18. 12. 2020 | Martina Kramerová

Brankář Král o důležité výhře i vánoční pauze: Triumf je vzpruha! Hodně nám pomůže

V duelu proti Třebíči zlikvidoval Tomáš Král spoustu nebezpečných střel a předvedl řadu výborných zákroků. Velkou měrou tak přispěl k zisku dvou bodů, které Stadion vyválčil za triumf v prodloužení. Podle sedmadvacetiletého brankáře výhra týmu hodně pomůže. I přesto, že teď čeká Chance ligu vánoční pauza. „Bylo pro nás hodně důležité vyhrát. Je to pro nás vzpruha. Za volno rád nejsem, radši bych hrál. Ale na druhou stranu si psychicky odpočineme a o to víc se budeme těšit na nový rok,“ uvedl.

Stadion otočil zápas s Třebíči a vybojoval na horké půdě soupeře dva body. Jak moc je takové vítězství cenné?

Byl to poslední zápas před delší vánoční pauzou a pro nás bylo hrozně důležité vyhrát. Už kvůli tomu, že v člověku pocit z posledního zápasu přetrvává. Jsem moc rád, že se nám to povedlo a budeme mít příjemnější Vánoce. Body hodně potřebujeme a z Třebíče se nám je podařilo odvézt. S tímhle soupeřem se vždycky hraje těžce, takže je důležité, že jsme to zvládli. Určitě je to vzpruha a doufám, že nám to pomůže do dalšího průběhu sezony.

S Horáckou Slavií jste se přetahovali až do prodloužení. Jak bys celé utkání zhodnotil?

Na rozdíl od některých dřívějších utkání jsme dokázali udržet nervy a i když jsme se dostali do pozice, kdy jsme prohrávali, nezačali jsme jančit a chtít to zlomit hned. Trenéři nás nabádali k trpělivosti. Říkali nám, ať věříme tomu, co hrajeme, naší hře, systému a schopnostem. A když všichni budeme dělat, co máme, odměna přijde. Nakonec se nám to podařilo zvládnout a zaslouženě jsme vyhráli.

Už po první třetině jste prohrávali 0:2. Jak náročné bylo zkoncentrovat síly a vrátit se do zápasu?

Párkrát už se nám to letos stalo, že jsme dostali gól a museli dotahovat. Potom je hrozně těžké skóre dohánět. Je super, že jsme to tentokrát nakonec otočili. Ale doufám, že se nám tento aspekt hry povede změnit a nebudeme muset zápasy dotahovat až takhle na konci.

Tomáš Král při jednom ze zákroků proti třebíčským střelcům.

Co bys označil za klíčové momenty? Kde se v utkání lámal chleba?

Musíme říct, že v zápasech máme celkově hodně šancí, ale chybí nám možná trochu štěstí a důrazu před bránou. Ale jednou se to muselo zlomit. Proti Třebíči se to zlomilo v těch nejdůležitějších okamžicích. Zápas jsme nejprve dorovnali, a pak bohužel udělali chybu a dostali se do stavu 2:3, což bylo nepříjemné, protože do konce utkání už moc nezbývalo. Ale nepřestali jsme věřit a byli za to odměnění. Holas (Jan Holý - pozn. redakce) nádhernou střelou zápas vyrovnal a duel se dostal do prodloužení. Pak už jsem věřil tomu, že bychom to mohli zvládnout. Měli jsme ještě krizovku, když jsme v prodloužení hráli oslabení, což je ve třech vždycky náročné, ale podařilo se nám to zvládnout, u brány jsme to ubojovali a zaslouženě vyhráli.

Pomohla týmu k výhře i větší disciplína? Oproti předchozím zápasům bylo méně vyloučení.

Podle mě to je bez debat. Nebýt vylučovaný je v moderním hokeji klíč ke každému utkání. My těch trestů sbíráme hodně a v oslabeních potom trpíme. Třeba máme v zápase víc ze hry, ale soupeře dostaneme vyloučeními na koně tím, že mu dáme výhodu přesilovky, což je hrozná škoda. Je to klíč k úspěchu. Tentokrát se nám povedlo vyloučení tolik nemít, ale přesto na tom musíme i do budoucna pracovat.

Kvůli reprezentačním povinnostem řady mladých hráčů se stále obměňuje kádr. K tomu nucené pauzy zapříčiněné současnou situací. Jak moc náročné to pro mužstvo je?

Letos je sezona hodně specifická. Jednak pro všechny kvůli tomu, co se děje po celém světě. Jednak i pro náš tým, protože současná situace ovlivnila celou přípravu. Hodně se to měnilo. Tým v posledních letech dost rotoval, ale letos to byl extrém. Sezona byla několikrát přerušena různě dlouhými pauzami, takže jsme několikrát začínali odznova. Několikrát jsme měli polovinu týmu úplně novou. Takže to pak chvíli trvá, než si to sedne, než si jeden zvykne na druhého a tak dále. Je to hodně těžké, protože když už si to sedne, začíná se zase od začátku. V utkáních se tak pak třeba občas objeví nesehranost, ale toho se musíme vyvarovat.

Letos vás oproti jiným sezonám čeká dlouhá vánoční pauza. Další zápas je na programu až v lednu. Vyhovuje ti takové volno, neby bys radši zůstal v zápasovém zápřahu?

Upřímně za to rád nejsem. Nemuselo by být tak dlouhé. Pro nás to volno není, protože budeme normálně trénovat. Mnohem radši bych hrál. Za přestávku bychom asi byli rádi v jakékoliv jiné sezoně, kdy se hraje pořád. Ale letos bylo pauz tolik, že jsme tím utrpěli víc než soupeři, protože jsme vždycky začínali s novým týmem. Naše hra se zlepšuje s každým zápasem a když jsme teď vyhráli, asi bych mnohem radši hrál dál, abychom v tom pokračovali. Ale na druhou stranu je to stejné pro všechny, psychicky si odpočineme a o to víc se budeme těšit na nový rok.