organizují turnaj sedmáci a druháci.

Dorostenci míří do České Lípy. Poměří zde síly i s extraligovými celky

Svěřenci trenérů Pavla Zuziaka a Pavla Vaita mají před sebou poslední akci v původním ročníkovém složení 2005 a 2006. Ty ovšem, stejně jako v sezoně, bude doplňovat určité množství starších žáků ročníku 2007. Od prvního do třetího dubna se tak všichni společně vydají na Pohár města Česká Lípa

První duel odehrají kališníci už na Apríla, kdy v 16:50 vyzvou farmářský celek libereckých Bílých Tygrů z Lomnice nad Popelkou. Za něj v sezoně nastoupili i bývalí hráči Litoměřic Tomáš Prokůpek či Tereza Plosová. V sobotu v 9:50 se utká litoměřický tým s Berounskými Medvědy. Trojice „zvířecích“ soubojů pak bude ukončena patrně nejtěžším možným kláním. Litoměřičtí se představí proti Mladým Drakům ze Šumperka, kteří hrají dorosteneckou extraligu.

Další dva zápasy odehraje Stadion v neděli. Jeho soupeři pro tento den ale ještě nejsou zřejmí, záleží na tabulkovém umístění v základní části. Pro litoměřické dorostence ale nejde o premiérovou záležitost. Tento turnaj se konal naposledy v roce 2019, kdy barvy Stadionu hájili hráči ročníků 2003 a 2004, kteří v konkurenci domácí České Lípy, výběru Slovakia Lions, Frýdlantu, Domažlic, Tachova a Berouna vybojovali čtvrté místo.

Mezinárodní konfrontace čeká v Roudnici nad Labem na deváťáky

Kvalitně obsazený turnaj sehrají hráči a hráčky deváté třídy na ledě nedaleké Roudnice nad Labem. Stadion zde v základní skupině poměří síly s Příbramí, Chomutovem a finským týmem Tappara Tampere. Celou akci mají na programu o víkendu od osmého do desátého dubna.

Jako prvního soupeře vyzve Stadion už v pátečních 12:30 středočeskou Příbram. Ještě týž den o šest hodin později nastoupí proti modrému výběru finského Tampere. Základní skupinu pak dokončí v sobotu v 15:30 zápasem s Chomutovem. Následně obdobně jako dorostenci o týden dříve odehrají deváťáci další dvě utkání na základě umístění v základní skupině.

Osmá třída má před sebou premiérový ročník Memoriálu Ondřeje Buchtely

Celkem prestižní turnaj čeká na litoměřickou osmou třídu. Představí se na úplně prvním ročníku turnaje zasvěcenému předčasně zesnulému Ondřeji Buchtelovi v Chomutově. Pro tuto premiéru pozvali organizátoři všechny týmy, kterými tento hráč prošel. Kališníci tak poměří kromě domácích Pirátů ještě síly s ústeckým Slovanem a Bílými Tygry Liberec.

Další účastníci dle slov hlavního organizátora Jaroslava Procházky měli být ze zahraničí. Domluvené byly dva ukrajinské kluby, které se ale nezúčastní z válečných důvodů, a švýcarský Davos. Ten také účast odřekl. Tedy jejich místa zaplnili Lvi České Budějovice, Karlovy Vary a Plzeň. Domácí Chomutov postaví dva výběry, z nichž jeden doplní i mladí hráči z Ukrajiny, kteří s Piráty trénují.

„Ondra do Chomutova přišel v osmé třídě, z toho důvodu bylo jasné, pro kterou kategorii turnaj bude,“ přiblížil pro web Pirátů již zmíněný Jaroslav Procházka. Samotného turnaje se také zúčastní oba rodiče Ondřeje Buchtely a v jeho průběhu bude možné zakoupit knihu Evy Buchtelové Zemři a povstaň. Výtěžek z prodeje pak zamíří k nadaci pomáhající v boji s rakovinou.

Jedním ze svou domácích turnajů je ten sedmáků. Ti ale míří i na Mělník

První ze dvou kategorií, která má na programu domácí turnaj, je sedmá třída. V sobotu 9. dubna se v Kalich Areně postupně představí proti Mělníku, Poděbradům, Humpolci a Kolínu, přičemž všichni soupeři se také utkají vzájemně mezi sebou. A to ve dvou dvacetiminutových polovinách. Není to ale jediná turnajová konfrontace sedmáků, o týden později jedou k dalšímu turnaji do středočeského Mělníku.

Šesťáci jedou na dva severočeské turnaje

Tým šesté třídy má také před sebou dva posezonní turnaje. V jejich případě se v obou případech vydají ke svým sokům ze severu Čech, poprvé do Loun. Následně do Teplic. Jejich soupeři na lounském turnaji budou domácí Slovan, Chomutov a Ústí nad Labem

Pátá třída odjíždí na zahraniční misi do bavorského Füssenu

Jediným týmem, který v letošní sezoně míří na turnaj za hranice České republiky, je pátá třída. Na ně čeká turnaj v bavorském Füssenu, kde se představí jako jediný český tým. Kromě nich tak nastoupí na turnaji týmy z Německa, Finska, Itálie, Maďarska a Švýcarska. Kališníci tak v základní skupině B vyzvou německý Heilbronn, maďarský Lehel a švýcarský Kloten. Další zápasy budou mít páťáci na základě umístění v této skupině. Tento turnaj bude dvoudenní, na programu je v sobotu a v neděli 9. a 10. dubna.

Čtvrtá třída má před sebou turnajový výjezd do Jindřichova Hradce

Na čtvrťáky čeká turnaj v jihočeském Jindřichově Hradci. Před sebou mají jednodenní konfrontaci s dalšími pěti týmy. A to ve formátu 2x patnáct minut čistého času s následnými samostatnými nájezdy v případě nerozhodného stavu. Tento turnaj bude patrně tím posledním v kalendáři litoměřické mládeže. Na Zimním stadionu Jana Marka mu je totiž věnována až sobota 18. dubna.

Druháci pořádají doma turnaj v minihokeji a hokejových dovednostech

Sobota 2. dubna bude v Kalich Areně nabitá turnajem druháků. Kališníci zde vyzvou hradecký Mountfield, Rytíře Kladno a Hvězdu Praha. První částí turnaje bude minihokej, ve kterém poměří síly každý z účastníků s každým. A to ve formátu třikrát patnáct minut s letmým střídáním po jedné minutě.

Mimo jiného budou pro všechny týmy připraveny soutěže v hokejových dovednostech. Mladé naděje si vyzkouší štafetu, soutěž ve střelbě a biatlon. Dále pak o týden později nastoupí k dalšímu turnaji v České Lípě proti dvěma výběrům pražské Sparty, domácí České Lípě, Poděbradům, Třemošné, Mělníku, Lounům, Kladnu, Českým Budějovicím a Vítkovicím.