17. 2. 2013 | Michal Sabó

František Gerhát po derby s Ústím: Byl to těžký zápas, hlavně na psychiku

Derby, vyprodaná Kalich Arena a ohromný tlak na všechny kališníky. To byl sobotní večer v Litoměřicích. Hráči Stadionu věděli, že již není možné klopýtnout. Pouze tři body je mohly udržet ve hře o vyřazovací boje, zároveň však moc dobře věděli, že o jejich osudu rozhoduje také Hradec a Benátky. Ve vypjatém souboji s Ústím nakonec zvítězili hosté, kteří domácí předčili v produktivitě. Litoměřické tedy čeká pouze play-out. Celé utkání i uplynulou sezónu hodnotil po zápase útočník František Gerhát.

Jak bys celé utkání zhodnotil?

Byl to těžký zápas, hlavně na psychiku. Stále jsme věděli, že hrajeme o play-off, jen ta šance už je pouze teoretická. Čekal nás další těžký soupeř. Strašně těžké zápasy jsme odehráli v posledních kolech. Naštěstí jsme je vyhráli, takže jsme byli stále ve hře. Nevím, jestli jsme se toho Ústí trochu zalekli, že to bylo derby, ale nebruslili jsme až tak jako v minulých zápasech. Za stavu 2:0 jsme dali gól v přesilovce, ale následně jsme dostali gól na 3:1, což nás asi trochu položilo.

Je tu konec základní části, čeká vás play-out. Už ale nebude moc o co hrát, náskok máte velký, jak budete jako tým hledat motivaci do dalších utkání?

Je to už víceméně jisté. Museli bychom úplně všechno prohrát, soupeři vyhrát. Je tam náskok přes dvacet bodů. Ta motivace bude určitě kvůli divákům, kteří přijdou na domácí zápasy. Horší to bude asi venku, ale určitě nechceme zápasy prohrávat a dostávat nějaké debakly. Budeme si ten konec sezóny chtít užít a dohrát s co nejvíc vítězstvími.

Jak jsi jinak spokojený se zlepšením, které v závěru základní části přišlo? Celý tým se zvedl a ohromně se dařilo.

Ten konec byl parádní. Nevím, jestli někdo čekal, že vyhrajeme pět zápasů za sebou s takovými týmy. Škoda, že se to ještě neprodloužilo. Je ale strašná škoda té poloviny sezóny. Začátek jsme měli výborný, tam jsme si asi všichni mysleli, že budeme hrát nahoře. Potom na nás padla strašná deka, prohrávali jsme zápas za zápasem. Některé nešťastně, některé naší nedůsledností. Stačilo nám uhrát pár bodů s posledními čtyřmi. S Mostem jsme ztratili osm bodů, v Písku jsme také nějaké body ztratili, takže jsme tam úplně v pohodě mohli být. Celý klub chtěl, byl to náš předsezónní cíl, takže ta sezóna je určitě neúspěšná.

Po příchodu trenéra Řeháčka se začalo na ledě velmi dařit, co se ale změnilo v kabině?

Určitě tam byl strašně velký impuls. Všichni začali ještě víc bojovat, snažit se. Věděli, že už tu sestavu nemají až tak jistou, že je tu nový trenér a ten na to bude mít jiný pohled. Trochu jsme změnili i styl hry. Ten koučink na střídačce byl úplně jiný, takže se ti hráči i víc nabudili. V první řadě to byl tedy určitě impuls a trochu i změna taktiky, že nám to trochu více sedělo.

Teď ještě k vašemu útoku s Kryštofem Kafanem a Pavlem Mrňou. Kde se najednou vzala ta forma z posledních týdnů?

Těžko říct. Já jsem jeden čas nastupoval s Mrňousem a Dominikem Simonem a sedli jsme si hlavně já a Mrňous. Doufali jsme, že to půjde a podařil se nám nějaký zápas, kdy jsme dali dva tři góly. Poté, co šel Síma na Spartu, tak nám dali Kafíčka a s ním to také bylo výborné. Parádně nám zapadl do lajny. Hlavně skvěle zakončuje akce, dokáže si najít prostor před brankou. Takhle dal už hodně gólů. Je strašně super hrát s oběma v jednom útoku. Je tam pohoda, podržíme se, je tam sranda jak v kabině, tak i na ledě a na tréninku, takže to bylo určitě tou pohodou, která tam je. Za to, jak nám to klapalo vděčím jak Mrňousovi s Kafíčkem, ale i naším obráncům. Máme teď stabilní obranu, výborně nám to tam posílají zezadu, takže je to zásluha celé pětky.