18. 11. 2012 | Jan Luňáček

Aby byl tým silný, musí si projít dobrými i špatnými věcmi, říká trenér Milan Vrzal

Každý fanda litoměřického hokeje doufal, že už konečně skončí černá série kališníků. A bylo by příjemné, aby se tak stalo se silným soupeřem. Příležitost měli domácí hráči proti týmu z Jihlavy. A legendární Dukla v Litoměřicích opravdu body zanechala. Povedené a pohledné utkání hodnotil spokojený trenér Stadionu Milan Vrzal.

Pane trenére, jaké je vaše hodnocení dnešního zápasu proti silné Dukle?

Kluci dnes přehráli svého soupeře svým důrazem a obětavostí. Nedali jsme sice krásné góly, ale vyhráli jsme, a myslím si, že jsme byli po celé utkání lepším týmem. V utkání jsme měli možnost samostatného nájezdu, který jel Láďa Slížek, a já si myslím, že to byla branka. Když se brankář Dukly zvedal z ledu, byl už kotouč za brankovou čárou. Bylo na posouzení rozhodčího, zda se neukvapil a nepískl brzo, nebo zda puk skončil za brankovou čárou až po jeho zapískání. Moc jsme nepochopili, proč tu branku neuznal.

Připravovali jste se dnes na Duklu nějak speciálně? Soupeř měl před dnešním zápasem velice dobrou sérii.

Samozřejmě že jsme se připravovali. V Jihlavě jsme už hráli a věděli jsme, co nás od soupeře čeká. Připravovali jsme se na jejich přesilovky a vyplatilo se to. Spíš jsme ale věřili, že ta jejich povedená série musí také jednou skončit. Doufali jsme, že když přijedou k nám, k soupeři, který měl naopak špatnou sérii, tak by mohlo dojít z jejich strany k nějakému podcenění. Doufali jsme ve zlom, protože jsme už potřebovali vyhrát.

Byli jste dnes spokojeni s výkonem celého týmu?

V našem týmu je spousta mladých kluků a tým je z velké části úplně jiný, než byl vloni. Samozřejmě se i dnes ve hře vyskytly nějaké chyby, které tito mladí hráči z nezkušenosti dělají. Hokej je hra chyb a vždy se nějaké vyprodukují. Ty chyby se pak musí nahradit pohybem a jednoduchostí ve hře, kdy není potřeba něco složitého vymýšlet.

Nepomohl vám dnes k dobrému výkonu i soupeř, který chtěl hrát hokej a nebýt ve hře pasivní?

Dukla měla teď sérii, kdy dávala hodně branek. A pro nás bylo a je dobré, že k prolomení černé série jsme potřebovali, aby přijel kvalitní soupeř. Tým pak přistoupí k zápasu s pokorou a s odhodláním. Dnes jsme zápas opravdu odjezdili a nevymýšleli jsme nic složitého. Tento problém jsme měli třeba proti Benátkám nebo Kadani, kdy to byli hratelní soupeři, ale nám chyběla jednoduchost ve hře, která by vedla k úspěchu. Dříve třeba nikdo nebyl před brankou nebo bylo o přihrávku více, o kličku více a pak to nevyšlo. Není to o tom, že bychom museli něco složitě měnit. Litoměřický tým není týmem, který by měl mít šňůru osmi porážek za sebou. Tento tým patří svou kvalitou mezi osm nejlepších v soutěži a nebylo možné, aby se to jednou nezlomilo. Snad to přišlo dnes. Snad přijde teď nějaká dobrá série, kdy budeme více vyhrávat.

Teď z jiného soudku. Jak reagoval tým na transparent, který visel na zábradlí v hledišti?

(Delší pomlka) Tam jde o to, jak si to kdo vysvětlil. O to pojetí, co tam bylo vlastně napsané. Já se spoustu věcí snažím vnímat pozitivně, tak jsem v tom hledal to, že by se tým měl semknout. A ne to, že by šlo o nějakou negaci, o které nechci raději ani mluvit. Ale vnímám to, že by to mohl někdo chápat i jinak. Máme tady spolupráci se Spartou a těch hráčů je tady hodně. To je pravda. A ten kádr, který tady hraje, byl nedávno v tabulce čtvrtý. To se lidem líbilo. Teď byl ten samý tým na místě devátém, a to se lidem nelíbilo. A pak vznikají takovéto reakce. Tým se stále buduje. Není možné, aby vznikl jednou teambuldingovou akcí. Tým, aby byl jednou silný, si musí projít vším. Dobrými i špatnými věcmi. I toto třeba týmu pomůže. Já chci být optimista. Dnes bylo vidět, že tým makal úplně celý a bylo jedno, kdo s kým hraje. Ale já nemám pocit, že bychom hráli jinak než třeba před 14 dny. Jen jsme neměli štěstí a prohrávali jsme. Nebylo třeba tým hned zatracovat. Věřím tomu, že se to teď v dobré obrátí.