13. 2. 2020 | Martina Kramerová

Po gólu jsme se sesypali. Musíme se víc tlačit do brány, říká bek Baláž

Do duelu proti Havířovu naskočil po reprezentační akci národního týmu do osmnácti let. A stejně jako jeho spoluhráči musel spolknout hořkou pilulku v podobě porážky. Obránce Ondřej Baláž viděl rezervy především v koncovce, která podle něj trápí tým už delší dobu. „Po vyrovnávacím gólu se nám úplně sesypala hra. Navíc jsme opět měli špatnou koncovku. Většinou chceme kombinovat, místo toho musíme hru zjednodušit,“ řekl mladý reprezentant.

Stadion po reprezentační pauze vyzval Havířov, se kterým prohrál 1:5. Jaké to bylo utkání?

Musím říct, že jsme zápas neodehráli vůbec dobře. Vstoupili jsme do něj sice líp, ale pak jsme dostali vyrovnávací gól a úplně se nám sesypala hra. Od toho se potom odvíjel zbytek utkání.

Přestože byl duel z pohledu střel takřka vyrovnaný, soupeř vsítil o čtyři branky víc. Čím to, že se v koncovce opět nedařilo?

S koncovkou se trápíme už delší dobu. Většinou chceme pořád kombinovat. Místo toho musíme hru zjednodušit, jít víc do brány a dotlačit tam nějaké branky, které sice nebudou na krásu, ale pomůžou nám. Potom to tam už snad začne padat víc.

32:34
Z pohledu střel bylo utkání hodně vyrovnané. Havířov dal ale o čtyři branky víc.

Slabší chvilku jste si vybrali i v přesilovkách a oslabeních. AZet v početní výhodě dvakrát skóroval, vy ze sedmi pokusů ani jednou. Co k tomu říct?

Podle mě jsme některé přesilovky neodehráli špatně, ale opět tomu chyběla gólová tečka. Jak už jsem říkal, s koncovkou se trápíme a odráží se to ve všech fázích hry.

Když odhlédneme od koncovky, v čem vám Havířov herně dělal největší problémy?

Myslím, že když dali dva tři góly, měli větší pohodu než my a větší klid na hokejkách. Nám se naopak nedařilo, nedali jsme si přihrávku a nedokázali se do toho dostat.

Úvodní část opticky vypadala hodně nemastně neslaně. Sehrál roli fakt, že se hrálo po delší reprezentační pauze?

Je to možné, ale pro oba týmy to bylo stejné. My jsme se po reprezentačních akcích sešli na trénink v plné sestavě před pár dny a vůbec to nevypadalo špatně. Škoda, že se nám to nepovedlo zužitkovat při zápase. I když jsme tentokrát dali první gól, tak si vstupy do zápasů musíme celkově pohlídat.

O kapku lepší hokej? Super! Repre? Zvedáme se, hlásí Baláž

V rámci tohoto kola Chance ligy se uskutečnila akce O kapku lepší hokej. Jak sis ty sám omotal hokejku a jak se ti podobné akce líbí?

Každý si mohl hokejku omotat, jak chtěl. Někteří kluci to řešili jenom proužkem, někdo si omotal celou čepel. Já si omotal celou. Tyhle akce mám rád. Pro nás je to zpestření, při kterém se navíc pomůže dobré věci, takže super.

V době reprezentační přestávky jsi byl na turnaji s kategorií U18. Jak bys uplynulou akci zhodnotil?

Určitě jsme odehráli mnohem lepší turnaj, než byl ten předešlý. S každým zápasem a každou třetinou šel náš výkon nahoru a dokázali jsme si, že dokážeme hrát s týmy z top pětky. Doufám, že forma bude vrcholit na mistrovství světa.

Letos za sebou máš už slušnou porci zápasů. Když se nehraje liga, vyrážíš na srazy národního týmu. Jak jsi na tom s únavou?

Jsem na to zvyklý, na nároďák už takhle jezdím od šestnáctky. Po každé akci mám vždycky den volno a zatím mi to stačí, abych si odpočinul, zregeneroval a zase do toho skočil.