13. 12. 2021 | Martina Kramerová

V kabině jsme první místo oslavili! Víc gratulací přišlo za gól, smál se střelec Kottek

Do Litoměřic přišel na startu letošní sezony a v dresu Stadionu doposud odehrál jednadvacet zápasů. V tom prozatím posledním na ledě Vrchlabí navíc Marcel Kottek prolomil střeleckou smůlu a mohl se radovat ze své první trefy v tomto soutěžním ročníku. K ní navíc kališníci přidali triumf a oslavy tak byly dvojnásobné. Co na svou trefu pětadvacetiletý obránce říkal, jak zhodnotil utkání a jak tým oslavil posun na první příčku Chance ligy?

Po zářijovém příchodu do Litoměřic se ti v duelu s Vrchlabím povedlo vstřelit první gól v kališnickém dresu. Jak velkou jsi z něj měl radost?

Z první branky jsem měl samozřejmě velkou radost. Vždycky je to příjemné, když to člověk po delší době zlomí, může se radovat a hlavně tím pomůže týmu. Další důvod, proč jsem měl radost, byl, že den předtím mi oznámil blízký kamarád, že mu umřela babička, s kterou jsem měl taky blízký vztah. Tak jsem jí ten gól poslal trošku do nebíčka. Byl jsem rád, že jsem pomohl týmu a navíc tu branku mohl alespoň takhle darovat.

Neulevilo se ti trochu? Od obránců se sice branky tolik nečekají, přesto jsi skoro tři měsíce vycházel naprázdno.

Určitě se mi ulevilo, protože jsem na ten gól čekal dýl. Navíc jsem nedostával tolik prostoru, takže jsem byl rád, že jsem to zužitkoval nejlíp, jak jsem mohl.

Pojďme k samotnému utkání s druhým Stadionem v soutěži. Jak bys poslední bitvu před reprezentační pauzou zhodnotil?

Určitě jsme byli rádi, že jsme vyhráli. Bylo to pro nás důležité, protože jsme viděli, že se aspoň na chvíli můžeme ohřát na prvním místě tabulky, takže jsme měli velkou motivaci. To nás hnalo trošku dopředu. Plus jsme věděli, že nás pak čeká volno. Dali jsme do toho maximum a za mě to byl vydařený zápas. Nehráli jsme sice úplně tak, jak jsme chtěli, ale dokázali jsme se s tím porvat a jsme šťastní, že jsme vyhráli.

Podle výsledku byla výhra jednoznačnou záležitostí. Vypadalo to podle toho i na ledě?

Ve Vrchlabí je strašně těžké hrát. Je tam zima, je to tam malé a ponuré. Utkání tam není nikdy jednoduché, ale myslím, že spoustě kluků se hrálo líp s tou vidinou prvního místa. Po zápase jsem to řešil s Martinem Procházkou a říkal mu, že za mě nebyli hráči Vrchlabí tak úplně nepříjemní, jak obvykle bývají.

V čem vám soupeře dělal z herního pohledu největší problémy

Vrchlabí nám dělalo problémy při napadání, protože jeho forčeking je nepříjemný. Na forček jsou jeho hráči takoví aktivní, což byla hlavní věc, která nás bolela. Ale my jsme si s tím dokázali poradit a to nám i pomohlo k tomu, že jsme zvítězili.

Díky triumfu v Krkonoších jste přidali už osmou výhru v řadě. Jaký je vítězný recept?

V zápase s Vrchlabím jsme mohli stavět na předchozí výhře v Přerově, protože to byl další těžký zápas. Kór když jsme zase hráli venku. Hráli jsme docela jednoduše, nekomplikovali jsme si to. My když hrajeme jednoduchý hokej a neděláme zbytečné věci navíc, které nás akorát oslabují, tak si myslím, že můžeme být úspěšní i nadále.

Po vítězství jste se na den posunuli na první příčku tabulky Chance ligy, což už jsi sám zmiňoval. Jak jste si to v kabině užili? A přišly nějaké gratulace?

Určitě bylo hezké, že jsme se dostali na první příčku. Po zápase jsme to oslavili v kabině. Šlo vidět, že máme radost, že jsme se posunuli na první místo. Já jsem si to popravdě užil a byl jsem vděčný, že jsem strávil víc času na ledě a navíc pomohl gólem. Bylo to příjemné a jsem za to moc rád. Gratulace přišly, ale spíš ohledně gólu, protože hodně lidí ani nevědělo, že jsme první.

V Litoměřicích hraješ už takřka tři měsíce. Jak zpětně bereš rozhodnutí jít hrát pod Radobýl?

Ze začátku jsem vůbec neměl hrát v Čechách, potom přišla nabídka z Kadaně, kde jsem si myslel, že by to mohlo být dobré. Tam jsem se ale nedohodl. Potom byly další nabídky a já se rozhodl pro Litoměřice a myslím, že ten krok byl správný.

Co říkáš na zázemí klubu a atmosféru v kabině. Prostředí je kvůli projektu Dukla hodně specifické, že?

Abych pravdu řekl, tak jsem nikdy nezažil extraligovou kabinu a extraligové podmínky, ale za mě tu je trošku extraligové zázemí. Co se týče podmínek, fyzia, rehabilitace nebo jídla, je to tu super a všechno funguje velmi dobře. I díky projektu dostáváme úplně maximum. Atmosféra v kabině je super. Myslím si, že jsme hodně dobrá parta. Jsou to kluci, kteří měli nějaké extraligové starty, pak mladí hráči. Pro ně dobré, že jim ti starší mohou předat zkušenosti.

Vzhledem k předehrávkám a reprezentační pauze vás teď čeká delší volno. Jak se na něj těšíš? A vyhovuje ti, že ligu takhle přetne přestávka?.

Těším se, že strávím víc času doma s rodinou a přítelkyní. Budu si moct připravit věci na Vánoce, protože pak už na to moc prostoru nebude. Ale jinak to beru tak, že i v době krátkého volna si půjdu zatrénovat, protože jsem nebyl tolik vytěžovaný, takže tu pauzu ani nevnímám. Užiju si volno, ale bude spíš aktivní, abych z toho nevypadl.

Foto: HC Stadion Vrchlabí