6. 10. 2019 | Vít Trubička

Musíme držet výkonnost po celý zápas, hlásí juniorský střelec Svoboda

Junioři mají za sebou již více jak polovinu základní části své ligy. A vedou si famózně, z devíti zápasů ztratili jen jeden jediný. „Je to určitý cíl před nadstavbou, na druhou stranu se ale musíme snažit po celý zápas, ne jen v první třetině,“ řekl o průběhu sezony a samotných zápasů Michal Svoboda. Právě jemu se daří, v posledním duelu s Kadaní měl bilanci 2+1. Zároveň je s čtrnácti nahrávkami nejlepším asistentem ligy.

Zápas rozdílných třetin, nakonec výhra 5:2. Jak bitvu s Kadaní zhodnotit?
První třetina se nám vydařila, nasadili jsme v ní vysoké tempo. V druhé třetině se to ale otočilo, vůbec jsme nebruslili a nedařilo se nám. Musím ale pochválit gólmana, že nás v této fázi podržel. Třetí třetinu už byl náš výkon o něco lepší, stále ale nebyl takový jako v první třetině. Kdybychom hráli stejně jako v úvodu utkání, dokázali bychom soupeře porazit o více gólů.

Dá se tedy říct, že první třetina rozhodla utkání. Co na soupeře platilo?
Museli jsme bruslit a nahrávat si. Máme secvičený taktický pokyn, v němž se posune kotouč od hráče z rohu na osu a ten následně vystřelí. Pokud nám tohle vycházelo, byla to dobrá palebná zbraň proti soupeři.

V druhé periodě jste byli čtyřikrát vyloučeni. Mělo to velký dopad na celkový průběh hry?
Určitě to hru ovlivnilo. Museli jsme víc bránit. Soupeř neměl úplně špatné přesilovky. Sebralo nám to celkem dost síly.

Jaká vůbec byla Kadaň jako soupeř? Čekali jste od ní podobné nasazení, jaké zde předvedla?
Zprvu jsme si mysleli, že budou trochu lepší. Po vydařené první třetině jsme je ale lehce podcenili, což se nám také následně vymstilo.

25
Přesně takový počet kanadských bodů stačil Svobodovi k prozatímnímu prvnímu místu v tabulce bodování Ligy juniorů.

Za sebou máte devět odehraných utkání s bilancí jediné porážky. Dá se to popsat jako vydařený vstup do základní části?
Určitě se to dá brát jako vydařený vstup, každý by chtěl stále jen vyhrávat. Na druhou stranu to ale úplně vždycky možné není.

V řadě utkání jste soupeře přehráli i vyšším než pětigólovým rozdílem. Jak náročné byly tyto duely?
Všechny zápasy bylo náročné. Řada z nich se ale zlomila po první třetině. Troufám si říct, že první třetinu máme vždycky nejlepší. Pokud budeme pokračovat obdobně i po zbytek utkání, připíšeme si jistě podobně vysoké výhry častěji.

Je v sezoně výhodou, že nastupujete prakticky beze změn v kádru v porovnání s předchozím ročníkem?
Určitě to má své výhody. Zejména v kabině, neboť se již nemusíme seznamovat a jsme celkem sehraní. To nám pomáhá během zápasů.

Autorka titulní fotografie: Juliana Zash