6. 11. 2013 | Richard Wagner

Lavinger při premiéře udržel nulu, kanadský bek Humphries si zase připsal asistenci!

Havlíčkův Brod - V kádru Litoměřic si úspěšnou premiéru připsali hned dva hráči. Tím prvním byl kanadský obránce, který, po několika letech strávených v nižších soutěžích ve své domovině, poprvé zakouší zahraniční angažmá, Spencer Humphries. Hráč Lva Praha se na ledě Havlíčkova Brodu hned zapsal asistencí. „Dozvěděl jsem se to dnes (úsměv),“ prozrazuje sympatický obránce, kdy mu bylo řečeno, že se vydá do Litoměřic. Povedený nástup do druhé nejvyšší české soutěže zažil také Lukáš Lavinger, který se dostal díky zranění Petra Přikryla mezi tyče a pomohl svému celku k senzačnímu obratu. Maskovaný muž Stadionu nakonec předvedl devatenáct zásahů.

Zápas v Kotlině nabídl mnoho zajímavý akcí, soubojů a gólů. V divokém utkání se nakonec radoval výběr Jiřího Doležala. „Byl to hodně zajímavý zápas, oba týmy hrály dobře, ale náš tým hrál lépe,“ zhodnotila ve zkratce zápolení obou týmu kanadská posila Litoměřic. Ta se představila hned v první lajně po boku Jakuba Evana. „Nebylo to nejlepší, protože to byl první zápas a teprve jsme se poznávali, takže příště už to bude lepší,“ popsal Humphries vzájemnou spolupráci se svým kolegou z obranné dvojice.

O výsledek se velkou měrou zasloužil i střídající Lukáš Lavinger, letní posila z Děčína. „Já jsem rád, že jsem se do té branky dostal, a že se mi ta premiéra vydařila. Kluci mi hodně pomohli. Šel jsem tam za stavu 4:2 a říkal jsem si, že když nedostanu gól, tak třeba vyhrajeme. A nám se během pěti minut podařilo dát z přesilovek dva góly a otočit to na 5:4 a ve třetí třetině jsme to v klidu ubránili,“ popsal své dojmy z prvoligového debutu maskovaný muž Stadionu.

Ten se mezi tyče dostal díky zranění brankařské legendy a generálního manažera Petra Přikryla. „Myslím, že má něco s přitahovačem. Říkal, že ho v tom píchlo, a že to nešlo, tak jsem tam šel a předvedl, co se dalo,“ prozradil, co bylo příčinou odstoupení jeho kolegy. Nástup to byl ale těžký. Lavinger nebyl rozhýbaný a navíc, domácí byli na koni. Jak těžký pro něj byl první zákrok? „Naštěstí mu ta střela moc nesedla, takže jsem si ji v klidu chytil. Byl jsem ale dost ztuhlý a rozhýbal jsem se až po dvou třech minutách ve třetí třetině a pak už to byla pohoda.“

Lehký nástup neměl ani Humphries. Co pro něj bylo těžší? První třetina, nebo již rozbruslení? „Myslím, že rozcvička na ledě. Seznamoval jsem se teprve s týmem, se kterým hraji. Zjistil jsem, že hraje dobře,“ měl jasno rodák z Delty, jež leží v těsné blízkosti Vancouveru. Ten se letos v kádru Lva moc do hry nedostal, a tak byl za angažmá v Kalich aréně vděčný. „Nemám moc zkušeností ani s jednou soutěží, ale pomalu je sbírám. Samozřejmě, v každé soutěži jsou potřeba více jiné dovednosti,“ popsal své dosavadní zkušenosti z naší země.

To Lavinger má s působením v českých vodách zkušeností dostatek. Nikdy se ale nedostal výše, než do druhé ligy. „Je to jinačí tempo, ale hráči lépe brání, takže jsem měl vždy čas puk přikrýt, nebo chytit,“ popsal, v čem je pro něj první liga lepší, a v čem naopak těžší. Co je ale největší změnou oproti druhé lize z jeho pohledu? „Myslím, že hlavně je to chytrost kombinace. Ti hráči o tom více přemýšlí a najíždějí si tam, kam mají. Střela je taky nebezpečná – mají prudší a přesnější střely,“ má jasno Lavinger.