11. 11. 2021 | Vít Trubička

Dorostu skončila základní část sezony. Jak jí hodnotí hráči i trenér a co následuje?

Litoměřičtí dorostenci mají za sebou první část sezony. Ve čtrnácti kláních bojovali o postup mezi nejlepší trojku do nadstavbové fáze, což nakonec bohužel o pouhé tři body nevyšlo. Na svěřence a svěřenkyně trenérů Zuziaka a Vaita tak čeká skupina o umístění. „Je škoda, že nám nevyšly dva domácí zápasy, které to rozhodly,“ pojmenoval příčinu nezdaru trenér Pavel Vait. Průběh základní části ale hodnotili i hráči.

V základní části se dorostenci dlouho prali o postup do nadstavby mezi nejlepší trojku. Ten jim nakonec bohužel utekl o tři body. Jasno ale bylo už ve třetím kole před koncem, kdy Litoměřičtí v samostatných nájezdech podlehli Děčínu. Následující dvě vysoké výhry nad Bílinou a Roudnicí nad Labem tak už jen definitivně stvrdily čtvrté místo pro Stadion. „Je škoda, že jsme prohráli dva domácí zápasy, kvůli kterým postup nevyšel,“ vidí hlavní příčinu nezdaru trenér Pavel Vait.

„Základní část hodnotím pozitivně, nastupovali jsme ve třech ročnících (2005-2007), zatímco týmy z první trojky většinou hrály na nejstarší,“ sdělil jeden z útočníků Václav Vlasák. Právě starší žáci tvořili důležitou kostru týmu. Hráči jako Radek Holčák, Tadeáš Míček, či David Tomčal společně dostávali prostor v druhé útočné formaci, který také splatili svou produktivitou.

Kromě nich se z mladých ještě v sestavě více či méně objevovali Radek Čellenyuk, Dominik Beneš, Ondřej Husák, Marek Čerňanský, Daniel Drbal a Matěj Škoula. „S mladšími jsme hráli už od začátku přípravy, se společnou sehraností tak nebyl problém,“ řekl kapitán Tobias Vait. Podle trenéra Vaita se mladší chopili šance, makali a dávali do toho všechno. „Naopak na těch starších stálo rozhodování zápasů,“ dodal.

Jedním z nových hráčů v sestavě byl i Václav Vlasák, který přišel před začátkem nového ročníku z pražské Kobry. „Do týmu jsem se snažil co nejrychleji zapadnout, a to jak do kabiny, tak do herního systému. Všichni spoluhráči i realizační tým mi v tom pomáhali,“ prohlásil. Trochu náročnější podle něj bylo, že v loňské sezoně toho za 9. třídu moc neodehrál kvůli covidu.

Bodově se nejvíce dařilo Michalu Nezbedovi a Josefu Barvovi, kteří se jako jediní dostali do nejlepší desítky v ligové tabulce produktivity. Nezbeda má na svém kontě 23 gólů a patnáct asistencí, Barva pak šestnáct tref a deset nahrávek. Nejlepším nahrávačem byl ale David Klaus, který nasbíral šestnáct gólových přihrávek.

Gólmanskou jedničkou pak byl Michael Papež, který zasáhl do jedenácti zápasů s průměrem 4,47 gólu na zápas. Dvakrát ho vystřídala Aneta Šenková s průměrem 2,5. Venkovní klání v Mostě pak odchytala Denisa Dudková (prům. 4,0) a jednu třetinu v závěrečném zápasu na ledě Roudnice dostala nejnovější akvizice do dorostu, Jakub Hejpetr. Ten v ní udržel čisté konto.

Do skupiny o umístění nastoupí dorostenci už tuto neděli ve 14:15 doma proti Roudnici nad Labem. Dále na ně budou čekat zápasy s Českou Lípou, Louny a Bílinou. S každým z nich budou hrát dvakrát doma a dvakrát venku, celkově tedy na ně čeká šestnáct utkání.

Druhá část sezony tak už klepe na dveře. Postup sice nevyšel, což naopak dává příležitost mladším hráčům ze současné 9. třídy, se co nejvíce rozehrát před příštím ročníkem Regionální ligy dorostu. I tak přijďte podpořit dorostence v neděli ve 14:15 domů do Kalich Areny v prvním ze šestnácti dílků na cestě za vítězstvím v této skupině.