9. 3. 2019 | Martina Kramerová

Tlačili jsme do poslední chvíle. Sezona? Úspěch, myslí si obránce Jebavý

Se závěrečnou sirénou pátečního duelu skončila kališníkům také sezona. Ve velké čtvrtfinálové bitvě nestačili na Jihlavu a i přes heroické výkon v sérii padli 1:4 na zápasy. Stejně jako ty předešlé byl i poslední pátý duel podle Jiřího Jebavého hodně vyrovnaný a Stadionu chyběl i kousek štěstí. Přesto hodnotil devětadvacetiletý bek celou partii pozitivně. I sezona pro něj byla úspěšná. „Odmakali jsme to a nedali Jihlavě nic zadarmo. Série se lámala v prvním zápase u nás. Škoda, že jsme nevyhráli. Ale pro Jihlavu jsme byli rovnocenným soupeřem. Chvílemi možná i lepším,“ přiznal.

Za stavu 1:3 jste vyrazili k páté bitvě do Jihlavy. Jak duel vypadal z vašeho pohledu?
Myslím, že jsme neodehráli vůbec špatné utkání. Škoda prvního gólu z první střely. Bohužel to bylo tečované. Ale dokázali jsme na to dobře odpovědět a ve hře pět na pět jsme podle mého byli minimálně vyrovnaným soupeřem. Chvílemi dokonce i lepším. Bohužel jsme pak dostali dva góly v oslabení a už na ně nedokázali zareagovat. I když jsme tlačili do posledních chvil, branka už tam nepadla. Ale i přes prohru zápas hodnotím pozitivně, protože jsme to odmakali a nedali jsme Jihlavě nic zadarmo.

Ve kterým momentech se utkání lámalo. Které okamžiky byly pro výsledek klíčové?
Podle mě rozhodly dva inkasované góly v oslabení. A pak závěr. Tam už to bylo těžké. Soupeř brání hlava nehlava, všichni jsou před bránou. Je to i trošku o štěstí, které jsme tentokrát neměli. Měli jsme nějaké střely, kdyby se puk po některé z nich třeba odrazil trochu jinak, mohlo nám to tam spadnout. Ale to se nestalo.

1+8
Tolik kanadských bodů si v uplynulé sezoně připsal Jiří Jebavý.

Co říct k atmosféře pátečního zápasu? Opět létaly kelímky i nadávky. Jak moc může tak nenávistné prostředí ovlivnit střídačku?
Já na to osobně moc nekoukám a snažím se, aby mě to neovlivnilo. Ale atmosféry, která byla tady, si úplně nevšímat nešlo. Nechci to moc komentovat, ale to, co se tady dělo, byl extrém.

Jihlavu jste dokázali pořádně potrápit. Co celou sérii rozhodlo?
Největší škoda je to, že jsme nedohráli první domácí zápas do vítězného konce. Ještě chvíli před koncem jsme vedli, ale pak jsme prohráli na nájezdy. Tam se to lámalo. Kdybychom vyhráli, vedli bychom 2:1 a soupeř by byl pod tlakem. I ten druhý domácí zápas by určitě vypadal jinak.

Konečný výsledek čtvrtfinále vypadá jednoznačně. Myslíte si, že odpovídá i z pohledu samotné hry?
To si určitě nemyslím. Byli jsme Jihlavě vyrovnaným soupeřem. Na to, že jsme byli outsideři, co nastoupili proti favoritovi a vítězi základní části, jsme odehráli velice dobrou sérii. I když to výsledkově tolik nevypadá.

Projevilo se podle vás i to, že v play-off se jede nanovo a je to úplně jiná soutěž?
Jen při úplně prvním zápase série na jihlavském ledě nám v první třetině trochu chyběl takový ten drajv play-off. Pak už jsme přepli na play-ff mód a dali do toho všechno. Blokovali jsme střely, ustáli spoustu nepříjemných zákroků ze strany soupeře. Bojovali jsme. Bylo tam všechno, co tam mělo být.

Jihlava je hlavním favoritem na postup do baráže. Jak po téhle série vidíte její šance?
Je to strašně těžké říct. Play-off je ošemetné. Zatím není jisté, na koho Jihlava půjde v semifinále, ale může se stát cokoliv. Je to především o bojovnosti, která kolikrát předčí hokejovost. Dukla je na tom hokejově velice dobře, ale netroufnu si hodnotit, jaké šance má nebo nemá.

Osmička? Úspěch. Proti Jihlavě jsme neudělali ostudu, říká Jebavý

Když se podíváme na celou litoměřickou sezonu, jaká pro vás byla?
Za mě byla určitě pozitivní. Play-off se hrálo po dlouhé době. Když jsem do klubu přišel, hrálo se jen předkolo, ve kterém jsme vypadli s Havířovem. Od té doby to nikdy nevyšlo. Bylo těžké se do vyřazovací části už jen dostat. Vybojovali jsme to v posledním zápase. Chvíli to vypadalo, že postup budeme mít jistější, ale asi i kvůli tomu, že se v kabině vytočila spousta hráčů a jednu chvíli jsme úplně měnili sestavu, to dopadlo až takhle na poslední chvíli. Je obrovský úspěch, že jsme se do osmičky dostali a ve čtvrtfinále rozhodně neudělali ostudu.

Co říct k výkonům mladých hráčů, kteří ve Stadionu sbírají zkušenosti?
Myslím, že ti hráči, kteří tady jsou, si to zasloužili, aby tu mohli být. Odváděli skvělou práci a spousta z nich má potenciál se dostat daleko výš. Samozřejmě pokud na sobě budou pracovat, můžou mít před sebou velkou budoucnost.

Uplynulá sezona vás stála spoustu psychických i fyzických sil. Jak se vy osobně těšíte na volno, která vám začíná?
Těším se moc. Poslední zápasy jsem odehrál s antibiotiky. První domácí duel jsem ještě zvládl, i když jsem hrál s horečkou a pod prášky. Na ten druhý už jsem odpadl, protože už jsem neměl sílu. Pak jsem dva dny ležel, ale pořád to nebylo ono. Takže se těším, že se dám konečně dohromady a užiju si volno s rodinou.